Τελευταία Νέα
Speculator

Αποκάλυψη: Η ορκωτός «μάλαμα» της Coco-mat, οι κίνδυνοι για την ΜΠΛΕ ΚΕΔΡΟΣ και τα ερωτήματα για την ΕΛΤΕ

Αποκάλυψη: Η ορκωτός «μάλαμα» της Coco-mat, οι κίνδυνοι για την ΜΠΛΕ ΚΕΔΡΟΣ και τα ερωτήματα για την ΕΛΤΕ
Αντί για άρνηση γνώμης καθώς 13 συν 7 εκ ευρώ είναι στον αέρα η ορκωτός κα Λυμπέρη απλά ….επιφυλάχθηκε
Μνημείο ελεγκτικής ανεπάρκειας αποτελούν οι οικονομικές καταστάσεις της Coco-mat εταιρίας συνδεδεμένης με την ΜΠΛΕ ΚΕΔΡΟΣ η οποία δημοσίευσε τις οικονομικές καταστάσεις του 2021 και του 2022 με πάνω από ένα χρόνο καθυστέρηση και ήταν σε αναστολή καταχώρησης από τον Μάρτιο του 2023.
Η ορκωτή ελέγκτρια της Ωρίων κα Μαρία Λυμπέρη φαίνεται ότι ακολουθεί τους δικούς της κανόνες ελεγκτικής αφού σε μια εταιρία με εμφανιζόμενα ίδια κεφάλαια 5,58 εκ ευρώ υπογράφει τον έλεγχο με επιφύλαξη όταν διαπιστώνει ότι κυριολεκτικά ποσό 17 εκ ευρώ είναι στον αέρα και ταυτόχρονα κάνει ότι δεν βλέπει ότι οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις υπερβαίνουν τον κυκλοφορούν ενεργητικό κατά 14 εκ ευρώ (δεν αναφέρει καν το ποσό απλά αναφέρεται στο ληξιπρόθεσμο δανεισμό) ούτε πως στις βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις υπάρχουν ακίνητα υπόλοιπα απαιτήσεων κατά συνδεδεμένων εταιριών περί τα 6,9 εκ ευρώ.

Ειδικότερα η κα Λυμπέρη διατυπώνει γνώμη με επιφύλαξη και διαπιστώνει ότι

1.Στο λογαριασμό «Άυλα περιουσιακά στοιχεία», ποσού ευρώ 13.000 χιλ., απεικονίζεται η αξία εμπορικού σήματος. Δεν τέθηκαν υπόψη μας στοιχεία σχετικά με την εύλογη αξία του σήματος αυτού και συνεπώς διατηρούμε επιφύλαξη για την ορθή αποτίμηση του και τις ενδεχόμενες επιπτώσεις στα αποτελέσματα για την κλειόμενη χρήση καθώς και στα ίδια κεφάλαια της εταιρείας.

2. Στο λογαριασμό «Επενδύσεις σε θυγατρικές
», ποσού ευρώ 3.992 χιλ. περίπου, απεικονίζεται η αξία κτήσης μετοχών πέντε εταιρειών του εξωτερικού. Δεν τέθηκαν υπόψη μας στοιχεία σχετικά με την εύλογη αξία των μετοχών αυτών και συνεπώς διατηρούμε επιφύλαξη για την ορθή αποτίμηση τους και τις ενδεχόμενες επιπτώσεις στα αποτελέσματα, για την κλειόμενη και τις προηγούμενες χρήσεις καθώς και στα ίδια κεφάλαια της Εταιρείας.

3. Από τον έλεγχό μας προέκυψε ότι στις 31 Δεκεμβρίου 2022
, το σύνολο της αξίας των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων της εταιρείας υπερβαίνει τη συνολική αξία των κυκλοφορούντων περιουσιακών της στοιχείων. Οι δανειακές υποχρεώσεις της Εταιρείας απεικονίζονται ως βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις λόγω της μη τήρησης των όρων της σύμβασης του ομολογιακού δανείου από την Εταιρεία τον Δεκέμβριο του 2020. Επιπλέον, στις 24/03/2022 καταγγέλθηκε από την εκπρόσωπο των ομολογιούχων δανειστών τράπεζα το ομολογιακό δάνειο το οποίο την 31/12/2022 ανέρχονταν σε ποσό ευρώ 22.500.000. Οι παραπάνω συνθήκες αποτελούν ένδειξη για ενδεχόμενη αδυναμία συνέχισης της δραστηριότητας της Εταιρείας, εφόσον δεν υλοποιηθούν τα σχέδια της Διοίκησης για την αναδιάρθρωση των βραχυπροθέσμων υποχρεώσεών της και την απρόσκοπτη συνέχιση των δραστηριοτήτων της, όπως αναλυτικότερα περιγράφονται στη σημείωση 4.2.1 των χρηματοοικονομικών καταστάσεων».
Όπως μπορεί να γίνει αντιληπτό η κα Λυμπέρη δεν έχει καμία γνώση για περιουσιακά στοιχεία 17 εκ ευρώ πράγμα που με βάση την οικονομική κατάσταση (τζίρος 20 εκ ευρώ και ίδια κεφάλαια 5,58 εκ ) συνιστά βάση για άρνηση γνώμης. Πέραν αυτού είναι εντυπωσιακό ότι δεν κάνει καμία αναφορά στα ακίνητα υπόλοιπα των απαιτήσεων από συνδεδεμένες εταιρίες για τις οποίες η ορκωτός δεν έχει στοιχεία για την αποτίμησή τους!!!. Και το ερώτημα βέβαια είναι όταν υπάρχουν τέτοια πιστοποιητικά τι κάνει η ΕΛΤΕ; Αρκεί ο τυχαίος δειγματοληπτικός έλεγχος ή πρέπει να γίνεται τυποποιημένος έλεγχος και όταν προκύπτουν στοιχεία να διενεργείται έλεγχος σε βάθος της ποιότητας του έργου του ορκωτού;
Η υπόθεση αποκτά σημαντικότερη διάσταση δεδομένου ότι η Coco-mat είναι συνδεδεμένη εταιρία με την ΜΠΛΕ ΚΕΔΡΟΣ ΑΕΕΑΠ που αποτελεί εισηγμένη εταιρία. Η εισηγμένη από την πλευρά της έχει συνάψει μισθώσεις με την Coco-mat ύψους άνω του 1 εκ ευρώ το έτος που είναι κρίσιμες για την ΜΠΛΕ ΚΕΔΡΟΣ. Το ερώτημα που τίθεται είναι αν η Coco-mat δεν τα καταφέρει πως αυτό θα επηρεάσει τη ΜΠΛΕ ΚΕΔΡΟΣ και αν κατά πόσο ο κίνδυνος που υφίσταται αποτυπώνεται στις οικονομικές καταστάσεις της εισηγμένης.
Επισημαίνεται ότι εντύπωση προκαλεί και η εξέλιξη των αποθεμάτων της Coco-mat μεταξύ 2021 και 2022 όπου δεν υπάρχει ουσιαστική μεταβολή τζίρου αλλά αυξάνονται κατά 1,7 εκ ευρώ στα 6,5 εκ ευρώ. Ταυτόχρονα η εταιρία έχει υποχρεώσεις για φόρους της τάξεως των 1,2 εκ ευρώ οι οποίοι είναι άγνωστο αν είναι ρυθμισμένοι καθώς δεν υπάρχει καμία σχετική αναφορά ενώ φαίνεται να χρωστά 1,95 εκ ευρώ στο Libra Capital και Libra Group του εφοπλιστή Γιώργου Λογοθέτη γνωστού για τη συνωμοσία της … αλογόμυγας.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης