Διεθνώς ρεζίλι γίνεται η Ελλάδα μετά την αιφνιδιαστική εισαγωγή με τη μορφή τροπολογίας στο νομοσχέδιο για τις λαϊκές αγορές της ρύθμισης του επαγγέλματος του Εσωτερικού Ελεγκτή με την οποία το Οικονομικό Επιμελητήριο αναλαμβάνει να ρυθμίζει το επάγγελμα.
Το Ινστιτούτο Εσωτερικών Ελεγκτών (IIA), το Παγκόσμιο Όργανο των Εσωτερικών Ελεγκτών με έδρα τις ΗΠΑ σε ανακοίνωσή του ανέφερε ότι έχει αποστείλει ι επιστολές στον Πρωθυπουργό και το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων της Ελλάδας, διαφωνώντας με μια νομοθετική τροποποίηση της τελευταίας στιγμής παραβιάζει τα διεθνή του πρότυπα τον κώδικα δεοντολογίας και την αποτελεσματική πρακτική του εσωτερικού ελέγχου (Ολόκληρη η επιστολή προς τον πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη στο τέλος του κειμένου).
Να αποσυρθεί η τροπολογία
Στην ανακοίνωση του ΙΙΑ αποκαλύπτεται ότι έχει καθοριστεί σήμερα συνάντηση με τον κ. Άδωνι Γεωργιάδη προκειμένου να συζητηθεί το θέμα ενώ δηλώνει δημόσια ότι ζητά την απόσυρση της τροπολογίας που απαιτεί από τους εσωτερικούς ελεγκτές να εγγραφούν στο Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας, το οποίο αποκτά νέα εξουσία στο επάγγελμα του εσωτερικού ελέγχου.
Σε δήλωσή του ο Anthony Pugliese, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ινστιτούτου Εσωτερικών Ελεγκτών (ΙΙΑ) αναφέρει ότι πέραν της απόσυρσης της τροπολογίας που ζητά από την κυβέρνηση θα πρέπει να δοθεί χρόνος ώστε «όλα τα επηρεαζόμενα μέρη, συμπεριλαμβανομένων των ενδιαφερομένων από τα επαγγέλματα του τραπεζικού, ασφαλιστικού, λογιστικού, νομικού και εσωτερικού ελέγχου, να παράσχουν τις απόψεις τους για την όποια νομοθέτηση εξεταστεί»
Το IIA σύμφωνα με τον κ. Pugliese» είναι έτοιμο να εργαστεί σε συνεργασία με Έλληνες αξιωματούχους για την ανάπτυξη και εφαρμογή μέτρων που θα προστατεύουν τις επιχειρήσεις και θα διασφαλίζουν την ανεξαρτησία των εσωτερικών ελεγκτών»
Ταυτόχρονα επισημαίνει ότι η ρύθμιση που κατατέθηκε στην Βουλή «ενέχει κίνδυνο για τη διακυβέρνηση των οντοτήτων (σ.σ. εταιριών) που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο."
Οπισθοδρόμηση
Στην ανακοίνωσή του το ΙΙΑ επισημαίνει ότι «η έγκριση αυτής της τροπολογίας θα αποτελούσε οπισθοδρόμηση για την αποτελεσματική διακυβέρνηση παγκοσμίως, καθώς αναθέτει την ευθύνη για την εποπτεία του επαγγέλματος στο Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος.
Η τροπολογία προτείνει το Επιμελητήριο να εγγράφει ελεγκτές έναντι αμοιβής, να παρέχει πιστοποιητικό και ταυτότητα, να κρίνει παραβάσεις της πρακτικής και να επιβάλλει κυρώσεις.
Όλα αυτά είναι περιττά δεδομένου του ρόλου της IIA και της IIA-Greece στην επίβλεψη του επαγγέλματος».
Αξίζει να σημειωθεί ότι το IIA είναι ο διεθνώς αναγνωρισμένος, παγκόσμιος ρυθμιστής επαγγελματικών προτύπων για τον εσωτερικό έλεγχο - τα Πρότυπά του αποτελούν μέρος του Διεθνούς Πλαισίου Επαγγελματικών Πρακτικών (IPPF), το οποίο περιλαμβάνει αρκετά υποχρεωτικά στοιχεία: Βασικές αρχές για την επαγγελματική πρακτική του εσωτερικού ελέγχου, Ορισμό του εσωτερικού ελέγχου, Κώδικα Δεοντολογίας και Διεθνή Πρότυπα για την Επαγγελματική Πρακτική του Εσωτερικού Ελέγχου.
Περιλαμβάνει επίσης υποχρεωτική επαγγελματική καθοδήγηση που αναπτύχθηκε από την IIA μετά από μια αυστηρή διαδικασία δέουσας επιμέλειας.
Επισημαίνεται ότι η πιστοποίηση Certified Internal Auditor® (CIA®) που απονέμεται από το IIA είναι η μόνη παγκοσμίως αναγνωρισμένη πιστοποίηση εσωτερικού ελέγχου.
Με την κατοχή της συγκεκριμένης πιστοποίησης , ένας εσωτερικός ελεγκτής διαθέτει τις απαραίτητες γνώσεις, δεξιότητες και ικανότητες για την αποτελεσματική εκτέλεση των επαγγελματικών ευθυνών για οποιονδήποτε εσωτερικό έλεγχο οπουδήποτε στον κόσμο.
Το IIA ιδρύθηκε το 1941 και εξυπηρετεί σήμερα περισσότερα από 200.000 μέλη σε σχεδόν 200 χώρες.
Η επιστολή στον Πρωθυπουργό
Στην επιστολή του προς τον πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη το ΙΙΑ αναφέρει πως εκφράζει την ανησυχία του για την τροπολογία η οποία μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις στο επάγγελμα του εσωτερικού ελεγκτή στην Ελλάδα.
Επισημαίνει ότι η εισαγωγή της τροπολογίας στον Κοινοβούλιο αποτελεί ένα αχρείαστο ρίσκο που δημιουργεί παρανοήσεις και φόβο στην επιχειρηματική κοινότητα.
To IIA αναφέρει ότι θεωρεί πως θεωρεί μη απαραίτητο να εξουσιοδοτηθεί το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδος να αποφασίζει για την επάρκεια των εσωτερικών ελεγκτών όταν το ΙΙΑ επιβλέπει το επάγγελμα για περισσότερα από 80 χρόνια και επισημαίνει ότι καλύπτει με εκπαίδευση, οδηγίες και πιστοποιήσεις πάνω από 170 χώρες, με 212.000 μέλη εσωτερικούς ελεγκτές στους οποίους περιλαμβάνονται και 48.700 μέλη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Επιπλέον τονίζει ότι οι νέες απαιτήσεις που εισάγει η τροπολογία θα θέσουν την Ελλάδα εκτός πλαισίου της υπόλοιπης Ευρωπαϊκής Ένωσης, γεγονός που θα έχει ως αποτέλεσμα λιγότερες επενδύσεις στην Ελλάδα και θα θέσει εμπόδια στην κινητικότητα των επαγγελματιών εσωτερικών ελεγκτών εντός των χωρών μελών της ΕΕ.
Η επιστολή καταλήγει ότι το ΙΙΑ αναμένει τη συνάντηση με τον κ. Άδωνι Γεωργιάδη για να κατανοήσει τα ζητήματα που ανάγκασαν τον Υπουργό στη σύνταξη της τροπολογίας αλλά και τον τρόπο που μπορεί να υπάρξει συνεργασία (σ.σ. ΙΙΑ και Υπουργείου) για την εξεύρεση λύσης.
Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών