Με τρία επιχειρήματα τα οποία είναι έωλα αλλά και ασαφή η PwC εξέδωσε πιστοποιητικό χρήσης 2021 στην Frigoglass ναι μεν με αναφορά ύπαρξης ουσιώδους αβεβαιότητας αλλά χωρίς να διαφοροποιείται η γνώμη της, δηλαδή ουσιαστικά δεν υπήρξε παρατήρηση η οποία θα είχε και επιπτώσεις στο Χρηματιστήριο.
Και όλα αυτά όταν η εταιρία έχει δύο παραγωγικές μονάδες στην Ευρώπη, αυτή της Ρουμανίας η οποία θα λειτουργήσει το 2023 γιατί έχει καταστραφεί από πυρκαγιά και εκείνη της Ρωσίας που είναι η μεγαλύτερη παραγωγική της μονάδα και έχει σοβαρές δυσλειτουργίες από τις οικονομικές κυρώσεις που έχουν επιβάλλει οι Δυτικές χώρες.
Παρά τα ερωτήματα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς η Frigoglass αποφεύγει να δώσει την πλήρη εικόνα.
Συγκεκριμένα στις οικονομικές της καταστάσεις αναφέρει ότι η θυγατρική στη Ρωσία αντιπροσωπεύει το 20% του συνολικού ενεργητικού του Ομίλου, ότι είχε σημαντικές εξαγωγές σε άλλες χώρες, (πόσες είναι αυτές; άραγε είναι μυστικό; ) συμπεριλαμβανομένων άλλων θυγατρικών του Ομίλου, ότι οι αγορές της Ρωσίας και της Ουκρανίας αποτελούν το 14,5 % και το 2,4% των πωλήσεων του Ομίλου, ότι οι αγορές πρώτων υλών στη Ρωσία αντιπροσωπεύουν περίπου το 23% των συνολικών αγορών του κλάδου Επαγγελματικής Ψύξης και ότι ο δανεισμός της Frigoglass Eurasia ήταν 34 εκ ευρώ. Όπως μπορεί κάποιος να διαπιστώσει δεν παρέχονται στοιχεία σύνθεσης του ενεργητικού και του παθητικού καθώς και του κύκλου εργασιών και των κερδών.
Αν κάποιος δε, ανατρέξει στην ιστοσελίδα της εταιρίας θα διαπιστώσει ότι δεν έχει δημοσιεύσει οικονομικές καταστάσεις των θυγατρικών της ως υποχρεούται το 2021. Ωστόσο και το 2020 δεν είναι καθόλου διαφωτιστικό καθώς ναι μεν έχει δημοσιευτεί η οικονομική κατάσταση της θυγατρικής στη Ρωσία, της Frigoglass Eurasia, αλλά στα Ρωσικά και προφανώς στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θεωρούν ότι όλοι είναι ρωσομαθείς και μπορούν αναγνώσουν τις οικονομικές καταστάσεις.
Τα επιχειρήματα της Frigoglass
Ποια ήταν όμως τα επιχειρήματα που πρόβαλε η Frigoglass και δέχτηκε η PwC για να μην διαφοροποιηθεί αλλά να δεχτεί ότι η ουσιώδης αβεβαιότητα θα αντιμετωπιστεί;
(α) δεν θα υπάρξει περαιτέρω σημαντική επιδείνωση του εξωτερικού περιβάλλοντος, συμπεριλαμβανομένης, αλλά όχι μόνο, της σύγκρουσης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας
(β) η Frigoglass Eurasia LLC θα είναι σε θέση να ανανεώσει σημαντικό μέρος των υφιστάμενων πιστωτικών της γραμμών,
(γ) ο Όμιλος θα είναι σε θέση να χρησιμοποιήσει ορισμένα από τα ταμειακά διαθέσιμα που διατηρεί στον κλάδο υαλουργίας στη Νιγηρία, και αφού ελήφθη υπόψη ότι σημαντικές δανειακές υποχρεώσεις του Ομίλου λήγουν το 2025, η Διοίκηση θεωρεί ότι τα αναμενόμενα επίπεδα ρευστότητας του Ομίλου θα είναι επαρκή για την κάλυψη των χρηματοοικονομικών και λειτουργικών του δεσμεύσεων για τους επόμενους 12 μήνες από την ημερομηνία έγκρισης των χρηματοοικονομικών καταστάσεων.
ΕΛΤΕ και Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς είναι ικανοποιημένες από τέτιου είδους πρακτικές;
Όπως μπορεί κάποιος να διαπιστώσει μέχρι στιγμής το εξωτερικό περιβάλλον επιδεινώνεται και η σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας κλιμακώνεται.
Επίσης είναι απορίας άξιον με ποια λογική γίνεται δεκτό ότι η Frigoglass Eurasia θα ανανεώσει τις πιστωτικές της γραμμές όταν η οικονομική κατάσταση στη Ρωσία βαίνει διαρκώς επιδεινούμενη και τέλος δεν αναφέρονται πόσα είναι τα ταμειακά διαθέσιμα του κλάδου υαλουργίας της Νιγηρίας και πόσα από αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν.
Με την τακτική πάντως που εφαρμόζει η PwC είναι προφανές ότι στη συνέχεια θα μπορεί να πει ότι απλά επιδεινώθηκαν τα πράγματα και εμείς δεν ξέραμε τίποτα όταν υπογράφαμε.
Αλήθεια η Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς είναι ικανοποιημένες από τέτοιου είδους πρακτικές;
Άραγε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θεωρεί πως όταν για μικρές απομειώσεις πιέζει ασφυκτικά επιχειρήσεις μπορεί να αφήσει να περάσει αβρόχοις ποσί μια τέτοια πρακτική στην Frigoglass όπου σημειωτέον δεν έκανε καμία απομείωση για τις θυγατρικές της και η PwC δέχτηκε ότι δεν χρειάζεται να γίνει απομείωση;
Σημειώνεται ότι στην έκθεση ελέγχου χρήσης 2021 η PwC αναφέρει ότι «Η ρωσική θυγατρική διατηρεί επίσης πιστωτικές γραμμές με διεθνείς και ρωσικές κρατικές τράπεζες, που είναι κυρίως κατ' απαίτηση. Η μη επιτυχής ανανέωση ορισμένων πιστωτικών γραμμών, από τη ρωσική θυγατρική, και η ικανότητα της θυγατρικής να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τα προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας, δεδομένης της συνεχιζόμενης και αγνώστου διάρκειας αβεβαιότητας που απορρέει από τη σύγκρουση Ρωσίας και Ουκρανίας, μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα του Ομίλου να ανταποκριθεί στις οικονομικές του δεσμεύσεις και κατά συνέπεια να επηρεάσει τη συνολική χρηματοοικονομική του κατάσταση».
Προφανώς ο ορκωτός της PwC θεωρεί δεδομένη την ανανέωση των πιστωτικών γραμμών χωρίς κάποιος να μπορεί να εξηγήσει πώς συμβαίνει αυτό.
Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών