γράφει : Νίκος Κονδυλόπουλος
Το 2017 μπήκαν τα θεμέλια αλλαγών στη γεωπολιτική σκηνή - Το 2018 αρχίζουν ραγδαίες αλλαγές
Με γεγονότα όπως το δημοψήφισμα στη Μεγάλη Βρετανία για το Brexit, η εκτόξευση της μαζικής μετανάστευσης μουσουλμάνων στην Ευρώπη, η «έκπληξη» (για μερικούς ανθρώπους) της νίκης του Donald Trump στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ ήταν μερικά από τα γεγονότα που συντάραξαν και στιγμάτισαν το 2016.
Ωστόσο, όταν εξετάζει κανείς την πρόσφατη ιστορία και τις γεωπολιτικές αλλαγές, είναι σημαντικό να καταλάβει ότι αυτές οι αλλαγές είναι συχνά σωρευτικές και τείνουν να συσσωρεύονται όπως ο πάγος σε μια βουνοπλαγιά και αποθηκεύουν ενέργεια δημιουργώντας στη συνέχεια... χιονοστιβάδα.
Κάτι τέτοιο παρατηρήθηκε η συγκρατημένη οικοδόμηση και "χιονοστιβάδα" στον οικονομικό κόσμο το 2008 και φυσικά αυτό απλώς έθεσε το έδαφος για μια εξελισσόμενη μορφή δημοσιονομικής κατάρρευσης για επόμενα τα δέκα χρόνια που ακολούθησαν.
Αυτή τη φορά όμως, αυτή η συνεχιζόμενη κατάρρευση θα εμφανιστεί με τη μορφή νομισματικής κρίσης και στις αγορές ομολόγων, καθώς με όλες τις διεθνείς εντάσεις και συγκρούσεις που βρίσκονται προ των πυλών δημιουργούνται ήδη "οικονομικές ατομικές βόμβες".
Το 2017 είναι το έτος όπου δημιουργήθηκαν οι βάσεις για αυτά που θα ακολουθήσουν την επόμενη δεκαετία.
Έχουν υπάρξει κάποιες απίστευτες αποκαλύψεις το 2017, πράγματα που θα αλλάξουν το πρόσωπο της παγκόσμιας οικονομίας και των διεθνών σχέσεων, αλλά τα περισσότερα έχουν περάσει απαρατήρητα.
Αυτά είναι μερικά από τα γεγονότα που θα οδηγήσουν σε πρωτοφανή αστάθεια το 2018, πιθανώς μέχρι το 2030.
Πολιτικές αναταράξεις στη Σαουδική Αραβία
Η άνοδος του πρίγκιπα Mohammed Bin Salman στην κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας είναι αρκετά ανησυχητική.
Τούτου λεχθέντος, ας μην ξεχνάμε κάποιες από τις πιο σημαντικές λεπτομέρειες.
Για παράδειγμα, το "Όραμα για το 2030" του Salman, το οποίο περιλαμβάνει την αποσύνδεση της τιμολόγησης του πετρελαίου από το δολάριο (ίσως νωρίτερα από ότι πολλοί προβλέπουν), με αποτέλεσμα να σταματήσει το "πετροδολάριο" που κράτησε την οικονομία των ΗΠΑ εδώ και δεκαετίες.
Και το γεγονός ότι ο πρίγκιπας Salman έχει την εκτεταμένη υποστήριξη παγκόσμιων εταιρειών όπως ο Όμιλος Carlyle, η Goldman Sachs και η Blackrock μέσω του Δημοσίου Ταμείου Επενδύσεων (PIF), αυτό δείχνει μια καταφανή υποστήριξη από διεθνείς χρηματοδότες για τον τελικό "θάνατο" του δολαρίου ως παγκόσμιο αποθεματικό.
Με την άνοδο στην εξουσίας του πρίγκιπα Salman, η αναταραχή στην περιοχή είναι αναπόφευκτη.
Είναι σαφές ότι προετοιμάζεται ένας νέος πόλεμο μεγάλης κλίμακας στη Μέση Ανατολή.
Η πολεμική ρητορική της Σαουδικής Αραβίας εναντίον της Χεζμπολάχ στο Λίβανο και του Ιράν είναι μόνο η αρχή.
Η κρίση στη Σαουδική Αραβία, όπως συμβαίνει και με την κρίση στη Συρία, θα αλλάξει για πάντα το πρόσωπο της περιοχής και θα έχει σοβαρές συνέπειες σε ολόκληρο τον πλανήτη καθώς πτώση του πετροδολαρίου θα αλλάξει το γεωπολιτικό status quo.
H Ρωσία αποσύρει τα στρατεύματά της από τη Συρία, αφήνοντας τον Assad ευάλωτο
Η υποτιθέμενη κόντρα Ανατολής/Δύσης δεν υφίσταται και η αλήθεια είναι ότι λειτουργεί σύμφωνα με τις επιθυμίες του παγκόσμιου τραπεζικού συνδικάτου.
Για παράδειγμα, η Ασιατική Τράπεζα Επενδύσεων Υποδομής, την οποία πολλοί ανέμεναν ότι θα λειτουργήσει ως αντίβαρο απέναντι σε ΔΝΤ και Παγκόσμια Τράπεζα, αντίθετα η συνεργασία τους είναι απολύτως αγαστή.
Το 2017, οι Goldman Sachs και JP Morgan έγιναν οι κορυφαίες επενδυτικές τράπεζες στη Ρωσία.
Οι επιχειρήσεις Rothschild και Co. συνεχίζουν να λειτουργούν στη Ρωσία, καθώς έχουν για τουλάχιστον μια δεκαετία αδιάλειπτης εργασίας, παρά το γεγονός ότι οι περισσότεροι νομίζουν ότι ο Putin "ξεκίνησε πόλεμο με τους τραπεζίτες".
Με την ανακοίνωση της Ρωσίας ότι ο πόλεμος κατά του ISIS έχει ολοκληρωθεί και με την απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων από τη Συρία, ο Assad μένει ευάλωτος την ώρα που η πολεμική ρητορική Σαουδικής Αραβίας και Ισραήλ από την μία πλευρά κατά της Χεζμπολάχ στο Λίβανο και το Ιράν.
Ο αμερικανός πρόεδρος Trump με την απόφασή του να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, άναψε το φυτίλι και οι εξελίξεις στην Μέση Ανατολή αναμένονται ραγδαίες...
Η απειλή της Βόρειας Κορέας
Οι εντάσεις με τη Βόρεια Κορέα θα συνεχιστούν αν δεν εκραγούν το 2018 και ο πρωταρχικός λόγος είναι η πρόσφατη έναρξη δοκιμών βαλλιστικών πυραύλων από την Πιονγκγιάνγκ.
Ένα από τα κύρια επιχειρήματα κατά του πολέμου με τη Βόρεια Κορέα ήταν ότι η τεχνολογία των βαλλιστικών πυραύλων της δεν ήταν αρκετή εξελιγμένη για να αποτελέσει απειλή για τις ΗΠΑ και ότι μια στρατιωτική αντίδραση των ΗΠΑ θα ήταν ακραία και καταστροφική για όλους τους εμπλεκόμενους δεδομένης της ελάχιστης απειλής προκαλεί η Βόρεια Κορέα.
Αυτό το επιχείρημα πλέον δεν ευσταθεί και είναι υπερβολικά βολικό για "γεράκια" συμβούλους του αμερικανού προέδρου D. Trump.
Η πυρηνική τεχνολογία της Βόρειας Κορέας πραγματοποίησε ένα εκπληκτικό άλμα το 2017 και η τελευταία δοκιμαστική εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου απέδειξε ότι έχει την ικανότητα να χτυπήσει τις ανατολικές πολιτείες των ΗΠΑ ή σχεδόν οπουδήποτε αλλού στον κόσμο.
Έτσι, για τους αμερικανούς πολίτες ειδικότερα, η απειλή ξαφνικά γίνεται πιο προσωπική.
Οποιαδήποτε μεγάλη πόλη των ΗΠΑ θα μπορούσε να δει τον πληθυσμό της να αφανίζεται από το πυρηνικό μανιτάρι.
Παρά το γεγονός ότι οι Αμερικανοί είναι κουρασμένοι από τους πολέμους στο Αφγανιστάν και το Ιράκ, εντούτοις με την απειλή της Βόρειας Κορέας να είναι πιο άμεση από ποτέ, θα είναι η πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες που οι Αμερικανοί πολίτες θα είναι υπέρ μιας πολεμικής σύγκρουσης.
Η Κίνα αφήνει την πόρτα ανοιχτή στην αλλαγή καθεστώτος στη Βόρεια Κορέα.
Είναι εκπληκτικό το πώς μερικές προσεκτικά τοποθετημένες λέξεις σε μια μεγάλη γεωπολιτική δήλωση μπορούν να αφήσουν την πόρτα ανοικτή σε μεγάλη καταστροφή.
Η κινεζική κρατική εταιρεία Global Times σε ανακοίνωσή της ανέφερε ότι η Κίνα δεν θα επιτρέψει την αλλαγή καθεστώτος στη Βόρειο Κορέα από τις ΗΠΑ, αλλά εάν η Βόρεια Κορέα επιτεθεί πρώτη, τότε η Κίνα θα παραμείνει ουδέτερη.
Το μήνυμα είναι σαφές το θέμα της Βόρεια Κορέα βρίσκεται στο τραπέζι.
Όταν συμβεί αυτό, η Κίνα δεν πρόκειται να παρέμβει, πράγμα που σημαίνει ότι δεν υπάρχει κανένας πολιτικός αποτρεπτικός παράγοντας.
Η Federal Reserve μειώνει τον ισολογισμό της
Το τελικό στάδιο του προγράμματος της Fed για να "τραβήξει το χαλί" κάτω από τις χρηματιστηριακές αγορές έχει φτάσει.
Τα επιτόκια συνεχίζουν να αυξάνονται και είναι φανερό ότι η Fed δεν ενδιαφέρεται πλέον για τη συνεχιζόμενη αγορά ταύρων σε μετοχές και ομολόγα.
Τα αποτελέσματα της σύσφιξης της πολιτικής της Fed είναι αργά, αλλά τα αποτελέσματά της έχουν συγκαλυφθεί εδώ και αρκετούς μήνες λόγω της προσοχής των επενδυτών στη φορολογική μεταρρύθμιση Trump.
Η φορολογική μεταρρύθμιση του Trump λειτουργεί ως εικονικό φάρμακο για τις αγορές που βρίσκονται στο τέλος του 2017, κυρίως επειδή η υπόθεση μεταξύ των επενδυτών είναι ότι οι εταιρείες θα χρησιμοποιήσουν τα κέρδη από φορολογικές περικοπές για συνεχείς αγορές ιδίων μετοχών.
Για όσους δεν γνωρίζουν, υπήρξαν επαναγορές ιδίων μετοχών που τροφοδοτούνταν από τα χαμηλά επιτόκια που διατηρούσε η Fed ωθώντας τις χρηματιστηριακές αγορές σε ιστορικά υψηλά.
Πρόκειται ουσιαστικά για ανοικτή χειραγώγηση των μετοχών από εταιρείες που συντονίζεται από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ.
Ωστόσο, με τα επιτόκια να αυξάνονται ακόμη και οριακά, τα δισεκατομμύρια (αν όχι τρισεκατομμύρια) δολάρια που απαιτούνται για να διατηρήσουν ένα τέτοιο ράλι δεν είναι πλέον προσιτά...
Η άνοδος του ισολογισμού της Fed αντιστοιχεί σχεδόν ακριβώς στην "έκρηξη" ανόδου του δείκτη Dow Jones.
Εάν η συσχέτιση συνεχίζεται, τότε αυτό που προκύπτει είναι ότι ο δείκτης Dow Jones θα μειώνεται καθώς μειώνεται ο ισολογισμός της Fed.
Η πίστη στο νομοσχέδιο για τη φορολογική μεταρρύθμιση του Trump για την υποστήριξη των μετοχών είναι άστοχη.
Θα χρειαστούν τουλάχιστον δύο χρόνια φορολογικού κύκλου, προτού οι φορολογικές ελαφρύνσεις μπορέσουν να χρησιμοποιηθούν αποτελεσματικά για να χρηματοδοτηθούν οι επαναγορές ιδίων μετοχών και το αποτέλεσμα δεν θα είναι καθόλου συγκρίσιμο με αυτό που παρσγόταν από το σχεδόν μηδενικό κόστος δανεισμού...
Η άνοδος των κρυπτονομισμάτων
Το ενδιαφέρον και επίσης το πιο ύποπτο στην ξαφνική "έκρηξη" των κρυπτονομισμάτων και της τεχνολογίας blockchain, όπως το Bitcoin, είναι ότι ο παρά το γεγονός ότι ο όγκος των συναλλαγών των κρυπτονομισμάτων είναι σχετικά μικρό ακόμα, η παγκόσμια προβολή των κρυτπονομισμάτων από το σύνολο των ΜΜΕ είναι τεράστια.
Είναι η δημοσιότητα που οδηγεί τη ζήτηση;
Ή μήπως είναι πραγματικά ότι μια εκστρατεία μάρκετινγκ που υποστηρίζεται από διεθνείς τράπεζες και συνεπώς, η τεχνητή ζήτηση;
Το εκτεταμένο ενδιαφέρον εγκατάστασης κρυπτονομισμάτων και της τεχνολογίας blockchain αντικρούει σίγουρα την αντίληψη ότι αυτά τα προϊόντα αποτελούν κατά κάποιον τρόπο απειλή για τις διεθνείς τράπεζες.
Αλλά πέρα από αυτό, η άνοδος των κρυπτονομισμάτων υπογραμμίζει μια μάλλον προφανή τάση που έχει σχεδιαστεί για την επόμενη δεκαετία.
Οι κυβερνήσεις και οι Κεντρικές Τράπεζες θέλουν μια κοινωνία χωρίς μετρητά με μηδενική ανωνυμία και αυτό το σύστημα πρόκειται να ξεκινήσει το 2018.
Τα κρυπτονομίσματα είναι δυνητικά η πιο καταστροφική εξέλιξη το 2017, ακριβώς επειδή τόσοι πολλοί ακτιβιστές της ελευθερίας το βλέπουν σαν εργαλείο για την αποκέντρωση όταν είναι πραγματικά ένα εργαλείο για πλήρη συγκέντρωση.
Πολλοί αρχίζουν να ξυπνούν από την πραγματικότητα ότι τα κρυπτονομίσμτα δεν είναι αυτό που οι ακτιβιστές πίστευαν ότι ήταν πριν από χρόνια, αλλά είναι πολύ λίγο αργά; Crypto σημαίνει το θάνατο της πραγματικής αποκεντρωμένης και ιδιωτικής οικονομίας, καθώς η ανθρωπότητα αρχίζει να εγκαταλείπει τις συναλλαγές πρόσωπο προς πρόσωπο για μια ψηφιοποιημένη φανταστική οικονομία που θα εξαρτάται πλήρως από το διαδίκτυο βασισμένο στο εμπόριο υπό συνεχή επιτήρηση.
Αν παραμείνει ανεξέλεγκτη, η οικονομική ανεξαρτησία, ο εντοπισμός και η ατομική παραγωγή θα καταστραφούν κάτω από το βάρος των κρυπτονομισμάτων.
Όταν οι ιστορικοί ανατρέξουν στο 2017, θα δουν ότι το 2017 ήταν η αρχή του τέλους της μεγαλύτερης οικονομικής φούσκας όλων των εποχών, καθώς και η αρχή της ψηφιακής οικονομίας πλήρους φάσματος και τα τελευταία απομεινάρια της δημοσιονομικής ανεξαρτησίας.
Το 2017 υπήρξε ένα έτος όπου μπήκαν οι βάσεις για την δημιουργία των θεμελίων για αλλαγές στο γεωπολιτικό στάτους.
Το 2018 θα είναι πιθανώς έτος δράσεων και συνεπειών.
www.bankingnews.gr
Ωστόσο, όταν εξετάζει κανείς την πρόσφατη ιστορία και τις γεωπολιτικές αλλαγές, είναι σημαντικό να καταλάβει ότι αυτές οι αλλαγές είναι συχνά σωρευτικές και τείνουν να συσσωρεύονται όπως ο πάγος σε μια βουνοπλαγιά και αποθηκεύουν ενέργεια δημιουργώντας στη συνέχεια... χιονοστιβάδα.
Κάτι τέτοιο παρατηρήθηκε η συγκρατημένη οικοδόμηση και "χιονοστιβάδα" στον οικονομικό κόσμο το 2008 και φυσικά αυτό απλώς έθεσε το έδαφος για μια εξελισσόμενη μορφή δημοσιονομικής κατάρρευσης για επόμενα τα δέκα χρόνια που ακολούθησαν.
Αυτή τη φορά όμως, αυτή η συνεχιζόμενη κατάρρευση θα εμφανιστεί με τη μορφή νομισματικής κρίσης και στις αγορές ομολόγων, καθώς με όλες τις διεθνείς εντάσεις και συγκρούσεις που βρίσκονται προ των πυλών δημιουργούνται ήδη "οικονομικές ατομικές βόμβες".
Το 2017 είναι το έτος όπου δημιουργήθηκαν οι βάσεις για αυτά που θα ακολουθήσουν την επόμενη δεκαετία.
Έχουν υπάρξει κάποιες απίστευτες αποκαλύψεις το 2017, πράγματα που θα αλλάξουν το πρόσωπο της παγκόσμιας οικονομίας και των διεθνών σχέσεων, αλλά τα περισσότερα έχουν περάσει απαρατήρητα.
Αυτά είναι μερικά από τα γεγονότα που θα οδηγήσουν σε πρωτοφανή αστάθεια το 2018, πιθανώς μέχρι το 2030.
Πολιτικές αναταράξεις στη Σαουδική Αραβία
Η άνοδος του πρίγκιπα Mohammed Bin Salman στην κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας είναι αρκετά ανησυχητική.
Τούτου λεχθέντος, ας μην ξεχνάμε κάποιες από τις πιο σημαντικές λεπτομέρειες.
Για παράδειγμα, το "Όραμα για το 2030" του Salman, το οποίο περιλαμβάνει την αποσύνδεση της τιμολόγησης του πετρελαίου από το δολάριο (ίσως νωρίτερα από ότι πολλοί προβλέπουν), με αποτέλεσμα να σταματήσει το "πετροδολάριο" που κράτησε την οικονομία των ΗΠΑ εδώ και δεκαετίες.
Και το γεγονός ότι ο πρίγκιπας Salman έχει την εκτεταμένη υποστήριξη παγκόσμιων εταιρειών όπως ο Όμιλος Carlyle, η Goldman Sachs και η Blackrock μέσω του Δημοσίου Ταμείου Επενδύσεων (PIF), αυτό δείχνει μια καταφανή υποστήριξη από διεθνείς χρηματοδότες για τον τελικό "θάνατο" του δολαρίου ως παγκόσμιο αποθεματικό.
Με την άνοδο στην εξουσίας του πρίγκιπα Salman, η αναταραχή στην περιοχή είναι αναπόφευκτη.
Είναι σαφές ότι προετοιμάζεται ένας νέος πόλεμο μεγάλης κλίμακας στη Μέση Ανατολή.
Η πολεμική ρητορική της Σαουδικής Αραβίας εναντίον της Χεζμπολάχ στο Λίβανο και του Ιράν είναι μόνο η αρχή.
Η κρίση στη Σαουδική Αραβία, όπως συμβαίνει και με την κρίση στη Συρία, θα αλλάξει για πάντα το πρόσωπο της περιοχής και θα έχει σοβαρές συνέπειες σε ολόκληρο τον πλανήτη καθώς πτώση του πετροδολαρίου θα αλλάξει το γεωπολιτικό status quo.
H Ρωσία αποσύρει τα στρατεύματά της από τη Συρία, αφήνοντας τον Assad ευάλωτο
Η υποτιθέμενη κόντρα Ανατολής/Δύσης δεν υφίσταται και η αλήθεια είναι ότι λειτουργεί σύμφωνα με τις επιθυμίες του παγκόσμιου τραπεζικού συνδικάτου.
Για παράδειγμα, η Ασιατική Τράπεζα Επενδύσεων Υποδομής, την οποία πολλοί ανέμεναν ότι θα λειτουργήσει ως αντίβαρο απέναντι σε ΔΝΤ και Παγκόσμια Τράπεζα, αντίθετα η συνεργασία τους είναι απολύτως αγαστή.
Το 2017, οι Goldman Sachs και JP Morgan έγιναν οι κορυφαίες επενδυτικές τράπεζες στη Ρωσία.
Οι επιχειρήσεις Rothschild και Co. συνεχίζουν να λειτουργούν στη Ρωσία, καθώς έχουν για τουλάχιστον μια δεκαετία αδιάλειπτης εργασίας, παρά το γεγονός ότι οι περισσότεροι νομίζουν ότι ο Putin "ξεκίνησε πόλεμο με τους τραπεζίτες".
Με την ανακοίνωση της Ρωσίας ότι ο πόλεμος κατά του ISIS έχει ολοκληρωθεί και με την απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων από τη Συρία, ο Assad μένει ευάλωτος την ώρα που η πολεμική ρητορική Σαουδικής Αραβίας και Ισραήλ από την μία πλευρά κατά της Χεζμπολάχ στο Λίβανο και το Ιράν.
Ο αμερικανός πρόεδρος Trump με την απόφασή του να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, άναψε το φυτίλι και οι εξελίξεις στην Μέση Ανατολή αναμένονται ραγδαίες...
Η απειλή της Βόρειας Κορέας
Οι εντάσεις με τη Βόρεια Κορέα θα συνεχιστούν αν δεν εκραγούν το 2018 και ο πρωταρχικός λόγος είναι η πρόσφατη έναρξη δοκιμών βαλλιστικών πυραύλων από την Πιονγκγιάνγκ.
Ένα από τα κύρια επιχειρήματα κατά του πολέμου με τη Βόρεια Κορέα ήταν ότι η τεχνολογία των βαλλιστικών πυραύλων της δεν ήταν αρκετή εξελιγμένη για να αποτελέσει απειλή για τις ΗΠΑ και ότι μια στρατιωτική αντίδραση των ΗΠΑ θα ήταν ακραία και καταστροφική για όλους τους εμπλεκόμενους δεδομένης της ελάχιστης απειλής προκαλεί η Βόρεια Κορέα.
Αυτό το επιχείρημα πλέον δεν ευσταθεί και είναι υπερβολικά βολικό για "γεράκια" συμβούλους του αμερικανού προέδρου D. Trump.
Η πυρηνική τεχνολογία της Βόρειας Κορέας πραγματοποίησε ένα εκπληκτικό άλμα το 2017 και η τελευταία δοκιμαστική εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου απέδειξε ότι έχει την ικανότητα να χτυπήσει τις ανατολικές πολιτείες των ΗΠΑ ή σχεδόν οπουδήποτε αλλού στον κόσμο.
Έτσι, για τους αμερικανούς πολίτες ειδικότερα, η απειλή ξαφνικά γίνεται πιο προσωπική.
Οποιαδήποτε μεγάλη πόλη των ΗΠΑ θα μπορούσε να δει τον πληθυσμό της να αφανίζεται από το πυρηνικό μανιτάρι.
Παρά το γεγονός ότι οι Αμερικανοί είναι κουρασμένοι από τους πολέμους στο Αφγανιστάν και το Ιράκ, εντούτοις με την απειλή της Βόρειας Κορέας να είναι πιο άμεση από ποτέ, θα είναι η πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες που οι Αμερικανοί πολίτες θα είναι υπέρ μιας πολεμικής σύγκρουσης.
Η Κίνα αφήνει την πόρτα ανοιχτή στην αλλαγή καθεστώτος στη Βόρεια Κορέα.
Είναι εκπληκτικό το πώς μερικές προσεκτικά τοποθετημένες λέξεις σε μια μεγάλη γεωπολιτική δήλωση μπορούν να αφήσουν την πόρτα ανοικτή σε μεγάλη καταστροφή.
Η κινεζική κρατική εταιρεία Global Times σε ανακοίνωσή της ανέφερε ότι η Κίνα δεν θα επιτρέψει την αλλαγή καθεστώτος στη Βόρειο Κορέα από τις ΗΠΑ, αλλά εάν η Βόρεια Κορέα επιτεθεί πρώτη, τότε η Κίνα θα παραμείνει ουδέτερη.
Το μήνυμα είναι σαφές το θέμα της Βόρεια Κορέα βρίσκεται στο τραπέζι.
Όταν συμβεί αυτό, η Κίνα δεν πρόκειται να παρέμβει, πράγμα που σημαίνει ότι δεν υπάρχει κανένας πολιτικός αποτρεπτικός παράγοντας.
Η Federal Reserve μειώνει τον ισολογισμό της
Το τελικό στάδιο του προγράμματος της Fed για να "τραβήξει το χαλί" κάτω από τις χρηματιστηριακές αγορές έχει φτάσει.
Τα επιτόκια συνεχίζουν να αυξάνονται και είναι φανερό ότι η Fed δεν ενδιαφέρεται πλέον για τη συνεχιζόμενη αγορά ταύρων σε μετοχές και ομολόγα.
Τα αποτελέσματα της σύσφιξης της πολιτικής της Fed είναι αργά, αλλά τα αποτελέσματά της έχουν συγκαλυφθεί εδώ και αρκετούς μήνες λόγω της προσοχής των επενδυτών στη φορολογική μεταρρύθμιση Trump.
Η φορολογική μεταρρύθμιση του Trump λειτουργεί ως εικονικό φάρμακο για τις αγορές που βρίσκονται στο τέλος του 2017, κυρίως επειδή η υπόθεση μεταξύ των επενδυτών είναι ότι οι εταιρείες θα χρησιμοποιήσουν τα κέρδη από φορολογικές περικοπές για συνεχείς αγορές ιδίων μετοχών.
Για όσους δεν γνωρίζουν, υπήρξαν επαναγορές ιδίων μετοχών που τροφοδοτούνταν από τα χαμηλά επιτόκια που διατηρούσε η Fed ωθώντας τις χρηματιστηριακές αγορές σε ιστορικά υψηλά.
Πρόκειται ουσιαστικά για ανοικτή χειραγώγηση των μετοχών από εταιρείες που συντονίζεται από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ.
Ωστόσο, με τα επιτόκια να αυξάνονται ακόμη και οριακά, τα δισεκατομμύρια (αν όχι τρισεκατομμύρια) δολάρια που απαιτούνται για να διατηρήσουν ένα τέτοιο ράλι δεν είναι πλέον προσιτά...
Η άνοδος του ισολογισμού της Fed αντιστοιχεί σχεδόν ακριβώς στην "έκρηξη" ανόδου του δείκτη Dow Jones.
Εάν η συσχέτιση συνεχίζεται, τότε αυτό που προκύπτει είναι ότι ο δείκτης Dow Jones θα μειώνεται καθώς μειώνεται ο ισολογισμός της Fed.
Η πίστη στο νομοσχέδιο για τη φορολογική μεταρρύθμιση του Trump για την υποστήριξη των μετοχών είναι άστοχη.
Θα χρειαστούν τουλάχιστον δύο χρόνια φορολογικού κύκλου, προτού οι φορολογικές ελαφρύνσεις μπορέσουν να χρησιμοποιηθούν αποτελεσματικά για να χρηματοδοτηθούν οι επαναγορές ιδίων μετοχών και το αποτέλεσμα δεν θα είναι καθόλου συγκρίσιμο με αυτό που παρσγόταν από το σχεδόν μηδενικό κόστος δανεισμού...
Η άνοδος των κρυπτονομισμάτων
Το ενδιαφέρον και επίσης το πιο ύποπτο στην ξαφνική "έκρηξη" των κρυπτονομισμάτων και της τεχνολογίας blockchain, όπως το Bitcoin, είναι ότι ο παρά το γεγονός ότι ο όγκος των συναλλαγών των κρυπτονομισμάτων είναι σχετικά μικρό ακόμα, η παγκόσμια προβολή των κρυτπονομισμάτων από το σύνολο των ΜΜΕ είναι τεράστια.
Είναι η δημοσιότητα που οδηγεί τη ζήτηση;
Ή μήπως είναι πραγματικά ότι μια εκστρατεία μάρκετινγκ που υποστηρίζεται από διεθνείς τράπεζες και συνεπώς, η τεχνητή ζήτηση;
Το εκτεταμένο ενδιαφέρον εγκατάστασης κρυπτονομισμάτων και της τεχνολογίας blockchain αντικρούει σίγουρα την αντίληψη ότι αυτά τα προϊόντα αποτελούν κατά κάποιον τρόπο απειλή για τις διεθνείς τράπεζες.
Αλλά πέρα από αυτό, η άνοδος των κρυπτονομισμάτων υπογραμμίζει μια μάλλον προφανή τάση που έχει σχεδιαστεί για την επόμενη δεκαετία.
Οι κυβερνήσεις και οι Κεντρικές Τράπεζες θέλουν μια κοινωνία χωρίς μετρητά με μηδενική ανωνυμία και αυτό το σύστημα πρόκειται να ξεκινήσει το 2018.
Τα κρυπτονομίσματα είναι δυνητικά η πιο καταστροφική εξέλιξη το 2017, ακριβώς επειδή τόσοι πολλοί ακτιβιστές της ελευθερίας το βλέπουν σαν εργαλείο για την αποκέντρωση όταν είναι πραγματικά ένα εργαλείο για πλήρη συγκέντρωση.
Πολλοί αρχίζουν να ξυπνούν από την πραγματικότητα ότι τα κρυπτονομίσμτα δεν είναι αυτό που οι ακτιβιστές πίστευαν ότι ήταν πριν από χρόνια, αλλά είναι πολύ λίγο αργά; Crypto σημαίνει το θάνατο της πραγματικής αποκεντρωμένης και ιδιωτικής οικονομίας, καθώς η ανθρωπότητα αρχίζει να εγκαταλείπει τις συναλλαγές πρόσωπο προς πρόσωπο για μια ψηφιοποιημένη φανταστική οικονομία που θα εξαρτάται πλήρως από το διαδίκτυο βασισμένο στο εμπόριο υπό συνεχή επιτήρηση.
Αν παραμείνει ανεξέλεγκτη, η οικονομική ανεξαρτησία, ο εντοπισμός και η ατομική παραγωγή θα καταστραφούν κάτω από το βάρος των κρυπτονομισμάτων.
Όταν οι ιστορικοί ανατρέξουν στο 2017, θα δουν ότι το 2017 ήταν η αρχή του τέλους της μεγαλύτερης οικονομικής φούσκας όλων των εποχών, καθώς και η αρχή της ψηφιακής οικονομίας πλήρους φάσματος και τα τελευταία απομεινάρια της δημοσιονομικής ανεξαρτησίας.
Το 2017 υπήρξε ένα έτος όπου μπήκαν οι βάσεις για την δημιουργία των θεμελίων για αλλαγές στο γεωπολιτικό στάτους.
Το 2018 θα είναι πιθανώς έτος δράσεων και συνεπειών.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών