Τελευταία Νέα
Πολιτική

Νίκος Παππάς: Υπάρχει ή όχι σύγκρουση συμφερόντων για τον Απ. Τζιτζικώστα;

Νίκος Παππάς: Υπάρχει ή όχι σύγκρουση συμφερόντων για τον Απ. Τζιτζικώστα;
«Έχει ρόλο να επέμβει η Ευρωπαία Διαμεσολαβήτρια;», διερωτάται με νόημα ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ

Στη συζήτηση της Επιτροπής Αναφορών (PETI) για την ετήσια Έκθεση σχετικά με την Ευρωπαία Διαμεσολαβήτρια, πήρε τον λόγο ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς, ο οποίος συνεχάρη τον εισηγητή για την έκθεση.
Όπως τόνισε, η διαφάνεια αποτελεί θεμελιώδη πυλώνα μιας δημοκρατικής κοινωνίας και ισχυρό εργαλείο κατά της διαφθοράς.
Επιπλέον, υπογράμμισε ότι: «Οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν το αναφαίρετο δικαίωμα να απολαμβάνουν το υψηλότερο δυνατό επίπεδο διαφάνειας και πρόσβασης σε δημόσια έγγραφα, καθώς και να απαιτούν λογοδοσία από τα ευρωπαϊκά και εθνικά όργανα, όταν αυτά παραβιάζουν ή παραμελούν την εφαρμογή των ευρωπαϊκών κανονισμών».
Ο Νίκος Παππάς στήριξε τα συμπεράσματα της ειδικής έκθεσης της Ευρωπαίας Διαμεσολαβήτριας, εκφράζοντας έντονο προβληματισμό για τις συστηματικές καθυστερήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην επεξεργασία αιτημάτων πρόσβασης σε δημόσια έγγραφα.
Επισήμανε, επίσης, ότι πολλές από τις απαντήσεις περιορίζονται στο να επιβεβαιώνουν τις αποφάσεις των εθνικών κυβερνήσεων, χωρίς να εξετάζουν την ουσία των υποθέσεων, τονίζοντας ότι, σύμφωνα με τα άρθρα 20, 24 και 228 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής έχει το δικαίωμα να διερευνά περιπτώσεις κακοδιοίκησης από τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα.
Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρθηκε στην τραγωδία των Τεμπών, η οποία στοίχισε τη ζωή σε 57 ανθρώπους και άφησε δεκάδες τραυματίες και πρόσθεσε ότι, ενώ η υπόθεση παραμένει ανοιχτή στην αρμόδια επιτροπή και η δικαστική έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen προτείνει τον διορισμό του Απόστολου Τζιτζικώστα στο χαρτοφυλάκιο της Επιτροπής Μεταφορών, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με πιθανή σύγκρουση συμφερόντων.
«Υπάρχει ή δεν υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων; πρόσθεσε.
«Έχει ρόλο να επέμβει η Ευρωπαία Διαμεσολαβήτρια;», διερωτήθηκε εν συνεχεία, με νόημα, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ
Τέλος, ο Νίκος Παππάς προέτρεψε την Ευρωπαία Διαμεσολαβήτρια να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στη διασφάλιση της διαφάνειας και της αμεροληψίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης