Τελευταία Νέα
Πολιτική

Συγκάλυψη Predatorgrate: Ο έμπορος όπλων και συνεργάτης της Intellexa που δεν ακούμπησε η Δικαιοσύνη

Συγκάλυψη Predatorgrate: Ο έμπορος όπλων και συνεργάτης της Intellexa που δεν ακούμπησε η Δικαιοσύνη
Με τον νόμο 5002/2022 η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη άνοιξε διάπλατα τον δρόμο για την προμήθεια λογισμικών και συσκευών παρακολούθησης από το Δημόσιο
Μετά τον κρίσιμο μάρτυρα που οι Εισαγγελείς δεν κάλεσαν ποτέ για κατάθεση, το insidestory αποκαλύπτει σήμερα και νέο πρόσωπο που η δικαιοσύνη παρέλειψε να εξετάσει, παρά τα τρανταχτά στοιχεία που το συνέδεαν με την εταιρεία των υποκλοπών.
Το 2020 όταν η Intellexa, που εμπορεύεται το κατασκοπευτικό λογισμικό Predator, ήρθε στην Ελλάδα να εγκατασταθεί, φαίνεται πως είχε μεταξύ άλλων δύο χείρες βοηθείας: τον έμπορο όπλων Σταύρο Κομνόπουλο, γνωστό στην ελληνική δικαιοσύνη από το σκάνδαλο των εξοπλιστικών, και τον ανιψιό του Παναγιώτη Ταμβακίδη.
Στον 78χρονο σήμερα Σταύρο Κομνόπουλο, ο οποίος σύμφωνα με κάποια δημοσιεύματα είχε υπηρετήσει τη θητεία του στο κύριο σώμα ασφαλείας κατά τη διάρκεια της δικτατορίας, ΕΑΤ-ΕΣΑ, και βρισκόταν κοντά στον υπουργό Αθλητισμού της χούντας Κώστα Ασλανίδη, ανήκει η εταιρεία ΚΕΣΤΡΕΛ ΑΕΒΕ.
Η ΚΕΣΤΡΕΛ ιδρύθηκε το 1982 και δραστηριοποιείται στη βιομηχανία αμυντικού υλικού, ως αντιπρόσωπος διεθνών οίκων στη Ελλάδα.
O Παναγιώτης Ταμβακίδης, που μέχρι το 2023 ήταν αντιπρόεδρος της ΚΕΣΤΡΕΛ, είναι εκ των ιδρυτών της RAFNAR HELLAS ΙΚΕ (πλέον έχει μεταβιβάσει το μερίδιο του 50%), με κύρια δραστηριότητα τη ναυπήγηση φουσκωτών σκαφών για αναψυχή ή αθλητισμό.
Τα ονόματα και των δύο επιχειρηματιών ήταν γνωστά στους Εισαγγελείς που ερεύνησαν το σκάνδαλο των υποκλοπών.
Μάλιστα ο Σταύρος Κομνόπουλος κλήθηκε τον Δεκέμβριο του 2022 σε κατάθεση, με αφορμή δημοσίευμα του Βήματος που τον εμφάνιζε χωρίς να τον κατονομάζει ως τον σύνδεσμο μεταξύ του ιδρυτή της Intellexa Ταλ Ντίλιαν και του Αβραάμ Σαχάκ Άβνι (συνεργάτη του Ντίλιαν στην Κύπρο), με τους Έλληνες επιχειρηματίες Φέλιξ Μπίτζιο και Γιάννη Λαβράνο.
Στην κατάθεσή του αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι διαδραμάτισε οποιονδήποτε ρόλο, παραδέχθηκε ότι γνωρίζει πολλά χρόνια τον Φέλιξ Μπίτζιο και πως είχε συναντήσει τον Γιάννη Λαβράνο σε μια κοινωνική εκδήλωση.
Ισχυρίστηκε επίσης ότι δεν γνώριζε τους Ταλ Ντίλιαν και Αβραάμ Σαχάκ Άβνι.
Έκτοτε κανείς από τους Εισαγγελείς που ερεύνησαν την υπόθεση –δύο Εισαγγελείς Πρωτοδικών Αθηνών και ένας Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου– δεν ενόχλησε ξανά τον Κομνόπουλο, ούτε κάλεσαν ποτέ τον Ταμβακίδη, παρότι στοιχεία που περιέχονται στη δικογραφία και νέα που αποκαλύπτει σήμερα το inside story, δείχνουν πως και οι δύο συνέδραμαν τον Ταλ Ντίλιαν και πρωτοκλασάτα στελέχη της Intellexa, στα πρώτα τους βήματα στην Ελλάδα.
Θυμίζουμε ότι στο στόχαστρο του κατασκοπευτικού λογισμικού Predator της Intellexa και των νομότυπων επισυνδέσεων της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ) είχαν μπει το 2021 ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος και ο αντιναύαρχος εν αποστρατεία Αριστείδης Αλεξόπουλος, που τον Απρίλιο εκείνης της χρονιάς τοποθετήθηκε στη θέση του Γενικού Διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων του υπουργείου Άμυνας. Επρόκειτο για δύο πρόσωπα-κλειδιά για τις αμυντικές προμήθειες της χώρας.
Δημοσίευμα ιστοσελίδας που ασχολείται με θέματα Άμυνας έγραφε στις αρχές του 2022 ότι η ΚΕΣΤΡΕΛ κέρδισε πρόγραμμα αντιαρματικών συστημάτων.

Η υπόθεση των Exocet

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του 2013, ο πρώην αναπληρωτής διευθυντής της Διεύθυνσης Εξοπλισμών του υπουργείου Άμυνας Αντώνης Κάντας είχε ισχυριστεί στην απολογία του για την υπόθεση των εξοπλιστικών ότι ο Σταύρος Κομνόπουλος της ΚΕΣΤΡΕΛ τού είχε δώσει 400.000 ευρώ σε μετρητά, από το 2001 μέχρι το 2004,για την αγορά πυραύλων επιφανείας-επιφανείας τύπου Exocet από το Πολεμικό Ναυτικό.
Ο Σταύρος Κομνόπουλος στην απολογία του το 2015 αρνήθηκε όλες τις κατηγορίες και αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση και απαγόρευση εξόδου από τη χώρα.

Η χείρα βοηθείας από τις δύο εταιρείες και η ροή του χρήματος

ΚΕΣΤΡΕΛ και RAFNAR βοήθησαν με διάφορους τρόπους στην εγκατάσταση της Intellexa στην Ελλάδα
Στο πολυτελές διαμέρισμα του 8ου ορόφου με την ανεμπόδιστη θέα στη θάλασσα, το ενοίκιο του οποίου πληρώνει η εταιρεία του Σταύρου Κομνόπουλου, διαμένει ο προγραμματιστής Ρότεμ Φάρκας.
Γεννημένος τον Ιανουάριο του 1987 στο Ισραήλ και μεγαλωμένος στο Τελ Αβίβ από Ούγγρο πατέρα και Ισραηλινή μητέρα, ο Φάρκας ιδρύει το2017 στα Σκόπια μαζί με άλλους έξι Ισραηλινούς επιχειρηματίες την Cytrox.
H Cytrox είναι η εταιρεία που ανέπτυξε το περιβόητο λογισμικό κατασκοπείας Predator και που το 2018 εξαγοράστηκε από την Intellexa.
Σε ανθρώπους που τον γνωρίζουν, καυχιέται ότι ως στέλεχος του ισραηλινού κυβερνοστρατού στο παρελθόν έχει συμβάλει στην αντιμετώπιση των επιθέσεων κατά Ισραηλινών από Παλαιστίνιους βομβιστές αυτοκτονίας
Πρόκειται για άτομο που ήταν αρκετά κοντά με τον ιδρυτή της Intellexa, Ταλ Ντίλιαν, όσο βρισκόταν στην Αθήνα.
Σύμφωνα με όσα είχαν πει το καλοκαίρι του 2023 στο inside story άτομα που θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους και συναναστράφηκαν τον Ρότεμ Φάρκας τους μήνες που έμεινε στην Ελλάδα, ήρθε μετά από πρόσκληση της ελληνικής κυβέρνησης κι ενώ είχαν συμφωνήσει για τη χρήση του κατασκοπευτικού λογισμικού της εταιρείας.
Ισχυριζόταν επίσης ότι είχε συναντηθεί με διάφορους κυβερνητικούς αξιωματούχους και πως είχε λάβει διαβεβαιώσεις από την ελληνική κυβέρνηση ότι θα περνούσαν νόμο για τη νομιμοποίηση της χρήσης του spyware.
Όπως πλέον γνωρίζουμε, αυτό έγινε με καθυστέρηση το 2022, αφού είχε ξεσπάσει το σκάνδαλο των υποκλοπών.
Με τον νόμο 5002/2022 η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη άνοιξε διάπλατα τον δρόμο για την προμήθεια λογισμικών και συσκευών παρακολούθησης από το Δημόσιο.
Από δημοσίευμα του in.gr, μάθαμε επίσης ότι πράγματι η κυβέρνηση επεξεργάζεται ένα προσχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την προμήθεια spyware.
Αυτό δεν ήταν το μόνο ενοίκιο που πλήρωνε η ΚΕΣΤΡΕΛ για λογαριασμό στελεχών της Intellexa.
Το inside story αποκαλύπτει σήμερα ότι την ίδια ημερομηνία (1η Σεπτεμβρίου 2020), η εταιρεία σύναψε και δεύτερο μισθωτήριο για ένα σπίτι στο Ελληνικό.
Εκεί διέμενε ο Μερόμ Χαρπάζ, επικεφαλής της Intellexa στην Ελλάδα και στενός συνεργάτης του Ταλ Ντίλιαν.
Το όνομα του Μερόμ Χαρπάζ τον Σεπτέμβριο του 2024 συμπεριλήφθηκε στη λίστα των αμερικανικών κυρώσεων για τον ρόλο του ως ανώτατου στελέχους της κοινοπραξίας εταιρειών υπό την ομπρέλα της Intellexa και τον διευθυντικό του ρόλο στην Intellexa AE.
Εκεί μάθαμε και την ακριβή διεύθυνση κατοικίας του στην Ελλάδα.
Ο Μερόμ Χαρπάζ, στον επιτόπιο έλεγχο που διενήργησε η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων τον Οκτώβριο του 2022 στα γραφεία της Intellexa στο Ελληνικό, συστήθηκε ως εκπρόσωπος των εταιρειών του ομίλου και στέλεχος της κυπριακής εταιρείας FEROVENO LIMITED.
H FEROVENO LIMITED (που έχει και ελληνικό υποκατάστημα) ανήκει στον ίδιο γαλαξία εταιρειών με την Intellexa AE και έχουν την ίδια μητρική εταιρεία, την ιρλανδική THALESTRIS LIMITED (σε αμερικανικές κυρώσεις από τον Μάρτιο του 2024).
Σχεδόν ένα μήνα μετά τα μισθωτήρια της ΚΕΣΤΡΕΛ για τα δύο διαμερίσματα, στις 12 Οκτωβρίου του2020, η RAFNAR, εκπροσωπούμενη από τον Παναγιώτη Ταμβακίδη, μπαίνει ως εγγυητής των ενοικίων για τα γραφεία που μίσθωσε η Intellexa στο Ελληνικό.
Το σχετικό ιδιωτικό συμφωνητικό είναι σε γνώση όλων των εισαγγελικών λειτουργών που ερεύνησαν την υπόθεση των παράνομων παρακολουθήσεων μέσω Predator, όπως είναι και τα δημοσιεύματα του inside story που τον Ιούνιο του 2022 αποκάλυπταν την σχέση RAFNAR-Intellexa, και τον Ιούλιο του 2023 τη σχέση ΚΕΣΤΡΕΛ-Ρότεμ Φάρκας-Intellexa.
Παρόλα αυτά ο Παναγιώτης Ταμβακίδης της RAFNAR δεν κλήθηκε ποτέ να καταθέσει, ούτε ερωτήθηκε σχετικά ο Σταύρος Κομνόπουλος της ΚΕΣΤΡΕΛ, όταν κατέθεσε ως μάρτυρας ενώπιον της Εισαγγελέως Πρωτοδικών Αθηνών Αγγελικής Τριανταφύλλου τον Δεκέμβριο του 2022.
Ούτε ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Αχιλλέας Ζήσης τον κάλεσε σε συμπληρωματική κατάθεση.
Δεν αναφέρει τίποτα για Σταύρο Κομνόπουλο, Παναγιώτη Ταμβακίδη, ΚΕΣΤΡΕΛ ή RAFNAR στο σχεδόν 300 σελίδων πόρισμά του.
Η σχέση με την Intellexa δεν σταματά εδώ. Το 2022, όπως προκύπτει από την έρευνα του Τμήματος Φορολογικής Αστυνόμευσης της Ελληνικής Αστυνομίας (το έγγραφο είναι μέρος της δικογραφίας), από λογαριασμό που διατηρεί η κυπριακή FEROVENO LIMITED σε ελληνική τράπεζα υπάρχουν τρία εξερχόμενα εμβάσματα αθροιστικής αξίας 75.000ευρώ προς την εταιρεία «European Investment Holdings Services and Trading Co SA».
Οι μεταφορές γίνονται στις ημερομηνίες 29/4/2022, 26/7/2022 και 17/10/2022 με αρίθμηση1/22, 2/22, 3/22.
Ο παραλήπτης των χρημάτων είναι η «ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ - ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ - ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΑΕ», συνδεδεμένη εταιρεία με την ΚΕΣΤΡΕΛ. Από το ΔΣ της, εκτός από τον Σταύρο Κομνόπουλο, έχει περάσει και ο Παναγιώτης Ταμβακίδης.

Πόσο «ενδελεχής» ήταν η εισαγγελική έρευνα;

Το σχετικό ιδιωτικό συμφωνητικό είναι σε γνώση όλων των εισαγγελικών λειτουργών που ερεύνησαν την υπόθεση των παράνομων παρακολουθήσεων μέσω Predator, όπως είναικαι τα δημοσιεύματα του inside story που τον Ιούνιο του 2022 αποκάλυπταν την σχέση RAFNAR-Intellexa, και τον Ιούλιο του 2023 τη σχέση ΚΕΣΤΡΕΛ-Ρότεμ Φάρκας - Intellexa.
Παρόλα αυτά ο Παναγιώτης Ταμβακίδης της RAFNAR δεν κλήθηκε ποτέ να καταθέσει, ούτε ερωτήθηκε σχετικά ο Σταύρος Κομνόπουλος της ΚΕΣΤΡΕΛ, όταν κατέθεσε ως μάρτυρας ενώπιον της Εισαγγελέως Πρωτοδικών Αθηνών Αγγελικής Τριανταφύλλου τον Δεκέμβριο του 2022.
Ούτε ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Αχιλλέας Ζήσης τον κάλεσε σε συμπληρωματική κατάθεση.
Δεν αναφέρει τίποτα για Σταύρο Κομνόπουλο, Παναγιώτη Ταμβακίδη, ΚΕΣΤΡΕΛ ή RAFNAR στο σχεδόν 300 σελίδων πόρισμά του.
Οι μεταφορές γίνονται στις ημερομηνίες 29/4/2022, 26/7/2022 και 17/10/2022 με αρίθμηση1/22, 2/22, 3/22.
Ο παραλήπτης των χρημάτων είναι η «ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ - ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ - ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΑΕ», συνδεδεμένη εταιρεία με την ΚΕΣΤΡΕΛ.
Από το ΔΣ της, εκτός από τον Σταύρο Κομνόπουλο, έχει περάσει και ο Παναγιώτης Ταμβακίδης.
Το ότι η ΚΕΣΤΡΕΛ όπως φαίνεται πλήρωνε και το ενοίκιο του Ρότεμ Φάρκας και του Μερόμ Χαρπάζ, μαζί με το γεγονός ότι υπάρχει ροή χρήματος από την FEROVENO προς συνδεδεμένη με την ΚΕΣΤΡΕΛ εταιρεία, είναι δύο σημαντικά ευρήματα της δημοσιογραφικής έρευνας που έρχονται σήμερα στο φως της δημοσιότητας.
Μια ενδελεχής δικαστική έρευνα, όπως αυτή που ισχυρίζεται η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη ότι έγινε στη χώρα μας για την υπόθεση των υποκλοπών, θα τα είχε εντοπίσει και θα τα είχε αξιοποιήσει ώστε να βρει την άκρη του νήματος.
Όπως δηλώνει στο inside story o Ζαχαρίας Κεσσές, συνήγορος αρκετών θυμάτων παρακολούθησης με Predator: «Οι συνεχιζόμενες αποκαλύψεις αναδεικνύουν τον επιφανειακό τρόπο με τον οποίον προσέγγισε την υπόθεση ο Αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου.
Εκφράζω για άλλη μια φορά την έντονη ανησυχία μου για την έλλειψη αμερόληπτης και ουσιαστικής έρευνας από την πλευρά του εισαγγελέα.
Τέτοιες πρακτικές υπονομεύουν τις αρχές της δικαιοσύνης και της δίκαιης δίκης, που αποτελούν θεμέλια του κράτους δικαίου».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης