Τελευταία Νέα
Πολιτική

Σακελλαροπούλου σε Κωνσταντοπούλου: Απόρρητα τα πρακτικά του Συμβουλίου Αρχηγών του 2015, δεν μπορούν να δημοσιευτούν

Σακελλαροπούλου σε Κωνσταντοπούλου: Απόρρητα τα πρακτικά του Συμβουλίου Αρχηγών του 2015, δεν  μπορούν να δημοσιευτούν
Η απάντηση της Κ. Σακελλαροπούλου
Αρνητικά απάντησε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κ. Σακελλαροπούλου, στο αίτημα της προέδρου της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζ. Κωνσταντοπούλου, για τη δημοσιοποίηση των πρακτικών του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών της 6ης Ιουλίου 2015.
Η κα Σακελλαροπούλου αναφέρει στην απάντησή της ότι «λαμβάνοντας υπόψη αφενός την ευαίσθητη πολιτική διάσταση της επίμαχης συνεδρίασης του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών της 6ης Ιουλίου του 2015 και αφετέρου, τη μη πάροδο εύλογου χρονικού διαστήματος από τη συνεδρίαση αυτή, θεωρώ ότι δεν είναι δυνατή η δημοσίευση των σχετικών πρακτικών».
Σημειώνεται ότι η κα Κωνσταντοπούλου είχε τονίσει ότι ο ελληνικός λαός πρέπει να ενημερωθεί για όσα συζητήθηκαν εκείνη τη μέρα, μία ημέρα μετά το δημοψήφισμα του 2015, «πίσω από τις κλειστές πόρτες» καθώς τον αφορούν.
Αναλυτικά, η κα Σακελλαροπούλου στην απάντηση της προς της πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας αναφέρει:

«Κυρία Πρόεδρε,

Με το από 28.8.2024 αίτημά σας με καλείτε να δώσω στη δημοσιότητα τα πρακτικά του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών της 6.7.2015.
Το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών συνιστά άτυπο όργανο, του οποίου η συγκρότηση και η λειτουργία δεν ρυθμίζεται από το Σύνταγμα ή τη νομοθεσία. Από τη φύση του οργάνου και το εθνικά κρίσιμο περιεχόμενο των συνομιλιών που λαμβάνουν χώρα, σε συνεδριάσεις κεκλεισμένων των θυρών και παρουσία στενού κύκλου προσώπων, συνάγεται ότι οι συνομιλίες αυτές είναι κατ’ αρχήν απόρρητες. Υπέρ αυτού συνηγορεί το ότι, όσες φορές συνεδρίασε το Συμβούλιο στο παρελθόν, ουδέποτε δόθηκαν στη δημοσιότητα πρακτικά. Εκδίδεται μόνο κοινό ανακοινωθέν.
Τον χαρακτηρισμό των πρακτικών ως απορρήτων ενισχύουν, πέρα από την πρακτική, οι συναφείς διατάξεις. Ειδικότερα, συγγενής θεσμός του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών υπήρξε το Συμβούλιο της Δημοκρατίας του άρθρου 39 του Συντάγματος του 1975, το οποίο καταργήθηκε το 1986. Ο βραχύβιος κανονισμός του προέβλεπε ότι τα πρακτικά είναι απόρρητα. Το ίδιο ισχύει, για περίοδο τριάντα ετών, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, για τα πρακτικά του Υπουργικού Συμβουλίου. Διαφορετική είναι η περίπτωση της δημοσίευσης των πρακτικών της σύσκεψης του Προέδρου της Δημοκρατίας με τους αρχηγούς των κομμάτων, η οποία ρητά προβλέπεται στο άρθρο 37 παρ. 3 εδ. γ΄ του Συντάγματος. Και αυτό διότι η εν λόγω σύσκεψη αφορά αποκλειστικά την επιβεβαίωση της αδυναμίας σχηματισμού Κυβέρνησης μετά τις διερευνητικές εντολές και τον σχηματισμό Κυβέρνησης που θα διενεργήσει τις εκλογές.
Ενόψει των ανωτέρω, λαμβάνοντας υπόψη αφενός την ευαίσθητη πολιτική διάσταση της επίμαχης συνεδρίασης του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών της 6ης Ιουλίου του 2015 και αφετέρου τη μη πάροδο εύλογου χρονικού διαστήματος από τη συνεδρίαση αυτή, θεωρώ ότι δεν είναι δυνατή η δημοσίευση των σχετικών πρακτικών».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης