Η επίθεση στην ΕΛΤΕ και τα καυτά ερωτήματα που έμειναν αναπάντητα
Η επίθεση στην ΕΛΤΕ και τα καυτά ερωτήματα που έμειναν αναπάντητα
Ήταν μεσημέρι της περασμένης Πέμπτης όταν η σύνταξη του ΒΝ δέχτηκε τηλέφωνο από τον κ. Σ.Π. που ζητούσε να επικοινωνήσει με το συντάκτη του δημοσιεύματος «Αποκλειστικό: Ο Σ.Π. της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και οι απαιτήσεις του που εξαγρίωσαν ορκωτούς και εισηγμένες» (πατήστε εδώ για να διαβάσετε το δημοσίευμα) αφήνοντας σχετικό τηλέφωνο.
Οι ισχυρισμοί
Πράγματι επικοινωνήσαμε τον κ. Σ.Π. που πρόκειται για τον κ. Στέργιο Παπαγεωργίου Προϊστάμενο του Τμήματος Εποπτείας Εισηγμένων Εταιριών ο οποίος ισχυρίστηκε ότι απλά υπενθύμισε στις εταιρίες τις υποχρεώσεις τους και ότι δεν έκανε τίποτα άλλο από αυτό που λένε οι αποφάσεις της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.
Παραδέχτηκε ότι η όχληση ήταν τηλεφωνική ενώ ερωτώμενος αν επικοινώνησε με το ΣΟΕΛ και υπαγόρευσε τι θα γράφουν οι εκθέσεις αξιολόγησης του εσωτερικού ελέγχου επικαλέστηκε υπηρεσιακό απόρρητο και αρνήθηκε να απαντήσει.
Ισχυρίστηκε ότι η ίδια η απόφαση 1/ 891/30/9/2020 της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς επιβάλλει να γράφεται στις εκθέσεις που υποβάλλονται στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς πρώτον η περίοδος του ελέγχου και δεύτερον αναλυτικά τα αντικείμενα αξιολόγησης (περιβάλλον ελέγχου, διαχείριση κινδύνων, ελεγκτικοί μηχανισμοί και δικλίδες ασφαλείας, σύστημα πληροφόρησης και επικοινωνίας και παρακολούθηση του ΣΕΕ συμπεριλαμβανομένης της Μονάδας Εσωτερικού Ελέγχου και της Κανονιστικής Συμμόρφωσης) της Απόφασης 1/891/30.09.2020 του Διοικητικού Συμβουλίου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.
Επίθεση στην ΕΛΤΕ
Όταν αντιτείναμε στον κ. Παπαγεωργίου ότι η απόφαση της ΕΛΤΕ που αφορά στον τρόπο διενέργειας ελέγχου τα περιλαμβάνει όλα αυτά και παραπέμπει στην απόφαση 891 η απάντηση ήταν ότι «η ΕΛΤΕ δεν μας συμβουλεύτηκε ποτέ» κα επέμενε ότι στη σύνοψη που υποβάλλεται στην Κεφαλαιαγορά πρέπει να αναφέρεται-καταγράφεται το έργο ασχέτως αν έχει καταγραφεί στην αναλυτική έκθεση την οποία σημειωτέον μπορεί να ζητήσει και να λάβει η Κεφαλαιαγορά.
Ο κ. Παπαγεωργίου πάντως δεν ήταν σε θέση να απαντήσει γιατί ενώ η απόφαση της ΕΛΤΕ για τους συγκεκριμένους ελέγχους έχει εκδοθεί από το Νοέμβριο ο ίδιος «ξύπνησε» τρεις ημέρες πριν τη λήξη της προθεσμίας υποβολής της σύνοψης των εκθέσεων στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.
Επίσης δεν ήταν σε θέση να δώσει σαφή απάντηση στο ερώτημα γιατί δεν απευθύνθηκε και σε άλλους φορείς (π.χ. εσωτερικοί ελεγκτές) που έχουν δικαίωμα να κάνουν έλεγχο και να συντάσσουν εκθέσεις αξιολόγησης του εσωτερικού ελέγχου. Ισχυρίστηκε δε ότι αυτοί έχουν άλλα πρότυπα και θα «δούμε τι θα κάνουμε» όταν παραλάβουμε τις εκθέσεις.
Η Λαζαράκου και της τυπολατρίας το ανάγνωσμα
Είναι προφανές ότι οι απαντήσεις που έδωσε ο κ. Παπαγεωργίου στα ερωτήματα που του τέθηκαν από το ΒΝ μετά από δική του επικοινωνία δείχνουν μια απίστευτη και άνευ καμίας ουσίας τυπολατρία η οποία μάλλον είναι προφανές ότι έχει την κάλυψη και την ανοχή αν όχι την προτροπή της Προέδρου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κας Βασιλικής Λαζαράκου. Γιατί αν δεν την είχε δεν θα συνεχίζονταν μέχρι τελευταία στιγμή οι τηλεφωνικές οχλήσεις σε εταιρίες από τον κ. Παπαγεωργίου παρά τις σφοδρές αντιδράσεις και από εισηγμένες και από ορκωτούς ελεγκτές, εκτός και αν ο Κ. Παπαγεωργίου λειτουργεί και δρα ανεξέλεγκτα αγνοώντας το Διοικητικό Συμβούλιο της Ε.Κ.
Η τυπολατρία που δεν έχει καμία σχέση με την ουσία καθώς η εργασία της έκθεσης αξιολόγησης εσωτερικού ελέγχου έχει κυρίως ως στόχο τη βελτίωση των διαδικασιών εσωτερικού ελέγχου και δεν είναι τιμωρητικού χαρακτήρα όπως επιχειρείται να μετατραπεί,. Και το γεγονός ότι πρόκειται για τυπολατρία αποδεικνύεται από το γεγονός ότι η ίδια η Διεύθυνση εποπτείας εισηγμένων μέχρι σήμερα δεν έχει εγκαλέσει εισηγμένες με ίδια κεφάλαια αρνητικά για παράβαση του νόμου 4548/2018 που προβλέπει υποχρεωτική σύγκληση Γενικής Συνέλευσης εντός έξι μηνών και αν αυτό δεν γίνει υποχρεωτική σύγκληση από τον ορκωτό ελεγκτή. Προφανώς νόμος είναι οι αποφάσεις της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς που ερμηνεύονται κατά το δοκούν και έχουμε το απαράδεκτο φαινόμενο να οχλούνται εταιρίες και φορείς στο … προφορικό.
Γιατί άραγε δεν εστάλη επιστολή η οποία παράγει και έννομα αποτελέσματα;
Τελικά γιατί αυτή η εμμονή με την περίοδο κάλυψης 17.7.2021-31.12.2022; δηλαδή αν υπήρχαν κάποιες ελλείψεις στη διάρκεια της περιόδου, οι οποίες τακτοποιήθηκαν προς το τέλος της χρήσης 2022 και συνεπώς υπήρξε συμμόρφωση την 31.12.2022, ποιο είναι το πρόβλημα;
Ο τελικός σκοπός σε ένα τέτοιο πρωτόγνωρο και χωρίς αναγνωρισμένο από το κράτος λεπτομερές πλαίσιο όπως το COSO, είναι η συμμόρφωση με κάποιες γενικές αρχές ώστε να μην έχουμε ακραία φαινόμενα όπως η FOLLI FOLLIE, ή ο εκφοβισμός και η επιβολή ποινών από ένα μπάχαλο όπως η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς;
Το βιογραφικό του ΣΠ
Σημειώνεται ότι ο κ. Στέργιος Παπαγεωργίου είναι πολλά χρόνια στέλεχος της Κεφαλαιαγοράς και θεωρείτο ένας από τους «κομάντο» που είχε προσλάβει ως ελεγκτές ο τότε Πρόεδρος κος Σταύρος Θωμαδάκης.
Η καριέρα του είχε ξεκινήσει σε ελεγκτικές εταιρίες και συγκεκριμένα την «Coopers & Lybrand» και την «Arthur Andersen & Co.», στα γραφεία της στο Σικάγο.
Στην Ελλάδα είχε εργαστεί στις τράπεζες Εμπορική και Εργασίας καθώς και στην Εργασίας Χρηματιστηριακή με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι η αποχώρησή του από τον όμιλο Εργασίας που ήταν ο τελευταίος του σταθμός πριν ενταχθεί στην Κεφαλαιαγορά να έγινε κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες.
Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών