Στα παλαιότερα των υποδημάτων του φαίνεται ότι γράφει το Υπουργείο Οικονομικών του νόμους που το ίδιο προωθεί και ψηφίζει το ελληνικό κοινοβούλιο.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Κανονισμός Εσωτερικής Λειτουργίας της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς ο οποίος είναι κρίσιμος για τη λειτουργία της Επιτροπής και θα έπρεπε να έχει πάρει ΦΕΚ υπό τη μορφή Υπουργικής Απόφασης εδώ και έναν χρόνο.
Ειδικότερα ο νόμος 4706 του 2020 που έχει τεθεί σε ισχύ από τον Ιούλιο του 2020 προβλέπει ότι εντός τριών μηνών καταρτίζεται από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και εγκρίνεται από τον Υπουργό Οικονομικών.
Ωστόσο, παρότι καταρτίστηκε εμπρόθεσμα από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, στη συνέχεια ξεκίνησε ένα πήγαινε έλα παρατηρήσεων και όταν οι παρατηρήσεις υιοθετήθηκαν από την Επιτροπή ο Κανονισμός είναι άγνωστο που βρίσκεται.
Και όλα αυτά όταν στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς υπάρχουν σοβαρά ζητήματα διαφάνειας στη λειτουργία των υπηρεσιών της, την πορεία εξέτασης των καταγγελιών αλλά και τον τρόπο λειτουργίας.
Με βάση τις διατάξεις του νόμου 4706/2020 με τον Κανονισμό Εσωτερικής Λειτουργίας καθορίζονται ενδεικτικά
α) τα θέματα εσωτερικής λειτουργίας της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και ιδίως οι εσωτερικές διαδικασίες που διέπουν κάθε αντικείμενο εργασίας, καθώς και θέματα σχέσεων και συνεργασίας των Διευθύνσεων και Μονάδων μεταξύ τους και με τη Διοίκηση,
(β) οι πολιτικές και οι κανόνες δεοντολογίας που διέπουν τη Διοίκηση και το προσωπικό της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς,
γ) ο χειρισμός των καταγγελιών, τα κριτήρια εξέτασής τους και τα κριτήρια καθορισμού του απώτερου χρόνου στον οποίον μπορεί να αναφέρονται οι εικαζόμενες παραβάσεις, καθώς και του απώτερου χρόνου εξέτασης. Για τον καθορισμό των κριτηρίων του προηγούμενου εδαφίου λαμβάνονται υπόψη ιδίως το δημόσιο συμφέρον, ως ειδικότερο συμφέρον του επενδυτικού κοινού, καθώς και οι πιθανές επιπτώσεις της εικαζόμενης παράβασης στην ομαλή λειτουργία της αγοράς. Τα κριτήρια της κατά προτεραιότητα εξέτασης των καταγγελιών ποσοτικοποιούνται κατ’ εφαρμογή συστήματος μοριοδότησης και καθορίζονται οι λεπτομέρειες εφαρμογής αυτού. Το σύστημα μοριοδότησης χρησιμοποιείται αποκλειστικά για τον εσωτερικό χειρισμό των καταγγελιών από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και τα αποτελέσματα της κατάταξης δεν δημοσιοποιούνται και δεν κοινοποιούνται στον καταγγέλλοντα ή σε τρίτο.
Όλα αυτά έχουν γίνει γράμμα κενό περιεχομένου και είναι απορίας άξιον αν η Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς έχει οχλήσει το ΥΠΟΙΚ για την πρωτοφανή καθυστέρηση δημοσίευσης του ΦΕΚ του Κανονισμού αν και ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν ότι υπήρξε επικοινωνία με τους υπηρεσιακούς παράγοντες του ΥΠΟΙΚ τόσο τον περασμένο Ιούλιο όσο τον προηγούμενο μήνα αλλά η ανταπόκριση ήταν μηδενική.
Σημειώνεται ότι ενδεικτική της παραλυσίας των υπηρεσιών του ΥΠΟΙΚ είναι ότι ακόμα δεν έχει εκδοθεί η Υπουργική Απόφαση για τους πόρους της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς γεγονός που ουσιαστικά έχει ως συνέπεια την οικονομική λειτουργία της Επιτροπής στον αέρα.
Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr
Ο Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς χάθηκε στα συρτάρια Σταϊκούρα
Σε παραλυσία οι υπηρεσίες του ΥΠΟΙΚ - Δεν έχει εκδοθεί ούτε ΦΕΚ για τους πόρους της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς
Σχόλια αναγνωστών