Τελευταία Νέα
Πολιτική

Άγριο παρασκήνιο για νέο κόμμα Σαμαρά στα δεξιά της ΝΔ - Ο Άδωνις που ... ξεχείλισε το ποτήρι, οι ηχηρές απουσίες από τη ΔΕΘ

Άγριο παρασκήνιο για νέο κόμμα Σαμαρά στα δεξιά της ΝΔ - Ο Άδωνις που ... ξεχείλισε το ποτήρι, οι ηχηρές απουσίες από τη ΔΕΘ
Ο πρώην πρωθυπουργός δέχεται πιέσεις προκειμένου να διασπάσει τη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη
Φαίνεται πως πράγματι η ιστορία επαναλαμβάνεται, την πρώτη φορά σαν φάρσα και την δεύτερη σαν ... τραγωδία, ιδίως σε ό,τι αφορά τα τεκταινόμενα στον χώρο της δεξιάς.
Ο λόγος για τα πολιτικά ζητήματα που δημιουργεί ο Αντώνης Σαμαράς στον Κυριάκο Μητσοτάκη και την κυβέρνησή του, κατά τρόπο, μάλιστα, που θυμίζει την πτώση της κυβέρνησης του πατέρα Μητσοτάκη το 1993.
Τώρα οι απειλές του Μεσσήνιου πολιτικού φέρονται να παίρνουν σάρκα και οστά, καθώς όπως διαρρέουν από το περιβάλλον του, ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ δέχεται αφόρητες πιέσεις από βουλευτές και συνεργάτες για να ιδρύσει έναν νέο φορέα στα δεξιά της ΝΔ.
Μάλιστα, στο γραφείο του πληθαίνουν οι συναντήσεις, λένε οι κύκλοι του, με γαλάζια στελέχη τα οποία ουσιαστικά του εισηγούνται να διασπάσει τη Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη, αποσπώντας του βουλευτές.
Ο Αντώνης Σαμαράς θεωρεί λανθασμένες πολυάριθμες στρατηγικές κινήσεις του νυν πρωθυπουργού, ενώ υπογραμμίζει σε συνομιλητές του ότι αυτές οι επιλογές απομακρύνουν την παράταξη από τις ρίζες της λαϊκής και συντηρητικής δεξιάς.
Την ίδια στιγμή προβλέπει ότι το παιχνίδι «δεν μπορεί να γυρίσει υπέρ της Νέας Δημοκρατίας» και ότι οι ανακοινώσεις Μητσοτάκη στη ΔΕΘ ήταν απογοητευτικές και απομάκρυναν τη ΝΔ από τα λαϊκά στρώματα, δηλαδή τα ταξικά της στηρίγματα.
Για τον λόγο αυτόν, άλλωστε, ο πρώην πρωθυπουργός συνεχίζει να υπενθυμίζει το γαλάζιο ναυάγιο των Ευρωεκλογών....

Έστειλαν μήνυμα οι ηχηρές απουσίες Σαμαρά και Καραμανλή από την ομιλία Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη

Κατά την ομιλία του πρωθυπουργού στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, δεν πέρασε διόλου απαρατήρητο ότι για πρώτη φορά δεν έδωσαν το παρών στην ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη, δύο πρώην πρωθυπουργοί, ο Κώστας Καραμανλής και ο Αντώνης Σαμαράς.
Μάλιστα, ο τελευταίος εδώ και μήνες ασκεί διαρκώς πίεση στην κυβέρνηση αλλά και προσωπικά στον πρωθυπουργό σε μεγάλο και, κυρίως, στρατηγικό τμήμα της κυβερνητικής ατζέντας.
Με αυτή την έννοια, ο Σαμαρικός βουλευτής Μ. Χρυσομάλλης χαρακτήρισε «αναμενόμενο»  το ότι θα απουσιάσουν, από την ομιλία του Κυρ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, ο Κώστας Καραμανλής και ο Αντώνης Σαμαράς, κάτι που αποτυπώνει για άλλη μία φορά την ετοιμότητα του πρώην πρωθυπουργού να προβεί σε δραστικές κινήσεις όχι μόνον στο παρασκήνιο αλλά και στο προσκήνιο.

Η πρωτοβουλία του Άδωνι στην Καλαμάτα που ξεχείλισε το ποτήρι

Σε αυτό το κλίμα αντιπολιτευτικής κλιμάκωσης της σαμαρικής πτέρυγας, ήρθε να προστεθεί μια κίνηση του Άδωνι Γεωργιάδη που ξεχείλισε οριστικά το ποτήρι για τον πρώην πρωθυπουργό και το περιβάλλον του.
Πρόκειται για την υποβάθμιση του νοσοκομείου Καλαμάτας, ήτοι του μεγαλύτερου νοσοκομείου της εκλογικής περιφέρειας του πρώην πρωθυπουργού.
Ειδικότερα, ο υπουργός Υγείας αποφάσισε να κατατάξει το εν λόγω νοσοκομείο από κατηγορία Α’ άγονων σε Β’, κάτι που πρακτικά συνεπάγεται πως θα μειώνονταν σημαντικά τα κίνητρα των υγειονομικών.
Οι οξύτατες αντιδράσεις τόσο του Μίλτου Χρυσόμαλλη όσο και του ίδιου του Αντώνη Σαμαρά οδήγησαν τον κ. Γεωργιάδη σε αλλαγή πλεύσης, η οποία δεν φαίνεται να έπεισε το Σωματείο Ειδικευμένων Ιατρών του ΕΣΥ στον νομό Μεσσηνίας, καθώς οι υγειονομικοί προειδοποιούν με ομαδικές παραιτήσεις σε ψήφισμα που εξέδωσαν τη Δευτέρας.
Αρχικά, η ΚΥΑ που ανέτρεψε το status του νοσοκομείου στηλιτεύθηκε άμεσα από τον βουλευτή Μεσσηνίας με τη ΝΔ, Μ. Χρυσομάλλη, ο οποίος επικοινώνησε τηλεφωνικά μαζί με τον υπουργό και εξέδωσε δελτίο Τύπου, ξεκαθαρίζοντας πως η υποβάθμιση του νοσοκομείου είναι «μη αποδεκτή».
Μετά την πρώτη τεταμένη τηλεφωνική συνομιλία Χρυσόμαλλη – Γεωργιάδη φαίνεται πως και η οργή του Αντ. Σαμαρά έφτασε στα αυτιά του υπουργού, γεγονός που έπαιξε καταλυτικό ρόλο στη δημόσια δέσμευση του για τη διατήρηση του πλαισίου μοριοδότησης των ειδικευμένων γιατρών του νοσοκομείου.

Μητέρα των μαχών η εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας - Περιπλέκουν τα σχέδια Σαμαρά οι φιλοδοξίες του Δένδια

Από την άλλη, πολλοί παροικούντες την ... Πειραιώς υποστηρίζουν ότι ο πρώην πρωθυπουργός ρίχνει άσφαιρα και ουσιαστικά ασκεί πίεση εν όψει της εκλογής Νέου προέδρου της Δημοκρατίας, η οποία όπως λέγεται ενδέχεται να κάλυπτε τις φιλοδοξίες του κ. Σαμαρά.
Διόλου τυχαία, κατά την τελευταία συνεδρίαση της ΚΟ της ΝΔ σαμαρικοί βουλευτές όπως ο Μίλτος Χρυσομάλλης άφησαν σαφέστατες αιχμές για την νυν πρόεδρο, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, υπογραμμίζοντας στη συνεδρίαση, ότι «δεν πρέπει να επιβραβεύσουμε αυτούς που πανηγύριζαν για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών», υπονοώντας την μη ανανέωση της θητείας.
Είναι ενδεικτικό ότι τις τελευταίες εβδομάδες πάνω από 15 βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος έχουν διαμηνύσει στο Μαξίμου, ότι δεν θα στηρίξουν την νυν πρόεδρο της Δημοκρατίας, εάν τεθεί ζήτημα επανεκλογής.
Επισημαίνεται ότι στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι εν λόγω βουλευτές αναφέρονται στο στρατόπεδο του Αντώνη Σαμαρά.
Ως εκ τούτου, είναι πασιφανές ότι η κλιμάκωση των πολιτικών πρωτοβουλιών του πρώην πρωθυπουργού έχει ως ορίζοντα την εκλογή νέου προσώπου στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα.
Για αυτό τον λόγο μέχρι να φτάσουμε σε αυτό τον πολιτικό κόμβο, η ρητορική των Σαμαρικών βουλευτών εντός του γαλάζιου στρατοπέδου θα παραπέμπει περισσότερο σε ... αντιπολίτευση και λιγότερο σε απλή ομάδα διαφωνούντων.
Ωστόσο, σημειώνεται ότι ο πρώην πρωθυπουργός σκοντάφτει στα σχέδια του υπουργού Άμυνας Νίκου Δένδια, ο οποίος έχει ξεδιπλώσει τη δική του στρατηγική με στόχο την ηγεσία της ΝΔ.
Θέλει μεν κι αυτός να ρίξει τον Κ. Μητσοτάκη, αλλά με εντελώς διαφορετικούς όρους και φυσικά βλέποντας εαυτόν ως διάδοχη κατάσταση...
Σε αυτό το πλαίσιο, ο υπουργός άμυνας επιλέγει «δαγκωτό Καραμανλή» για πρόεδρο της Δημοκρατίας, προβάλλοντας έτσι σοβαρό εμπόδιο στις αξιώσεις Σαμαρά.
Αυτό βέβαια δεν μπορεί να αποκλείσει τυχόν ανίερες συμμαχίες στο μέλλον...
Σε κάθε περίπτωση, ο πολιτικός δρόμος μέχρι την εκλογή ΠτΔ θα είναι μακρύς και δύσβατος για τη ΝΔ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης