Τελευταία Νέα
Speculator

Υπάρχει κίνδυνος νέας κρατικοποίησης για τις ελληνικές τράπεζες; - Την απάντηση την δίνει το ΔΝΤ

Υπάρχει κίνδυνος νέας κρατικοποίησης για τις ελληνικές τράπεζες; - Την απάντηση την δίνει το ΔΝΤ

Τα «ψιλά γράμματα» της τελευταίας έκθεσης και η κίτρινη κάρτα για την αναβαλλόμενη φορολογία

Σχετικά Άρθρα

Ο κίνδυνος συστημικής αστάθειας παραμονεύει και στα «ψιλά γράμματα» της τελευταίας έκθεσης το ΔΝΤ για την Ελλάδα σημαίνει καμπανάκι συναγερμού για τις ελληνικές τράπεζες εντοπίζοντας προβλήματα στην ποιότητα των κεφαλαίων τους και την κερδοφορία.
Το ΔΝΤ αναφέρει ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα έχει την πιο αδύναμη κεφαλαιακή θέση μετά των τραπεζών των χωρών της ΕΕ εξαιτίας της υψηλού ποσοστού αναβαλλόμενου φόρου στα συνολικά κεφάλαια των ελληνικών τραπεζών.

Η λύση των funds

Το ιδιωτικό χρέος συνεχίζει να αποτελεί πηγή κινδύνου καθώς η αναδιάρθρωσή του δεν έχει προχωρήσει με το ΔΝΤ να προτείνει στους servicers επέκταση αδειών ώστε να αναχρηματοδοτούν.
Οι servicers από την πλευρά τους δεν επιθυμούν να στραφούν προς την αναχρηματοδότηση καθώς αυτό θα απαιτούσε γενναίες αυξήσεις κεφαλαίου που δεν προτίθενται όμως να κάνουν.
Έτσι μόνη λύση φαντάζουν οι πωλήσεις δανείων σε funds που εξειδικεύονται στις αναχρηματοδοτήσεις χωρίς ωστόσο μέχρι στιγμής να υπάρχει ουσιαστική πρόοδος προς την κατεύθυνση αυτή.
Σημαντικό αγκάθι κατά το ΔΝΤ αλλά και για τους ευρωπαϊκούς θεσμούς αποτελεί η προβληματική κατάσταση στην εφαρμογή της νομοθεσίας για την αφερεγγυότητα στις οποίες υπάρχει και σημαντική ευθύνη των τραπεζών.

Κίνδυνος κρατικοποιήσεων

Σε ότι αφορά στην ποιότητα κεφαλαίου μείζον θέμα κατά το ΔΝΤ αλλά και την Τράπεζα της Ελλάδος αποτελεί η αύξηση του μεριδίου του αναβαλλόμενου φόρου στα τραπεζικά κεφάλαια που τα καθιστά χαμηλής ποιότητας αλλά και αυξάνει τους κινδύνους κρατικοποίησης σε περίπτωση εκδήλωσης συστημικής αστάθειας.

Το ΔΝΤ συστήνει την περαιτέρω ενίσχυση της δευτερογενούς αγοράς κόκκινων δανείων με περισσότερη ενίσχυση της διαφάνειας . Συγχρόνως επισημαίνει πως οι ανακτήσεις δεν έχουν φθάσει σε βαθμό ικανοποιητικό γεγονός που κάνει την επίτευξη των στόχων των business plan αβέβαιη μακροπρόθεσμα.

Επισημαίνεται ότι κατά το ΔΝΤ η Ελλάδα είναι η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που καινοτόμησε με τον νέο πτωχευτικό κώδικα, ο οποίος αποτελεί υπόδειγμα για τις άλλες χώρες. Ωστόσο, στον εξωδικαστικό μηχανισμό παραμένουν 48.000 υποθέσεις που εκκρεμούν λόγω διαφόρων προβλημάτων δεκαετιών (γραφειοκρατία, έλλειψη ψηφιοποίησης κράτους κ.ά.).
Χαμηλό βαθμό δίνει και στο ζήτημα της δημιουργίας του Φορέα Πώλησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων στον οποίο συνεχίζονται οι καθυστερήσεις οι οποίες μεταθέτουν την εφαρμογή του στην καλύτερη των περιπτώσεων στα μέσα του 2023 γεγονός που σημαίνει μικρότερη προστασία των ευάλωτων νοικοκυριών και χαμηλότερη αποτελεσματικότητα του νέου πτωχευτικού νόμου.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης