Οι συναλλαγές επί παραγώγων, οι τιμολογήσεις σε άλλη εταιρία του ομίλου στη Βουλγαρία, η εκτίναξη απαιτήσεων και το λουκέτο
Ενώ η εταιρία εμφάνιζε αρνητική καθαρή θέση 562 χιλιάδων ευρώ στην έκθεση διαχείρισης του ΔΣ αναφέρεται επί λέξη ότι η Γιούλα έχει λάβει δέσμευση από τη μητρική για την οικονομική ενίσχυση για διάστημα 12 μηνών από την ημερομηνία έκδοσης των οικονομικών καταστάσεων χρήσης 2022.
Επίσης αναφέρεται πως οι προοπτικές είναι συγκρατημένα αισιόδοξες και δηλώνεται πως δεν αναμένεται απομείωση της υπεραξίας της επιχείρησης για το μέλλον καθώς και ότι η εταιρία σύμφωνα με εκτίμηση της διοίκησης δεν διατρέχει κίνδυνο διακοπής λόγω του Covid-19.
Όλα … καλά
Στις σημειώσεις των οικονομικών καταστάσεων τονίζεται επίσης ότι η εταιρία έχει θετικό κεφάλαιο κίνησης και μάλιστα ότι αν δεν ληφθεί υπό όψιν το βραχυπρόθεσμο μέρος των ενδοομιλικών δανείων το κεφάλαιο κίνησης είναι ιδιαίτερα αυξημένο.
Ταυτόχρονα σε ό,τι αφορά στη συνέχιση δραστηριότητας η διοίκηση εκτιμά ότι αποτελεί την κατάλληλη βάση για τη σύνταξη των χρηματοοικονομικών καταστάσεων στηριζόμενη «στις σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης της εταιρίας»!
Μετά… λουκέτο
Φαίνεται ότι όλα αυτά ήταν ψέματα καθώς επτά περίπου μήνες μετά μπήκε λουκέτο κόντρα στις όπως ανέφερε τότε θετικές προοπτικές. Η ορκωτός ελεγκτής πάντως της EY δεν φαίνεται να έδωσε και ιδιαίτερη σημασία στο ζήτημα των αρνητικών ιδίων κεφαλαίων (απλά αναφέρει ότι εφιστά την προσοχή) αλλά ούτε και στις μεγάλες θέσεις σε παράγωγα που είχε μέσω του μητρικού ομίλου !!! η ελληνική εταιρία οι οποίες θέσεις επηρέασαν θετικά την καθαρή θέση το 2022 και περιόρισαν το αρνητικό πρόσημο κατά 9 εκ ευρώ με καταχώριση στα λοιπά συνολικά εισοδήματα !!! δεν υπάρχει καμία απολύτως αναφορά στην έκθεσή του δεδομένου ότι το θέμα είναι όχι απλά σημαντικό αλλά πολύ σημαντικό για τη χρηματοοικονομική κατάσταση της εταιρίας.
Πωλήσεις σε βουλγαρική συνδεδεμένη
Τα πράγματα περιπλέονται ακόμα περισσότερο καθώς η Γιούλα όπως φαίνεται από τις οικονομικές καταστάσεις ήταν απόλυτα εξαρτημένη από τις πωλήσεις σε εταιρίες του ομίλου (συνδεδεμένες) καθώς από κύκλο εργασιών 60,795 εκ ευρώ μόλις 419 χιλιάδες αφορούσαν σε πωλήσεις σε άλλους πελάτες.
Οι πωλήσεις σε συνδεδεμένες γίνονται σχεδόν στο σύνολο στη Βουλγάρικη θυγατρική του Πορτογαλικού Ομίλου.
Είναι δε εντυπωσιακό το γεγονός ότι το 2022 έχουν εκτιναχθεί οι απαιτήσεις έναντι της Βουλγάρικης εταιρίας κατά 8 εκ ευρώ γεγονός που οδηγεί σε ταμειακή πίεση την ελληνική εταιρία η οποία εμμέσως χρηματοδότησε τη Βουλγαρική η οποία της χρωστά το 25% των πωλήσεων.
Ταυτόχρονα η ελληνική εταιρία ήταν δανεισμένη από το μέτοχό της 62 εκ ευρώ και πλήρωσε με σταθερό επιτόκιο 3% (τώρα μπορεί να φαντάζει χαμηλό αλλά όταν συνήφθη το αρχικό δάνειο τα επιτόκια ήταν μηδενικά) μόνο το 2022 1,9 εκ ευρώ περίπου για τόκους.
Φόρος εισοδήματος ΜΗΔΕΝ
Το ερώτημα που τίθεται είναι τι έσοδα είχε το ελληνικό δημόσιο από την εταιρία.
Για το 2022 ο φόρος εισοδήματος ήταν μηδέν ενώ μηδενικός ήταν ο φόρος και το 2021.
Αποτελεί ένα ερώτημα ο ΦΠΑ δεδομένου ότι οι πωλήσεις γίνονταν προς εταιρίες ευρωπαϊκών χωρών αλλά η εταιρία αναφέρει ότι οι υποχρεώσεις προς το δημόσιο αυξήθηκαν λόγω αύξησης του ΦΠΑ.
Όμως το μείζον ερώτημα είναι τι ακριβώς γινόταν γενικότερα με τις ενδοομιλικές συναλλαγές και αν και κατά πόσο στην Ελλάδα οι Πορτογάλοι ακολουθούσαν θεμιτές πρακτικές τιμολόγησης και συναλλαγών μεταξύ εταιριών του ομίλου
Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών