Στόχος είναι η δημιουργία ενός πιο σύγχρονου και ευέλικτου σχήματος
Σύμφωνα με ενημερωτικό σημείωμα που είναι σε γνώση του Bankingnews η διοίκηση της Intrum αναφέρει πως στόχος είναι η δημιουργία ενός πιο σύγχρονου και ευέλικτου σχήματος το οποίο:
1.Αντανακλά τη σημερινή και μελλοντική εικόνα των χαρτοφυλακίων που διαχειρίζεται η εταιρία
2.Εξυπηρετεί πιο αποτελεσματικά τις ανάγκες των πελατών και των εντολέων
3.Αποσαφηνίζει και απλοποιεί την αλληλεπίδραση μεταξύ των μονάδων της εταιρίας και
4.Δημιουργεί νέους ρόλους και επαγγελματικές ευκαιρίες εξέλιξης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το νέο Οργανόγραμμα περιλαμβάνει και νέους ρόλους οι οποίοι δεν έχουν καλυφθεί και για το λόγο αυτό θα γίνει εσωτερικός διαγωνισμός με εκδήλωση ενδιαφέροντος.
Η νέα δομή που ανακοινώθηκε έχει τις εξής διοικητικές αλλαγές
α) Οι κυρίες μαρία Βέργη και Αλεξάνδρα Φατσέα αναλαμβάνουν ρόλο Αναπληρωτριών Διευθυνουσών Συμβούλων της Intrum Hellas
β) Οι κ.κ. Γιάννης Μαλισόβας, Βασιλική Διαμαντοπούλου, Μαρία Φιατζιμανώλη, Παναγιώτα Καραγκιουλέ, Νεκτάριος Βρογκιστινός και Αναστασία Καϊμάκη αναλαμβάνουν ρόλο νέων Γενικών Διευθυντών.
γ) Ο κ. Γιάννης Σαρειδάκης αναλαμβάνει ρόλο συμβούλου διοίκησης
δ) ο κ. Αναστάσιος Τσαντής σύμφωνα με το σημείωμα εξέφρασε την επιθυμία να αποχωρήσει από την εταιρία (προφανώς μη δεχόμενος αυτό που του προτάθηκε).
«Χαστούκι» της S&P στην Intrum - Υποβαθμίζεται σε BB- η αξιολόγηση
Την υποβάθμιση της -μακροπρόθεσμης- πιστοληπτικής ικανότητας της Intrum, από ΒΒ σε ΒΒ-, γνωστοποίησε η S&P, ορίζοντας παράλληλα σε σταθερό το outlook (προοπτικές επαναξιολόγησης).
Ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης αναμένει η χρηματοοικονομική μόχλευση της σκανδιναβικής εταιρείας να αυξηθεί βραχυπρόθεσμα, καθώς η μείωση του ακαθάριστου χρέους θα είναι ανεπαρκής για να αντισταθμίσει την απώλεια EBITDA. Η εταιρεία έχει ήδη ανακοινώσει ότι δεν αναμένει να επιτύχει τον στόχο της για μείωση της μόχλευσης σε 3,5x (καθαρό χρέος/EBITDA) έως το 2025. Πλέον στοχεύει να επιτύχει τον στόχο εντός του 2026.
«Η Intrum πουλά περίπου το 30% του συνολικού επενδυτικού της χαρτοφυλακίου στην Cerberus για 11,5 δισ. SEK καθώς επιταχύνει τη στροφή της προς έναν ελαφρύτερο ισολογισμό. Προβλέπουμε ότι το ακαθάριστο χρέος/EBITDA θα είναι ελαφρώς πάνω από το 5,0x το 2024 και θα αρχίσει να μειώνεται σταδιακά το 2025. Αναμένουμε επίσης ότι η κάλυψη επιτοκίων/EBITDA θα παραμείνει ελαφρώς κάτω από το 3x για τους επόμενους 12 μήνες, ανακάμπτοντας μόνο όταν η εταιρεία αρχίσει να μειώνει τη μόχλευση της.
(... ) Στα τέλη του 2023, περίπου το ήμισυ των εσόδων της, προήλθαν από έσοδα από επενδύσεις και τα μισά από έσοδα από υπηρεσίες. Τα έσοδα από υπηρεσίες τείνουν να είναι πιο σταθερά και συνεπή, αλλά λιγότερο επικερδή από τα έσοδα από επενδύσεις.
Τα τελευταία χρόνια, ο ετήσιος επενδυτικός προϋπολογισμός της Intrum πλησιάζει τα 5 δισεκατομμύρια SEK και τώρα σχεδιάζει να τον μειώσει σε 2 δισεκατομμύρια SEK για το 2024 και το 2025. Αναμένουμε ότι η εταιρεία θα χρειαστεί χρόνος για να συγκεντρώσει αρκετά περιουσιακά στοιχεία υπό διαχείριση στο πλαίσιο των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων της για να αντισταθμίσει τη μείωση των εσόδων που προκύπτει από τις επενδυτικές επιχειρηματικές της γραμμές. Μέχρι να μπορέσει να εφαρμόσει την αναθεωρημένη στρατηγική της, προβλέπουμε ότι το EBITDA θα είναι χαμηλότερο.
Οι κίνδυνοι αναχρηματοδότησης το 2024 θα μειωθούν μετά την πώληση του χαρτοφυλακίου στην Cerberus. Ο κίνδυνος αναχρηματοδότησης θα διαδραματίσει βασικό ρόλο κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Η Intrum έχει χρέος 7,9 δισεκατομμυρίων SEK που λήγει το 2024 και 13,5 δισεκατομμύρια SEK με λήξη το 2025. Συνολικά, αντιπροσωπεύουν το 37% των συνολικών τοκοφόρων υποχρεώσεων της Intrum».
Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών