σύμβολα :
ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ- ΧΑ Α.Ε. ΣΥΜ/ΧΩΝ
Θεωρητικά η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς πρέπει να έχει πρόσβαση on line στις συναλλαγές που γίνονται στο Χρηματιστήριο και κατά συνέπεια να ελέγχει ακραίες περιπτώσεις διακυμάνσεων…
Θεωρητικά η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς πρέπει να έχει πρόσβαση on line στις συναλλαγές που γίνονται στο Χρηματιστήριο και κατά συνέπεια να ελέγχει ακραίες περιπτώσεις διακυμάνσεων.
Θεωρητικά έχουν επενδυθεί τεράστια ποσά επί χρόνια για συστήματα συναλλαγών.
Θεωρητικά έχουν τρέξει δύο διαγωνισμοί και έχουν ανατθεί έργα 1,5 εκ ευρώ για να βελτιωθούν οι εποπτικές υποδομές της Επιτροπής .
Παρ όλα αυτά η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς πληρώνει στην ΕΧΑΕ πέραν των άλλων 42 χιλιάδες ευρώ για να βλέπουν 22 χρήστες το σύστημα inbroker το οποίο σύστημα παρέχει την πληροφόρηση που έχει ένας χρήστης που περνά εντολές από μια χρηματιστηριακή συναλλαγή αλλά και την πληροφόρηση που έχει ένας χρήστης προϊόντων πληροφόρησης που διατίθενται εμπορικά στην αγορά από την ΕΧΑΕ και πιθανότατα σε χαμηλότερες τιμές.
Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς που υποτίθεται ότι εποπτεύει τις συναλλαγές δεν έχει τη δυνατότητα να δει σε πραγματικό χρόνο ποιος αγοράζει και ποιος πουλά και όλη το βάθος σε μια μετοχή.
Δεν μπορεί να δει σε πραγματικό χρόνο ποιος βάζει εντολές και τις αποσύρει για να δημιουργήσει ψευδείς εντυπώσεις και να χειραγωγήσει μια μετοχή.
Έτσι δεν μπορεί ουσιαστικά και να παρέμβει την ώρα της συνεδρίασης ακόμα και αν γίνονται αίσχη σε μια μετοχή.
Τα στοιχεία μάλιστα από τις συναλλαγές τα λαμβάνει την επόμενη ημέρα όπου πολλές φορές δεν έχει κανένα νόημα πλην ίσως του κατασταλτικού και με μεγάλη χρονοκαθυστέρηση ελέγχου.
Υπό αυτές τις συνθήκες η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς μάλλον διεκδικεί παγκόσμια πρωτοτυπία καθώς η εποπτευόμενη από αυτήν ΕΧΑΕ έχει στοιχεία on line που δεν έχει η ίδια και είναι μάλιστα αμφίβολο αν για τα στοιχεία αυτά υπάρχουν συγκεκριμένες δικλείδες ασφαλείας ώστε οι γνώστες των στοιχείων να μην τα διαχέουν σε τρίτους που μπορεί να τα αξιοποιήσουν προκειμένου να κερδοσκοπήσουν στο Χρηματιστήριο.
Δεδομένης της τραγελαφικής κατάστασης θεωρείται απολύτως λογικό το γεγονός ότι η Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς ουδέποτε κατά την θητεία των 41 μηνών που έχει διανύσει έχει αναφερθεί στα εποπτικά εργαλεία που διαθέτει η Επιτροπή.
Πέραν αυτού διεκδικεί και την παγκόσμια πρωτοτυπία να έχει ενημερώσει σε 41 μήνες θητείας μια όλη και όλη φορά τους δημοσιογράφους που καλύπτουν το ρεπορτάζ και η Επιτροπή να λειτουργεί υπό συνθήκες που δείχνουν ότι «κάτι έχει να κρύψει» δεδομένου ότι είναι ταγός της διαφάνειας και της εποπτείας της λειτουργίας της Κεφαλαιαγοράς.
Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών