«Η πολύ μεγάλη πρόκληση της επόμενης ημέρας είναι πώς θα πιέσουμε τις πλατφόρμες να σχεδιάζουν τις εφαρμογές λαμβάνοντας υπόψη την παιδική και εφηβική χρήση. Ήδη κάποιες το κάνουν», ανέφερε ο Κ. Μητσοτάκης
Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για «πρόβλημα που όλοι βλέπαμε, αλλά μέχρι τώρα αδυνατούσαμε να βρούμε πολιτικές να το αντιμετωπίσουμε», εξηγώνοντας πως «είναι η εικόνα των κολλημένων παιδιών σε ένα κινητό, τα οποία χάνουν την επαφή με τον κόσμο, ανακαλύπτουμε στην πορεία ότι έχουν έντονα ψυχολογικά προβλήματα, κατάθλιψη, απομόνωση, διάσπαση προσοχής. Έχει να κάνει με τη σκοτεινή πλευρά της τεχνολογίας», υπενθυμίζοντας ότι είχε μιλήσει για το θέμα και στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.
Με αφορμή τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης , αφού σημείωσε πως αμφιβάλλει ότι θα ήταν αποτελεσματική η καθολική απαγόρευση, υπογράμμισε την ανάγκη οι γονείς πρώτα να συζητήσουν για το πρόβλημα με τα παιδιά, να δούμε ποιος μπορεί να είναι ο ρυθμιστικός ρόλος του κράτους και να τεθούν οι εταιρείες προ των ευθυνών τους, καθώς οι αλγόριθμοι είναι έτσι σχεδιασμένοι για «να μεγιστοποιούν τον χρόνο που περνάμε όλοι κοιτώντας την οθόνη».
Τόνισε πως η προστασία της παιδικής ψυχής είναι αυτονόητη υποχρέωση μιας κοινωνίας, ο παιδικός και εφηβικός εγκέφαλος ακόμα διαμορφώνονται και «γι' αυτό απαιτείται παρέμβαση ειδικά για αυτές τις ηλικίες».
Μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης συζήτησε για το ζήτημα με 16χρονη μαθήτρια της Β' Λυκείου, η οποία ανέφερε ότι «δυστυχώς στη γενιά μου υπάρχει πρόβλημα. Βασικότερα δεν αναγνωρίζουμε ότι ο εθισμός στο διαδίκτυο είναι μια μορφή εθισμού. Έχει γίνει δεύτερη φύση μας το κινητό. Βλέπω ότι δεν μπορώ να διαβάσω παραπάνω από 1,5 ώρα χωρίς να τσεκάρω αν μου έχει στείλει κάποιος στα social media. Ισχύει ότι περνάμε πολλές φορές και αυτό που χαρακτηρίζει αυτή τη συνήθεια είναι μια αίσθηση ενοχής ότι αυτές τις ώρες θα μπορούσα να τις χρησιμοποιήσω για κάτι άλλο».
Εφαρμογή kids wallet
Ο κ. Μητσοτάκης εξήγησε ότι το kids wallet ευελπιστεί να τύχει και ευρωπαϊκής εφαρμογής, σημειώνοντας ότι υπάρχει δυνατότητα ελέγχου του χρόνου που περνάμε στο κινητό και στο τι βλέπουμε.
«Μετά η ευθύνη περνάει στο παιδί. Πρέπει να λέμε όχι και στα παιδιά μας», είπε χαρακτηριστικά.
«Η πολύ μεγάλη πρόκληση της επόμενης ημέρας είναι πώς θα πιέσουμε τις πλατφόρμες να σχεδιάζουν τις εφαρμογές λαμβάνοντας υπόψη την παιδική και εφηβική χρήση. Ήδη κάποιες το κάνουν», πρόσθεσε φέρνοντας ως παράδειγμα το Instagram.
«Βεβαίως υπάρχει ρόλος για την Ελλάδα σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Το να προτάξουμε τεχνολογικές λύσεις και να δούμε και τα κανονιστικά ζητήματα, τα οποία αφορούν και τα δικαιώματα», συμπλήρωσε.
«Πιστεύω ότι η Ευρώπη θα παίξει μεγαλύτερο κανονιστικό ρόλο να πιέσει τις μεγάλες αμερικανικές πλατφόρμες να επιτρέψει ευρύτερες παρεμβάσεις», συνέχισε ο πρωθυουργός, υπογραμμίζοντας πως «η Ευρώπη πρέπει, χωρίς να πάμε σε υπερβολική ρύθμιση, να προσδιορίσει πλαίσιο και δικαιωμάτων ,πρωτίστως στα δικαιώματα των παιδιών και των εφήβων».
«Όλα αυτά ξεκινούν από τη σωστή ενημέρωση των γονιών, των καθηγητών και των δασκάλων, των ειδικών της υγείας, να εξηγήσουμε στα παιδιά ότι δεν υπάρχει υποκατάστατο από το να αθληθείς και να έχεις πραγματικές επαφές. Ο ψηφιακός κόσμος μπορεί να είναι χρήσιμος, αλλά δεν μπορεί να είναι υποκατάστατο των πραγματικών εμπειριών», τόνισε.
«Για μένα είναι μια μεγάλη ευκαιρία να παίξουμε έναν ρόλο ευρύτερο, πέραν των ορίων της πατρίδας μας. Τα ζητήματα αυτά απασχολούν τους πάντες», κατέληξε.
Μακρή ((υφυπουργός Παιδείας): Χρειάζεται αγάπη για την τεχνολογία και όρια
Για «απαραίτητα μέτρα» που δεν μπορούν να επιβληθούν, αλλά πρέπει να εφαρμοστούν με τη συνδρομή της οικογένειας, μίλησε από την πλευρά της η υφυπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Ζ. Μακρή.
Όπως ανέφερε μιλώντας στην εκδήλωση, «η εμπλοκή της οικογένειας στα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση είναι απολύτως απαραίτητη», ενώ όπως και τα παιδιά χρειάζονται αγάπη, αλλά και όρια, έτσι «χρειάζεται η αγάπη για την τεχνολογία, αλλά και τα όρια στη χρήση της».
«Οι ειδικοί έχουν διαπιστώσει ότι η αυξημένη χρήση των έξυπνων κινητών σε συνδυασμό με την αυξημένη χρήση των κοινωνικών δικτύων "φέρνουν" στα παιδιά συμπτώματα άγχους, κατάθλιψης και βίας», υπογράμμισε.
Σε ό,τι αφορά στο υπουργείο Παιδείας, αναφέρθηκε στην απαγόρευση της εμφανούς χρήσης των κινητών στα σχολεία, ένα μέτρο που «αγκαλιάστηκε από την ελληνική κοινωνία, την εκπαιδευτική κοινότητα και τα παιδιά».
Ακόμη, αναφέρθηκε στη συνεργασία με την Ανεξάρτητη Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, η οποία θα παρέχει άμεσα υλικό, ήδη μέσα στο 2025, που σαν παιχνίδι θα εισαχθεί στο μάθημα της Πληροφορικής σε δημοτικό και γυμνάσιο.
Αναφερόμενη στο πρόγραμμα που έχει αναπτυχθεί σε συνεργασία με την Google, «Γίνε ήρωας του διαδικτύου», σημείωσε πως έχει ενταχθεί τα τελευταία 3χρόνια στα Εργαστήρια Δεξιοτήτων και μέσω αυτού, τα παιδιά μαθαίνουν για την ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο, πώς μπορούν να αντιμετωπίσουν φαινόμενα στο διαδίκτυο, πού πρέπει να απευθυνθούν, κ.ά.
«Είναι πολύ μεγάλη τιμή για τη χώρα που υπάρχει και ελληνική λύση σε αυτό το παγκόσμιο πρόβλημα. Τη λύση αυτήν την ανακοίνωσε πρώτος ο πρωθυπουργός σε ένα παγκόσμιο βήμα, αυτό του ΟΗΕ, και τώρα καλούμαστε να την εφαρμόσουμε», κατέληξε η κα Μακρή.
Σε λειτουργία η εφαρμογή parco.gov.gr
Σε λειτουργία τέθηκε η ειδική εφαρμογή του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης parco.gov.gr, που σκοπεύει να δώσει στους γονείς όλα τα απαραίτητα εργαλεία ελέγχου για την ασφαλή περιήγηση των παιδιών τους στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης.
«Ο ελέφαντας στο δωμάτιο είναι πως καθορίζεις την ηλικία του χρήστη» ανέφερε κατά την παρουσίαση ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δ. Παπαστεργίου, ο οποίος αναφέρθηκε στην ψηφιακή παραμέληση που παρατηρείται σε πολλές οικογένειες, αλλά και στο εργαλεία γονικού ελέγχου μέσα από την εφαρμογή pαrco.gov.gr.
Εξήγησε ότι «οι γονείς θα πρέπει να εγκαταστήσουν την εφαρμογή στα κινητά. Πρότασή μας είναι οι νέες εφαρμογές να είναι προ εγκατεστημένες» και κατέληξε λέγονταςπως «η ζωή δεν είναι να κουνάς παθητικά τον αντίχειρα σε μια οθόνη, η ζωή είναι εκεί έξω και είναι υπέροχη».
Στη σελίδα parco.gov.gr οι γονείς μπορούν να πληροφορηθούν για όλες τις δυνατότητες γονεϊκού ελέγχου που τους παρέχονται.Μεταξύ άλλων, μπορούν να μάθουν πώς: να περιορίσουν τον χρόνο που αφιερώνουν τα παιδιά σε συγκεκριμένες εφαρμογές ή συνολικά στη συσκευή, να φιλτράρουν ιστοσελίδες και εφαρμογές που περιέχουν ακατάλληλο περιεχόμενο για ανήλικους, να δουν πόσο χρόνο περνούν τα παιδιά στις διάφορες εφαρμογές και τι χρησιμοποιούν περισσότερο, να αποκλείσουν συγκεκριμένες εφαρμογές ή κατηγορίες εφαρμογών για μεγαλύτερη ασφάλεια, να επιλέξουν ποια παιχνίδια, ταινίες και σειρές είναι κατάλληλα για την ηλικία των παιδιών, να παρακολουθούν την τοποθεσία της συσκευής του παιδιού για πρόσθετη ασφάλεια,να ρυθμίζουν τις ώρες που η συσκευή δεν θα λειτουργεί, όπως κατά τη διάρκεια του σχολείου ή του ύπνου, αλλά και να ορίσουν ποιες επαφές είναι εγκεκριμένες για κλήσεις και μηνύματα.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών