Στις 26 Ιουνίου του 1996 πραγματοποιείται ένα από τα καλύτερα draft της ιστορίας του ΝΒΑ, καθώς εκείνη η «φουρνιά» έβγαλε αρκετούς αστέρες του παγκόσμιου μπάσκετ, οι οποίοι άφησαν το δικό τους... αποτύπωμα στον αθλητισμό.
Οι νεότεροι θα αναρωτηθούν ποιους παίκτες διέθετε το draft του ΝΒΑ πριν από περίπου 25 χρόνια, ενώ οι παλαιότεροι αμέσως θα απαντήσουν ότι ήταν μία βραδιά όπου ο κόσμος γνώρισε αρκετά αστέρια του μπάσκετ σε ένα βράδυ. Και φυσικά δεν θα έχει άδικο, καθώς τέσσερις παίκτες από εκείνο το draft στην πορεία είχαν την μεγάλη τιμή να εισαχθούν στο Hall of Fame και όχι άδικα.
Οι 58 αθλητές που επιλέχθηκαν σε εκείνο το draft του 1996 μέτρησαν συνολικά στην καριέρα τους 19 τίτλους, υπήρξαν τέσσερις MVP στη regular season και 57 συμμετοχές στο All Star Game. Καθόλου άσχημα για την τάξη που θεωρήθηκε από πολλούς το καλύτερο draft στην ιστορία του ΝΒΑ.
Οι Hornets έβγαλαν τα... μάτια τους
Μετά το πέρασμα των χρόνων οι Charlotte Hornets συνειδητοποίησαν ότι έκαναν το μεγαλύτερο λάθος της ζωής τους και ότι μία απόφαση ήταν αρκετή για να αλλάξει ολόκληρη την μοίρα τους. Για την ακρίβεια αντάλλαξε το Νο.13. Σε εκείνη την επιλογή δεν ήταν κάποιος τυχαίος αλλά ο Κobe Bryant, ο οποίος αν και φόρεσε εκείνο το βράδυ το καπέλο της ομάδας από την Νέα Ορλεάνη τελικά κατέληξε στους Los Angeles Lakers. Ο «Βlack Mamba» ήταν ότι καλύτερο είχε να αναδείξει εκείνο το draft, καθώς εξελίχθηκε σε έναν «θρύλο» του αθλήματος και αρκετοί τον σύγκριναν με τον Michael Jordan. Παράλληλα κατέκτησε τους περισσότερους τίτλους από τους υπόλοιπους συνυποψήφιους εκείνο το βράδυ, μετρώντας πέντε, βρέθηκε 18 φορές σε All Star Game και μία φορά παρέλαβε το βραβείο του κορυφαίου παίκτη της σεζόν. Όλα αυτά τα σημείωσε με την φανέλα των Lakers, όπου δεν έβγαλε ούτε στιγμή από πάνω του.
Ο κύριος... κορδελάκιας με το αστείρευτο ταλέντο
Η πρώτη επιλογή του draft ήταν ένας παίκτης που επηρέασε τόσο μπασκετικά μία ολόκληρη γενιά όσο και στυλιστικά, προωθώντας την μόδα με τα κοτσιδάκια και τα τατουάζ, ενώ δεν κουβαλούσε την ταμπέλα του καλύτερου παιδιού. Ο Allen Iverson λατρεύτηκε και δέθηκε ιδιαίτερα με τον κόσμο των Philadelpia Sixers και ας μην κατέκτησε ποτέ τον πολυπόθητο τίτλο, ενώ αποσύρθηκε η φανέλα του με το νούμερο 3. Το 2001 ήταν η χρονιά του, όπου αναδείχθηκε κορυφαίος αθλητής της σεζόν, όμως δεν κατάφερε να ξεπεράσει το εμπόδιο των Lakers του Κobe Bryant και Shaquille O'Neal (4-1). Πριν μερικά χρόνια είδε και εκείνος το όνομά του να μπαίνει στο πάνθεον του ΝΒΑ και του Hall of Fame, ενώ συμμετείχε 11 φορές στο Αll Star Game.
Ο δεινός σουτέρ
Λίγο πιο πίσω από την κορυφή και συγκεκριμένα στο Νο. 5 βρέθηκε ο δολοφόνος από τα 7.25 μέτρα με το «αγγελικό» πρόσωπο. Ο λόγος για τον Ray Allen, όπου και εκείνος ακολούθησε το παράδειγμα του Bryant και παρότι τον επέλεξαν αρχικά οι Timberwolves στη συνέχεια τον αντάλλαξαν με τους Bucks. Είναι ένας εκ των αθλητών εκείνης της βραδιάς όπου πανηγύρισε τίτλο στην καριέρα του και μάλιστα δύο. Το ένα με τους Boston Celtics και το άλλο με τους Miami Heat. Είναι ο τρίτος της παρέας που εισήχθη στο Hall of Fame, ενώ είχε τακτική παρουσία στο Αll Star Game.
Το «τζακ ποτ» των Phoenix Suns
Αρκετοί θα νιώθουν αφελείς που προσπέρασαν την επιλογή του Steve Nash στα πρώτα pick και επέτρεψαν στους Phoenix Suns να χτυπήσουν λίρα... εκατό στο Νο. 15 και να βρουν τον νέο ηγέτη τους. Ένας παίκτης ιδιαίτερα ευφυής και με τεράστιο μπασκετικό IQ, ο οποίος ήξερε πως να καλύψει τις σωματικές του αδυναμίες και να αναδείξει τα προτερήματά του. Αποτελούσε τον προπονητή μέσα στο παρκέ για τους συμπαίκτες του και αυτό τον βοήθησε στην πορεία να γίνει head coach, αναλαμβάνοντας φέτος την πρώτη του ομάδα, Brooklyn Nets. Eίναι από τις άδικες περιπτώσεις παικτών, οι οποίοι παρότι είχαν όλα τα φόντα και τις ικανότητες δεν κατάφεραν να γευτούν την χαρά του τίτλου και πλέον ελπίζει να το πετύχει ως προπονητής.
Στογιάκοβιτς και ο Ρεντζιάς ανάμεσα στα μεγαθήρια
Η Ελλάδα είχε την τιμητική της το βράδυ της 26ης Ιουνίου του 1996, καθώς καμάρωσε δύο «δικά» της παιδιά να βρίσκονται στις επιλογές του πρώτου γύρου στο draft. Από την μία ο πιτσιρικάς τότε Πέγια Στογιάκοβιτς, ο οποίος είχε βρεθεί στο ελληνικό πρωτάθλημα για μία πενταετία με τον ΠΑΟΚ και οι εμφανίσεις του οδήγησαν τους Sacramento Kings να τον επιλέξουν στο Νο.14, παραμένοντας εκεί για μία οκταετία. Εννέα θέσεις παρακάτω οι Denver Nuggets είχαν εξασφαλίσει το Νο.23 μέσω ανταλλαγών από τους Ιndiana Pacers και επέλεξαν τον Ευθύμη Ρεντζιά, ο οποίος έγινε ο έβδομος Έλληνας που βρέθηκε σε αυτή τη θέση. Τελικά το όνειρό του έγινε πραγματικότητα το 2002 με τους Sixers να του δίνουν την ευκαιρία να αγωνιστεί στο κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου.
Ένα draft με γεμάτο ταλέντα, τίτλους και παίκτες που ενέπνευσαν ολόκληρες γενιές να ασχοληθούν με το μπάσκετ.
Νίκος Τσώτας
Σχόλια αναγνωστών