Τελευταία Νέα
Speculator

Άνω κάτω η αγορά πληροφορικής με τα δικαστικά καμώματα γόνου, αποτυχημένου επιχειρηματία

Άνω κάτω η αγορά πληροφορικής με τα δικαστικά καμώματα γόνου, αποτυχημένου επιχειρηματία
Ισχυρίζεται ότι του έκλεψαν λογισμικό και επιχειρεί να οδηγήσει σε ομηρία μεγάλο όμιλο λιανικής και εισηγμένη εταιρία πληροφορικής
Έχει αναστατώσει την αγορά γόνος παλιού εισηγμένου επιχειρηματία της πληροφορικής με τα καμώματά του.
Και φαίνεται ότι ακολουθεί τα χνάρια του πατέρα του ο οποίος άφησε εποχή με τη συγκρουσιακή του συμπεριφορά για να καταλήξει στο τέλος χωρίς εταιρία.
Πληροφορούμαστε λοιπόν ότι ο εν λόγω γόνος έχει αρχίσει τις δικαστικές ενέργειες γιατί όπως ισχυρίζεται άλλη εταιρία πληροφορικής σε συνέργεια με μεγάλη εταιρία του έκλεψαν το … λογισμικό.

Πριν πέντε χρόνια

Η ιστορία ξεκινά πέντε χρόνια πριν που ο μεγάλος ο όμιλος λιανικής (ο μέτοχός του είναι μεγάλος επενδυτής με πολλές συμμετοχές στην Ελλάδα και στον τραπεζικό κλάδο) αποφάσισε να αποκτήσει από την εταιρία του γόνου λογισμικό.
Από το διάστημα αυτό μέχρι και σήμερα η εταιρεία λιανικού εμπορίου, αντιμετώπιζε διάφορα θέματα με την υλοποίηση και απευθύνθηκε όπως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις στην κατασκευάστρια εταιρία αλλά και σε άλλους συνεργάτες του λογισμικού.
Και κατέληξε σε κάτι που συμβαίνει σε χιλιάδες εγκαταστάσεις διεθνώς και στην Ελλάδα όταν πρόκειται για διεθνή ή μη λογισμικά και η κατασκευάστρια εταιρία έχει συνεργάτες.
Ο πελάτης δηλαδή αποφασίζει να αλλάξει πάροχο , νόμιμο συνεργάτη του κατασκευαστή λογισμικού και να συνεργάζεται με μια άλλη εταιρεία παροχής υπηρεσιών.

Πόλεμος

Και αυτό ήταν η αφορμή για να ξεκινήσει ένας άνευ προηγουμένου πόλεμος.
Πόλεμος που έχει ως σκοπό την αποζημίωση από έναν επιχειρηματία που βλέπει ότι οι εξελίξεις τρέχουν ταχύτερα από τον ίδιο.
Με τις δικαστικές ενέργειες που έκανε έφτασε να γίνει έλεγχος από εξειδικευμένους επαγγελματίες οι οποίοι ουδέν από τα λεγόμενα πιστοποίησαν.
Αλλά οι δικαστικές εξελίξεις τρέχουν με στόχο να εγκλωβιστεί ο όμιλος λιανικής.

Το εξωφρενικό

Το εξωφρενικό ότι η εισηγμένη εταιρία πληροφορικής έχει μεγάλη εμπειρία σε υλοποιήσεις έργων πληροφορικής πάντα με διεθνή καταξιωμένα λογισμικά, αλλά χωρίς να παράγει λογισμικό, αλλά να παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες.
Από την άλλη πρόκειται για μια εταιρία πληροφορικής με γενικότερη εμπειρία στο χώρο παραγωγής λογισμικού η οποία όμως στην περίπτωση μας δραστηριοποιείται σε διεθνές λογισμικό το όποιο σήμερα διατίθεται μόνος ως cloud λύση.
Στη περίπτωση αυτή, η εν λόγω εταιρεία βέβαια θεωρεί ότι όλες οι εφαρμογές που είχε αναπτύξει για τον συγκεκριμένο πελάτη αποτελούν πνευματική της ιδιοκτησία, και στρέφεται έναντι όλων και κατά του πελάτη γιατί όπως λέει παραβιάζεται το «προϊόν της».

Και άλλες περιπτώσεις

Και μάλιστα μαθαίνουμε ότι υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις μεγάλων επιχειρήσεων που φοβήθηκαν από τις αγωγές και τα εξώδικα και από την απειλή να μείνουν χωρίς συστήματα για ένα χρονικό διάστημα.
Φυσικά όλα αυτά τα έργα του γόνου εγείρουν και ζητήματα Επιτροπής Ανταγωνισμού η οποία φαίνεται σύντομα θα βρεθεί προς των ευθυνών της.
Το εντυπωσιακό πάντως στην υπόθεση είναι πως η μεγάλη πολυεθνική (ίσως πιο μεγάλη δεν υπάρχει και μονοπωλεί τις δουλειές στην Ελλάδα) που είναι εκείνη που διαθέτει το βασικό λογισμικό κάνει ότι δεν καταλαβαίνει τι συμβαίνει και αφήνει το μπάχαλο να εξελίσσεται.
Αυτό εγείρει από μόνο του ερωτήματα αν και κατά πόσο με τις συμβάσεις που υπογράφει προκειμένου να ελέγχει την κατάσταση δημιουργεί η ίδια πεδία αντιπαράθεσης εκεί που δεν υπάρχουν. Και αν αυτό συμβαίνει δεν φαίνεται να ξεμπλέξει εύκολα με την Επιτροπή Ανταγωνισμού που προς το παρόν κινείται σε μακαρία οδό.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης