Η συμπεριφορά των μετοχών μετά τη δημόσια πρόταση και πόσο απέχουν οι αξίες από τις θεωρητικές αξίες που ανακοινώθηκαν.
Η Ιντεάλ αποτίμησε τη μετοχή της στα 4,15 ευρώ μετά την εξαγορά της Byte και της Byte στα 3,75 ευρώ. Ωστόσο η συμπεριφορά των δύο μετοχών στο Χρηματιστήριο δεν φαίνεται να συμβαδίζει με τις αποτιμήσεις που έκανε ο ορκωτός Γιώργος Μπατσούλης.
Στις 4 Ιουλίου 2022 η μετοχή της Ιντεάλ σημείωσε νέα πτώση και έκλεισε στα 3,39 ευρώ και της Byte στα 3,09 ευρώ. Αν υποτεθεί ότι είχε λήξει η δημόσια πρόταση τότε η κεφαλαιοποίηση της Ιντεάλ θα ήταν 128 εκ ευρώ και η αξία των μετοχών που θα έπαιρναν οι μέτοχοι της Byte 21,3 εκ ευρώ έναντι 26,1 εκ ευρώ που θα γίνει η αύξηση κεφαλαίου της Ιντεάλ με αντάλλαγμα μετοχές προκαθορισμένης αξίας. Άρα με χθεσινές τιμές κλεισίματος η αξία εξαγοράς της Byte θα ήταν 54,5 εκ ευρώ ή 3,44 ευρώ ανά μετοχή αντί 60 εκ ευρώ που είναι η θεωρητική αποτίμηση της προσφοράς.
Η Ιντεάλ δηλαδή προχωρά σε μια δημόσια πρόταση που εμπεριέχει μια εικονικής αξίας αύξηση μετοχικού κεφαλαίου η οποία δικαιολογείται από μια αποτίμηση ορκωτού.
Το «εύλογο» και «δίκαιο»
Η εταιρία ισχυρίζεται πως η πρότασή της υπερβαίνει κατά 9,14% το δίκαιο και εύλογο αντάλλαγμα, όπως ορίζεται στο άρθρο 9 παρ. 4, καθώς αφενός μεν η ΜΣΧΤ της Εταιρείας κατά τους κατά τους έξι μήνες που προηγούνται της Δημόσιας Πρότασης είναι €3,20243, αφετέρου δε ούτε ο Προτείνων, ούτε κάποιο από τα Πρόσωπα που Ενεργούν Συντονισμένα με τον Προτείνοντα απέκτησαν Μετοχές κατά τους δώδεκα (12) μήνες που προηγούνται της Ημερομηνίας της Δημόσιας Πρότασης και κατά 9,22% την τιμή κλεισίματος της Μετοχής στο Χρηματιστήριο κατά την ημερομηνία που προηγείτο της Ημερομηνίας της Δημόσιας Πρότασης, η οποία ανερχόταν σε €3,20.
Ωστόσο για επιτευχθεί η θεωρητική τιμή έπρεπε να υπάρχουν αποτιμήσεις. Άραγε με τη διαδικασία των αποτιμήσεων θεωρούν οι εποπτικές αρχές ότι είναι λογικό να ορίζονται premium τα οποία είναι θεωρητικά και δεν έχουν καταγραφεί στην αγορά; Ειδικά μάλιστα όταν δεν υπάρχει εποπτεία σε ότι αφορά στη διαμόρφωση των αποτιμήσεων μιας εταιρίας.
Και αν δεν το νομίζουν οι εποπτικές αρχές είναι βέβαιο από την πορεία των μετοχών που η αγορά αντιλαμβάνεται πως η όλη διαδικασία δεν βασίζεται σε αγοραίες τιμές που προέκυψαν με υποθετικά σενάρια.
Άλλωστε και ορκωτός ευλόγως αναφέρει πως «Η έκφραση της γνώμης μας βασίζεται στις συνθήκες που επικρατούσαν κατά την ημερομηνία υπογραφής της έκθεσής μας και συνεπώς δεν φέρουμε ευθύνη για γεγονότα που μπορεί να συμβούν μετά την εν λόγω ημερομηνία και να μεταβάλλουν σημαντικά το αποτέλεσμά της, ούτε να την αναθεωρήσουμε μεταγενέστερα, λόγω τέτοιων γεγονότων».
Επιπλέον η αποτίμηση μεταξύ άλλων βασίστηκε σε «Επιχειρηματικά Σχέδια της εταιρείας για τα έτη 2022 – 2025 τα οποία δόθηκαν από την διοίκηση της IDEAL». Και είναι πράγματι άξιο θαυμασμού μια εταιρία να κάνει επιχειρηματικά σχέδια για μια εταιρία που δεν έχει εκ των έσω πληροφόρηση και ούτε θεωρητικά έχει συνεννοηθεί με τους μετόχους της.
Προφανώς η υποκρισία στις συναλλαγές στο Χρηματιστήριο με την άδεια των εποπτικών και χρηματιστηριακών είναι κάτι που δεν μετριέται και ως μετρήσιμο δεν έχει όρια. Και αυτό λέγεται προσπάθεια ενίσχυσης της διαφάνειας και της εμπιστοσύνης προς το Χρηματιστηριακό θεσμό.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών