Ενώ σε άλλες χώρες της ευρωζώνης, οι ηγεσίες λαμβάνουν μέτρα για να μπλοκάρουν την παράνομη μετανάστευση... η άβουλη Ελλάδα δέχεται τους μετανάστες που ξεφορτώνεται η Γερμανία.
Τα σενάρια περί επιστροφής μεταναστών από τη Γερμανία στην Ελλάδα επιβεβαιώνονται.
Ο αρμόδιος υπουργός με μια τακτική… δημιουργικής ασάφειας παραδέχθηκε ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει πει το «ναι» στον Γερμανό καγκελάριο, Olaf Scholz, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι οι επιστροφές… δεν θα γίνουν μαζικά (!). Ειδικότερα, ο κ. Παναγιωτόπουλος -μιλώντας στην ΕΡΤ- δήλωσε ότι οι επιστροφές από τη Γερμανία στην Ελλάδα δεν πρόκειται να γίνουν μαζικά, παρά τις όποιες ανησυχίες έχουν προκύψει. Δηλαδή ο Νίκος Παναγιωτόπουλος αποκάλυψε ότι οι μετανάστες θα επιστρέψουν στην Ελλάδα, αλλά σε… δόσεις. Και το ερώτημα που τίθεται είναι: Ποια η διαφορά εάν οι μετανάστες επιστρέφουν στην Ελλάδα κατά δεκάδες ή κατά χιλιάδες ή κατά δεκάδες χιλιάδες; Στην Ελλάδα δεν θα καταλήξουν; Στην Ελλάδα δεν θα στοιβαχθούν;
Αξίζει να σημειωθεί ότι -σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες που ωστόσο δεν έχουν διαψευστεί- η Γερμανία θέλει να «επαναπατρίσει» στην Ελλάδα δεκάδες χιλιάδες μετανάστες τρίτων χωρών, που πέρασαν στην Ελλάδα είτε από τον Έβρο είτε από τα νησιά και πλέον βρίσκονται στη Γερμανία. Ο αριθμός των μεταναστών που το Βερολίνο θέλει να στείλει πίσω στη χώρα μας κυμαίνεται από 70.000 έως 100.000. Άλλωστε, όπως έσπευσε να διευκρινίσει ο κ. Παναγιωτόπουλος, όλα αυτά προβλέπονται και από την ευρωπαϊκή νομοθεσία.
Ο κίνδυνος εγκλωβισμού μεταναστών στις χώρες υποδοχής
Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος κάθε άλλο παρά… φειδωλός ήταν στις δηλώσεις του. Αρχικά, παραδέχθηκε τον κίνδυνο εγκλωβισμού των μεταναστών στις χώρες υποδοχής (σσ. όπως η Ελλάδα) και στη συνέχεια παραδέχθηκε ότι μετανάστες από τη Γερμανία θα επιστρέψουν στην Ελλάδα. Κι όλα αυτά τα κάλυψε με το πέπλο της δημιουργικής ασάφειας (οι μετανάστες θα επιστρέψουν, αλλά όχι μαζικά) αλλά και του νόμου (επιστροφές προσφύγων από τη Γερμανία, που έχουν λάβει άσυλο στην Ελλάδα, προβλέπονται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία).
Ειδικότερα, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου -μιλώντας στην ΕΡΤ- ανέφερε ότι υπάρχει έντονος φόβος κινδύνου εγκλωβισμού των μεταναστών στις χώρες υποδοχής, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για αυστηρή φύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων. «Πρέπει να διασφαλίσουμε την φύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων», δήλωσε χαρακτηριστικά, τονίζοντας την προτεραιότητα της ασφάλειας στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Επιστροφές μεταναστών
Επιπλέον, ο κ. Παναγιωτόπουλος ανέφερε ότι δεν τίθεται ζήτημα μαζικών επιστροφών παράνομων μεταναστών από τη Γερμανία στην Ελλάδα. Ο υπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα ζητά την εφαρμογή του πλέγματος των συμφωνιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την μετανάστευση, καθώς υπάρχουν τεχνικά και νομικά ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν. Οι γερμανικές αρχές έχουν παραδεχτεί ότι αντιμετωπίζουν τεχνικά και νομικά προβλήματα με τη διαχείριση των προσφύγων και των μεταναστών στη χώρα τους.
Στη συνέχεια ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου τόνισε ότι οι επιστροφές από τη Γερμανία στην Ελλάδα δεν πρόκειται να γίνουν μαζικά, παρά τις όποιες ανησυχίες έχουν προκύψει. Συγκεκριμένα, υπογράμμισε: «Όχι, δεν φέρνω επιστροφές χιλιάδων. Το έχει ξεκόψει κατηγορηματικά ο Πρωθυπουργός τις προάλλες».
Οι συζητήσεις στη Γερμανία
Ο κ. Παναγιωτόπουλος εξήγησε ότι το θέμα συζητήθηκε λεπτομερώς με τους Γερμανούς εταίρους κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο Βερολίνο, όπου συναντήθηκε με την ηγεσία του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών και Μετανάστευσης. Η συζήτηση αφορούσε κυρίως τους λόγους ασφαλείας που επικαλούνται οι Γερμανοί για την επιβολή πρόσθετων ελέγχων στα σύνορα.
«Δεν πρόκειται για κλείσιμο συνόρων, αλλά για επιβολή επιπλέον ελέγχων» ανέφερε ο υπουργός, σημειώνοντας ότι αυτή η πρακτική εφαρμόζεται ήδη από τη Γερμανία με κάποιες κεντροευρωπαϊκές χώρες, όπως η Τσεχία και η Σλοβακία, και τώρα επεκτείνεται.
Η ευρωπαϊκή νομοθεσία
Ο κ. Παναγιωτόπουλος υπογράμμισε επίσης ότι οι επιστροφές προσφύγων από τη Γερμανία, που έχουν λάβει άσυλο στην Ελλάδα, προβλέπονται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Ωστόσο, τόνισε ότι το ζήτημα δεν αφορά μαζικές επιστροφές και ότι η ελληνική κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, επισημαίνοντας ότι υπάρχει μια γενικότερη πολιτική στροφή στην Ευρώπη προς αυστηρότερους κανόνες στο μεταναστευτικό.
Ο υπουργός τόνισε πως είναι ζωτικής σημασίας να διασφαλιστεί η συνοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο ζήτημα του μεταναστευτικού, με αυστηρότερους ελέγχους και συντονισμένες πολιτικές, χωρίς να διακυβεύεται η Συνθήκη Σένγκεν. «Δεν θέλουμε να δούμε την Ευρώπη να κλείνει τα σύνορά της, αλλά να βρούμε λύσεις που θα απαντούν στις ανησυχίες των πολιτών, χωρίς να διαλύσουμε την ευρωπαϊκή ενότητα και αλληλεγγύη».
www.bankingnews.gr
Απαράδεκτο - Τους μετανάστες που ξεφορτώνεται η Γερμανία συμφώνησε να δεχτεί σταδιακά η Ελλάδα, θα έρθουν έως 100.000
Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου επισημαίνει ότι οι επιστροφές μεταναστών από τη Γερμανία, που έχουν λάβει άσυλο στην Ελλάδα, προβλέπονται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία
Σχόλια αναγνωστών