Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τσιάρας: Τα 4 μέτρα για τον πρωτογενή τομέα - Στόχος να πάμε πιο γρήγορα στην ανάπτυξη

Τσιάρας: Τα 4 μέτρα για τον πρωτογενή τομέα - Στόχος να πάμε πιο γρήγορα στην ανάπτυξη
«Στόχος μας είναι να πάμε ακόμα πιο γρήγορα», υπογράμμισε ο Κ Τσιάρας και εξήγησε ότι τα μέτρα αποσκοπούν στη «μείωση του κόστους παραγωγής στον πρωτογενή τομέα, στην απαλλαγή από τα βάρη του παρελθόντος, στη τόνωση της εξωστρέφειας εκεί που μπορούμε καλύτερα και στη διεύρυνση των παραγωγικών δυνατοτήτων της χώρας»
Σχετικά Άρθρα
Στην εξειδίκευση των μέτρων που αφορούν τον πρωτογενή τομέα , τα οποία ανακοίνωσε στο πλαίσιο της 88ης ΔΕΘ ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, προχώρησε κατά τη διάρκεια διυπουργικής συνέντευξης Τύπου, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας.
Ο κ. Τσιάρας εξήγησε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ παρέλαβε το 2019 έναν αγροτικό τομέα με πολλά προβλήματα, τα οποία αποτυπώνονται σε ένα διευρυμένο έλλειμμα στο ισοζύγιο αγροτικών προϊόντων.
Σημείωσε πως είναι χαρακτηριστικό ότι το 2023 είχαμε πλεόνασμα, «εφαρμόζοντας μια σειρά πολιτικών με κίνητρα, όπως φορολογικά, ΦΠΑ στα λιπάσματα, προαγωγή των συνεργατικών σχημάτων κλπ».
Παράλληλα, επισήμανε ότι στις εξαγωγές λαχανικών, που είναι ο κύριος όγκος των εξαγωγών, παρουσιάστηκε τεράστια αύξηση, ενώ στα κρέατα που είναι ο κύριος όγκος των εισαγωγών υπήρξε μεν επίσης αύξηση, αλλά πιο συγκρατημένη.
«Στόχος μας είναι να πάμε ακόμα πιο γρήγορα», υπογράμμισε ο κ. Τσιάρας και εξήγησε ότι τα μέτρα αποσκοπούν στη «μείωση του κόστους παραγωγής στον πρωτογενή τομέα, στην απαλλαγή από τα βάρη του παρελθόντος, στη τόνωση της εξωστρέφειας εκεί που μπορούμε καλύτερα και στη διεύρυνση των παραγωγικών δυνατοτήτων της χώρας».
Υπογράμμισε ότι το Υπουργείο στοχεύει στην περαιτέρω υποκατάσταση των εισαγωγών με εγχώρια προϊόντα, στην ενίσχυση εξαγωγών σε προϊόντα με ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, στην ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής, στη δημιουργία περισσότερων θέσεων εργασίας στον πρωτογενή τομέα, στην αναδιάρθρωση της παραγωγής με αγροδιατροφικά προϊόντα υψηλής αξίας και στο «rebranding» των ελληνικών προϊόντων.

Τα 4 μέτρα

Εξειδικεύοντας περαιτέρω τα μέτρα, ο κ. Τσιάρας ανέφερε για τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης (ΕΦΚ) για το Αγροτικό Πετρέλαιο ότι είχε καταργηθεί το 2016 και η κυβέρνηση τα 3 τελευταία χρόνια έχει επιστρέψει το 50% του ΕΦΚ, ποσό που ξεπερνά τα 250 εκατ. ευρώ.
Πρόσθεσε ότι από το 2025 και εφεξής προβλέπεται η εφαρμογή μηδενικού συντελεστή ΕΦΚ για το πετρέλαιο εσωτερικής καύσης (DIESEL) κινητήρων, το οποίο χρησιμοποιείται αποκλειστικά στη γεωργία. Σημειώθηκε ότι η επιστροφή του αναφερόμενου ΕΦΚ είναι ανεκχώρητη και ακατάσχετη από το Δημόσιο ή τρίτων, αλλά και μη υποκείμενη σε οποιαδήποτε κράτηση ή συμψηφισμό.
Δικαιούχοι του μέτρου θα είναι 298.000 κατ' επάγγελμα αγρότες, ενώ στόχος είναι η μείωση του κόστους παραγωγής μέσω της θέσπισης μόνιμου μηχανισμού επιστροφής του ΕΦΚ. Η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση θα εκδοθεί μετά από διαβούλευση με την ΕΘΕΑΣ και τους Κοινωνικούς Φορείς.
Για το μέτρο για τα «κόκκινα» δάνεια στον πρωτογενή τομέα, ο υπουργός ανέφερε ότι σήμερα αυτά ανέρχονται συνολικά σε 3,8 δισ. ευρώ, τα βάρη αντιστοιχούν σε 26.000 ακίνητα (αξίας 1,5 δισ. ευρώ) 750 Συνεταιρισμών και 21.000 αγροτών.
Μάλιστα, για τον μηχανισμό, από κοινού με την ΕΘΕΑΣ, για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας των συνεταιρισμών με δυνατότητες αναχρηματοδότησης των δανείων, ο κ. Τσιάρας εξήγησε ότι θα περιλαμβάνει:
-νέο Πλαίσιο ρυθμίσεων/συμβιβαστικών εξοφλήσεων με σημαντική διαγραφή οφειλών στην βάση του λογιστικού υπολοίπου.
-συνδυαστική λύση επί παλαιών απαιτήσεων (λύσεις διαγραφής οφειλών) με ταυτόχρονη νέα τραπεζική χρηματοδότηση.
-προώθηση συνεργειών μεταξύ βιώσιμων Συνεταιρισμών
-άμεση αξιοποίηση ακινήτων και εκμίσθωση αυτών προκειμένου για την αύξηση ταμειακών ροών
- προώθηση Συγχωνεύσεων - Αποσχίσεων και εν γένει Εταιρικών Μετασχηματισμών μη βιώσιμων.
Πρόσθεσε πως θα υπάρχουν και πρόσθετα εργαλεία, όπως η σύνδεση του Σχεδίου με καινοτόμα τραπεζικά προγράμματα όπως οι συμβολαιακές κάρτες και το κεφάλαιο κίνησης ειδικού σκοπού.
Μάλιστα, το πλαίσιο υλοποίησης περιλαμβάνει τη λεπτομερή χαρτογράφηση Συνεταιρισμών και τον σχεδιασμό λύσεων. Μετά από μεταβίβαση των υφιστάμενων μη εξυπηρετούμενων αγροτικών δανείων σε νέο, ισχυρό και ευέλικτο σχήμα που θα δημιουργηθεί σε σύμπραξη με την Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ).
Ακόμη, αναφέρθηκε στην υλοποίηση προγράμματος ενίσχυσης των θερμοκηπιακών καλλιεργειών ύψους 600 εκατ. ευρώ. Σημείωσε ότι στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή υπάρχουν 49.000 στρέμματα θερμοκηπίων, όταν στην Ολλανδία οι εκτάσεις ανέρχονται σε 120.000 στρέμματα.
Εξήγησε ότι στόχος του μέτρου για τη ανάπτυξη των θερμοκηπιακών καλλιεργειών στη χώρα μας είναι η αύξηση παραγωγής, η εξοικονόμηση ενέργειας 30%, η μείωση κατανάλωσης νερού, η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και η προστασία περιβάλλοντος - εξοικονόμηση φυσικών πόρων.
Σε ό,τι αφορά στα χρηματοδοτικά εργαλεία, ο προϋπολογισμός της δράσης ανέρχεται σε 600 εκατ. ευρώ και από αυτά, το 50% θα προέρχεται από το ΠΑΑ, το 35% από τραπεζικό δανεισμό και το 15% από ίδια κεφάλαια. Σε πληγείσες από φυσικές καταστροφές περιοχές και στο Β. Αιγαίο το ποσοστό ενίσχυσης προσαυξάνεται κατά 10%, ενώ δικαιούχοι θα είναι φυσικά και νομικά πρόσωπα, αλλά και συλλογικά σχήματα του αγροτικού συνεταιριστικού δικαίου (ομάδες παραγωγών, οργανώσεις παραγωγών, αγροτικοί συνεταιρισμοί και ενώσεις αυτών, πλην εκείνων που χρηματοδοτούνται από άλλο Τομεακό Πρόγραμμα).
Τέλος, για τις αδρανείς γαίες μέσω εκσυγχρονισμού και επικαιροποίησης του υφιστάμενου νομικού πλαισίου, ο κ. Τσιάρας παρουσίασε την κατάσταση σήμερα και τόνισε πως στόχος του σχεδίου είναι η αξιοποίηση των αδρανών εκτάσεων του ΥΠΑΑΤ για αγροτική χρήση για αναπτυξιακούς και κοινωνικούς λόγους.
Κατά τον ίδιο, η όλη διαδικασία προβλέπει την επικαιροποίηση του Ν4061/12 με: εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου διαχείρισης των ακινήτων του Υπουργείου, αποσαφήνιση αρμοδιοτήτων για τη διαχείριση και προστασία των εν λόγω εκτάσεων, επίλυση εκκρεμοτήτων που αφορούν σε ιδιοκτησιακά ζητήματα καθώς και θέματα αλλαγής χρήσης γης, άρση γραφειοκρατικών εμποδίων για τη σύσταση ή μεταβίβαση εμπραγμάτων δικαιωμάτων σε ιδιωτικές εκτάσεις, δημιουργία Ομάδας Εργασίας σε συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης για την πλήρη αποτύπωση των διαθέσιμων γαιών.

Στοιχεία για τον πρωτογενή τομέα

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων παρουσίασε και την κατάσταση στον πρωτογενή τομέα.
Συγκεκριμένα, το 2019 το έλλειμμα στο ισοζύγιο αγροτικών προϊόντων έφτανε τα 731.216.078 ευρώ, ενώ το 2023 επετεύχθη πλεόνασμα 452.610.528 ευρώ.
Οι εξαγωγές φρούτων και λαχανικών το 2019 έφταναν στα 2,2 δισ. ευρώ, ενώ το 2023 ανέρχονται σε 3,2 δισ. ευρώ.
Σε ό,τι αφορά στις εισαγωγές κρεάτων, από 1,2 δισ.ευρώ το 2019 έφτασαν το 1,6 δισ.ευρώ το 2023.
Σε ότι αφορά την απασχόληση στον πρωτογενή τομέα, ο κ. Τσιάρας σημείωσε ότι το 2020 στον πρωτογενή τομέα (Γεωργία, δασοκομία, αλιεία) απασχολούνταν 412.000 άνθρωποι, ενώ το 2023 ανέρχονται πλέον σε 480.900 άτομα.
έλος, σημαντική είναι η αύξηση των νέων ανδρών (20-29) που απασχολούνται στον πρωτογενή τομέα μιας και το 2020 ήταν 21.700 και το 2023 ήταν 35.300. Το ίδιο ισχύει και στις γυναίκες, από 159.600 το 2020 έφτασαν τις 176.000 το 2023.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης