Το αναφέρει η απόφαση 470/2022 του Αρείου Πάγου - Δεκαεπτά χρόνια οι εξαπατηθέντες επενδυτές ψάχνουν να βρουν το δίκιο τους
Απόφαση κόλαφο για το Συνεγγυητικό Κεφάλαιο με την οποία ουσιαστικά γίνεται δεκτό ότι οι προθεσμίες αναγγελλίας απαιτήσεων για την αποζημίωση των επενδυτών που τίθενται σε περιπτώσεις χρεοκοπίας χρηματιστηριακών δεν έχουν ουσιαστικά ισχύ εξέδωσε ο Άρειος Πάγος.
Ειδικότερα σύμφωνα με την απόφαση 470/2022 μετά από αίτηση αναίρεσης που είχε υποβάλει το Συνεγγυητικό κατά απόφασης του Μονομελούς Εφετείου Αθηνών, ο Άρειος Πάγος απεφάνθη ότι η εκπρόθεσμη αναγγελία απαίτησης προς τον Επόπτη Εκκαθάρισης ή ακόμα και η παντελής έλλειψη αναγγελίας από επενδυτές «δεν αποτελεί προϋπόθεση για την γέννηση ευθύνης του Συνεγγυητικού Κεφαλαίου, ούτε προαπαιτούμενο για το παραδεκτό της κατ αυτού αγωγής αποζημίωσης των ζημιωθέντων επενδυτών».
Ουσιαστικά δηλαδή ο Άρειος Πάγος δέχεται ότι ακόμα και αν κάποιος επενδυτής δεν έχει αναγγελθεί ή αναγγέλθηκε με καθυστέρηση το Συνεγγυητικό δεν απαλλάσσεται της ευθύνης αποζημίωσής του σε περίπτωση χρεοκοπίας χρηματιστηριακής και απώλειας κεφαλαίων για τον επενδυτή.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η απόφαση αφορά σε 30 επενδυτές οι οποίοι υπέστησαν απώλειες κεφαλαίων από την κατάρρευση της ΓΕΝΕΣΙΣ Χρηματιστηριακή και τις υπεξαιρέσεις κεφαλαίων που γίνονταν από την εταιρία λόγος για τον οποίο της ανακλήθηκε η άδεια λειτουργίας και τέθηκε σε εκκαθάριση.
Η υπόθεση χρονολογείται από το 2005 γεγονός που σημαίνει ότι υπάρχουν επενδυτές που δεκαεπτά ολόκληρα χρόνια προστρέχουν στη Δικαιοσύνη για να αποζημιωθούν. Μάλιστα δεν είναι η μοναδική υπόθεση καθώς φαίνεται ότι το Συνεγγυητικό Κεφάλαιο εφαρμόζει πρακτικές αποφυγής καταβολής αποζημιώσεων
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Άρειος Πάγος με την απόφαση 1275/ 2019 έκρινε ότι η παρακατάθεση χρημάτων για μέλλουσα αγορά συνιστά καλυπτόμενη επενδυτική υπηρεσία και άρα αποζημιώνεται από το Συνεγγυητικό.
Μέχρι τότε το Συνεγγυητικό αρνείτο πεισματικά να καταβάλλει αποζημιώσεις σε τέτοιες περιπτώσεις και η συγκεκριμένη απόφαση του Αρείου Πάγου εκδόθηκε μετά από αίτηση αναίρεσης που είχε υποβάλλει το Συνεγγυητικό Κεφάλαιο σε εφετειακή απόφαση. Πέραν τούτου για την υπόθεση ΓΕΝΕΣΙΣ το Συνεγγυητικό έφτασε να υποβάλει σε επενδυτές ακόμα και μηνύσεις για τοκογλυφία οι οποίες αρχειοθετήθηκαν προκειμένου να αποφύγει την καταβολή αποζημιώσεων.
Σημειώνεται ότι στην απόφαση 470/2022 την πλευρά του Συνεγγυητικού Κεφαλαίου εκπροσώπησε ο δικηγόρος κ. Νικόλαος Τσουτσάνης ενώ οι επενδυτές εκπροσωπήθηκαν από τους δικηγόρους κ.κ. Γεώργιο Παλάζη και Ιωάννη Κουμέτη.
Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών