Η αύξηση διά της μετοχοποίησης χρεών και τα τεράστια χρέη σε δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία, προσωπικό
Γιατί εκ πρώτης όψεως μια τέτοια κεφαλαιακή ενίσχυση θα έδινε το μήνυμα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ενισχύει την εφημερίδα με στόχο να εκλείψουν φαινόμενα όπως οι οφειλές στους εργαζόμενους που χρονίζουν και η μη εφαρμογή όχι των συμβάσεων της ΕΣΗΕΑ για τους δημοσιογράφους όπως αυτές μετατράπηκαν σε ατομικές κατά τη διάρκεια των μνημονίων αλλά ούτε και της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.
Μετοχοποίηση χρεών
Ωστόσο αν κάποιος μελετήσει τι ακριβώς είναι αυτή η αύξηση δεν μπορεί παρά να διαπιστώσει ότι ουσιαστικά αποτελεί μετοχοποίηση χρεών.
Ειδικότερα σύμφωνα με ανακοίνωση της ΑΥΓΗΣ που έχει αναρτηθεί στο ΓΕΜΗ, καλούνται οι μέτοχοι να ασκήσουν το δικαίωμα προτίμησης κατά την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου που αποφάσισε η Έκτακτη Γενική Συνέλευση της 25ης Ιανουάριου 2021.
Η αύξηση όμως έχει αποφασιστεί να γίνει με καταβολή μετρητών ή με συμψηφισμό χρέους της εταιρείας προς τους παλιούς μετόχους και δικαίωμα προτίμησης ενώ όσες μετοχές μείνουν αδιάθετες διατίθενται ελεύθερα κατά την κρίση της διοίκησης.
Αν δεν διατεθούν το ύψος της αύξησης θα ανέλθει έως το ποσό που καλύφθηκε.
Πάντως ακόμα και με συμψηφισμό χρεών το πρόβλημα της κακής χρηματοοικονομικής εικόνας της ΑΥΓΗΣ δεν λύνεται.
Όπως δεν ξεπερνιέται και η παραβίαση των διατάξεων περί ανωνύμων εταιριών.
Αρνητικά κεφάλαια
Συγκεκριμένα η Αυγή στο τέλος του 2019 εμφάνιζε αρνητική καθαρή θέση 2,56 εκ ευρώ.
Στην πραγματικότητα όμως αν ληφθούν υπό όψιν οι παρατηρήσεις του ορκωτού ελεγκτή η αρνητική καθαρή θέση είναι περί τα 4 εκ ευρώ δεδομένου ότι δεν έχει προβεί σε απομειώσεις απαιτήσεων πελατών 1 εκ ευρώ και δεν έχει σχηματίσει πρόβλεψη αποζημίωσης προσωπικού 402 χιλιάδων ευρώ.
Ο ορκωτός επίσης αναφέρει ότι υπάρχει ουσιώδης αβεβαιότητα για τη συνέχιση της λειτουργίας της εταιρίας.
Δεν δημοσίευσε ισολογισμό
Βεβαίως η ΑΥΓΗ έχει κάνει και κάτι άλλο.
Έχει δημοσιεύσει έκθεση διαχείρισης του ΔΣ και όχι Οικονομικές καταστάσεις με το ερώτημα πως το ΓΕΜΗ προχώρησε σε δημοσίευση να πλανάται.
Και φυσικά το πιστοποιητικό του ορκωτού ελεγκτή δεν έχει καμία σχέση με τα προβλεπόμενα από τα ελεγκτικά πρότυπα.
Τα στοιχεία
Από τα στοιχεία βεβαίως που έχει δημοσιεύσει προκύπτουν 1,3 εκ ευρω βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις προς εταίρους στα τέλη του 2019 (τι είδους βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις είναι αυτές που σέρνονται χρόνια), οφειλές προς το προσωπικό 640 χιλιάδες ευρώ, οφειλές προς ασφαλιστικούς οργανισμούς 623 χιλιάδες ευρώ και οφειλές φόρων 561 χιλιάδες ευρώ η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων είναι ληξιπρόθεσμα.
Στον αέρα
Και μόνο αυτά τα στοιχεία καταδεικνύουν ότι η εταιρία στην κυριολεξία βρίσκεται στο αέρα και φυσικά τέτοιου είδους ζητήματα δεν λύνονται χωρίς οι μέτοχοι να βάλουν το χέρι στην τσέπη και ούτε με λογιστικές αυξήσεις μετοχικού που συμψηφίζουν χρέη που στην ουσία αποτελούν προκαταβολές μετόχων έναντι μελλοντικών αυξήσεων και χωρίς μάλιστα να έχει πληρωθεί χαρτόσημο.
Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών