Σε πιο μακροπρόθεσμα κεφάλαια αρχίζει να μεταβίβαζεται η “σκυτάλη” των ελληνικών τραπεζών στο ελληνικό χρηματιστήριο. Αργά, αλλά σταθερά,
ισχυροί ξένοι οίκοι αρχίζουν λαμβάνουν θέσεις στις τράπεζες οι οποίες, ως κυκλικές μετοχές, θα επωφεληθούν περισσότερο από το γύρισμα της οικονομίας, αλλά και από τα κεφάλαια του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάπτυξης.
Διαθέτοντας μεγαλύτερο επενδυτικό ορίζοντα, αλλά και διαθέσιμα κεφάλαια, οι ξένοι οίκοι στοχεύουν στην μετάβαση του ΧΑ και τελικώς στην απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από την ελληνική οικονομία σ ένα χρόνο.
Με τις τέσσερις τράπεζες έτοιμες πλέον να χρηματοδοτήσουν την οικονομία, ο στόχος είναι πιο εφικτός.
Επιπλέον, η συμμετοχή μεγαλύτερων “παικτών” στο ΧΑ ωφελεί καθώς είναι ικανή να απορροφά τους κραδασμούς σε άτσαλες διεθνείς διορθώσεις ενώ αναμένεται να ωφελήσει συνολικά και τις υπόλοιπες εισηγμένες εταιρείες.
Mε εξαιρέσεις κάποια funds - όπως το Helicon- τα οποία αποκομίζουν πρόσκαιρα κέρδη, στην Τράπεζα Πειραιώς επ΄ ευκαιρία της αύξησης κεφαλαίου 1,38 δισ. ευρώ, φέρονται να συμμετέχουν θεσμικοί επενδυτές επιπέδου, όπως Blackrock, Fidelity, Norges Bank, Bain capital, Fiera capital κ.α οι οποίοι έλαβαν θέσεις, εν όψει και των τιτλοποιήσεων.
Επίσης, στο μετοχολόγιο της Alpha bank, σύμφωνα με πληροφορίες, στις πρώτες θέσεις συμμετέχουν η Capital Group, Blackrock, Fidelity, Norges bank.
Αντίστοιχες συμμετοχές εντοπίζονται στην Eurobank με συμμετοχή της Capital Group, της Fidelity, της Vanguard.
Και στην Εθνική Τράπεζα επίσης σύμφωνα με τα στοιχεία, συμμετέχει η Fidelity International, η Vanguard, DFA.
Oι τρεις λόγοι της επιστροφής
Για ποιους λόγους, όμως, επιστρέφουν επενδυτές τέτοιου είδους στις ελληνικές τραπεζικές μετοχές;
Σύμφωνα με στέλεχος επενδυτικών σχέσεων ελληνικής τράπεζας ο πρώτος λόγος είναι ότι, η συναλλαγή ( trade ) με τις κυκλικές μετοχές – μεταξύ αυτών και τράπεζες ) είχε κολλήσει στην Ευρώπη λόγω και των αμφιβολιών για την ταχύτητα των εμβολιασμών.
Σήμερα η εικόνα είναι διαφορετική καθώς η συναλλαγή προχωρά. Δεν είναι τυχαίο ότι, στις ΗΠΑ, οι τιμές των τραπεζικών μετοχών βρίσκονται σε υψηλότερα επίπεδα τιμών από αυτά που επικρατούσαν προ κορωνοϊού.
Οι επενδυτές αποχωρούν από τις εταιρείες τεχνολογίας και στρέφονται προς τις τράπεζες και η διαδικασία αυτή επαναλαμβάνεται κατά κύματα πρώτα στις ΗΠΑ, αργότερα στην Ευρώπη και στην συνέχεια σε περιφερειακές αγορές, όπως στην Ελλάδα, όπου οι μετοχές έχουν μείνει πίσω.
Ο δεύτερος λόγος είναι ότι, με το ξέσπασμα της πανδημίας αρκετοί επενδυτές είχαν αποχωρήσει από αγορές - όπως την ελληνική - όπου ο τουρισμός και οι υπηρεσίες επηρεάζουν έντονα αρνητικά την οικονομία λόγω του αυξημένου μεριδίου τους στην οικονομία.
Αντίθετα, τώρα έχει αρχίσει να επικρατεί αισιοδοξία αφενός για τον τουρισμό και αφετέρου για τα κεφάλαια που θα κληθούν να διαχειριστούν μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης οι τράπεζες, οι οποίες θα επωφεληθούν περισσότερο από το γύρισμα της οικονομίας.
Ο τρίτος λόγος της επιστροφής των μεγάλων θεσμικών επενδυτών είναι περισσότερο τεχνικός και αφορά τις εμπειρίες που έχουν αποκομίσει οι ελληνικές τράπεζες από την πρώτη περίοδο των τιτλοποιήσεων κόκκινων δανείων με το Πρόγραμμα “Ηρακλής”.
Πριν μερικά χρόνια η διαδικασία πώλησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων μέσω τιτλοποιήσεων αποτελούσε μια χρονοβόρα διαδικασία για την ελληνική αγορά, η οποία πραγματοποιείτο για πρώτη φορά, και απαιτούσε μεγάλο χρόνο και κεφάλαια.
Με το πρόγραμμα “Ηρακλής” δίδονται οι εγγυήσεις για τους τίτλους υψηλής διαβάθμισης ενω για τους υπόλοιπους τίτλους απαιτούνται μικρότερα ποσά. Σήμερα, οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν εμπειρία στις τιτλοποιήσεις και οι διαδικασίες τιτλοποίησης πραγματοποιούνται πιο γρήγορα.
Για παράδειγμα, στην τιτλοποίηση Galaxy της Alpha Bank, οι τιτλοποιήσεις στους τίτλους ενδιάμεσης και χαμηλότερης διαβάθμισης ( mezzanine και Junior ) είναι μόλις 40 εκατ. ευρώ. Σήμερα, οι διαδικασίες προχωρούν με μεγαλύτερη ταχύτητα και οι επενδυτές το έχουν αντιληφθεί.
Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών