Οι ελληνικές τράπεζες συνεχίζουν να χρεώνουν προμήθειες για συναλλαγές στο εξωτερικό μέσω καρτών (αναλήψεις, αγορές) αλλά κινδυνεύουν να συνεχίζουν να χάνουν πελάτες καθώς η Revolut συνεχίζει να κερδίζει έδαφος στην Ελλάδα.
Η ψηφιακή τράπεζα με έδρα τη Λιθουανία και με ταχύτατη διαδικασία έκδοσης ψηφιακής αλλά και φυσικής κάρτας εξελίσσεται σε μεγάλο πονοκέφαλο ειδικά για όσους κάνουν ταξίδια στο εξωτερικό ή πραγματοποιούν αγορές μέσω Internet.
Ειδικότερα οι χρεώσεις των ελληνικών τραπεζών ξεπερνούν κάθε όριο καθώς πέραν αυτών που εμφανίζουν στις ιστοσελίδες τους φαίνεται ότι ορισμένες έχουν και άλλες.
Για παράδειγμα για χρέωση κάρτας για αγορά σε ουγγρικά φιορίνια μεγάλη συστημική τράπεζα χρεώνει ποσοστό 2% επί της αξίας της συναλλαγής όπως αναφέρει στα τιμολόγια της αλλά και ποσοστό προσαύξησης μετατροπής συναλλάγματος 7,31%.
Δηλαδή σε ένα ποσό 250 ευρώ η χρέωση περίπου 25 ευρώ ποσό που αγγίζει τα όρια της τοκογλυφίας.
Μέσα σε αυτά τα ποσοστά υπάρχουν και οι μικρές προμήθειες που επιβάλλουν οι πάροχοι mastercard και visa.
Ανάλογη κατάσταση επικρατεί και με τις αναλήψεις μετρητών εκτός Ελλάδος σε ευρωπαϊκές χώρες που δεν ανήκουν στη ζώνη του Ευρώ.
Μηδενικές προμήθειες
Την ίδια στιγμή η Revolut για τους κατόχους της απλής και χωρίς συνδρομή κάρτας δεν επιβάλει καμία απολύτως προμήθεια για πληρωμή με συνάλλαγμα μέχρι του ποσού των 1000 ευρώ το μήνα και για ανάληψη έως 200 ευρώ το μήνα.
Έτσι μια οικογένεια που κάνει ένα ταξίδι στο εξωτερικό μπορεί να ξοδέψει έως 2400 ευρώ χωρίς καμία απολύτως προμήθεια.
Στην περίπτωση που χρησιμοποιούσε κάρτα ελληνικής τράπεζας θα πλήρωνε τόκους και προμήθειες της τάξεως των 220 ευρώ οι οποίες ξεφεύγουν από κάθε λογική.
Η κατάσταση αυτή εξηγεί τη συνεχιζόμενη αύξηση των συναλλαγών στην Ελλάδα μέσω Revolut η οποία προσφέρει και χωρίς προμήθεια εικονικές κάρτες μιας χρήση για συναλλαγές μέσω διαδικτύου.
Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr
Οι ακραίες προμήθειες των ελληνικών τραπεζών ανοίγουν διάπλατα την πόρτα για την Revolut στην Ελλάδα
Οι συγκρίσεις που σοκάρουν.
Σχόλια αναγνωστών