Τελευταία Νέα
Speculator

Αποκάλυψη: Έρευνα της Αρχής Ξεπλύματος για την Capital Χρηματιστηριακή, ενώ η Λαζαράκου (ΕΚ) κάνει την αδιάφορη

Αποκάλυψη: Έρευνα της Αρχής Ξεπλύματος για την Capital Χρηματιστηριακή, ενώ η Λαζαράκου (ΕΚ) κάνει την αδιάφορη
Το παζλ αδιαφανών πρακτικών της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και τα καυτά ερωτήματα
Σχετικά Άρθρα
Μια τουλάχιστον περίεργη κατάσταση διαμορφώνεται σε ότι αφορά στον χειρισμό της υπόθεσης της Capital Χρηματιστηριακή από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς η οποία αποφάσισε την παράταση της προσωρινής αναστολής της άδειας λειτουργίας για ακόμα 45 ημέρες έως και τις 23 Αυγούστου εξαντλώντας όλες τις προθεσμίες που της δίνει η νομοθεσία ακόμα και για εξαιρετικές περιπτώσεις.
Και είναι περίεργη η συμπεριφορά της διοίκησης της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς καθώς σύμφωνα με πληροφορίες η Αρχή για το Ξέπλυμα ήδη έχει ζητήσει στοιχεία και συνδρομή για ύποπτη συναλλαγή της Capital από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.
Άραγε υπάρχει κάποιος ιδιαίτερος λόγος που η Capital απολαμβάνει της συγκεκριμένης χαλαρής μεταχείρισης από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς η οποία δεν δίνει επισήμως κανένα απολύτως στοιχείο για τα έργα και τις ημέρες της Capital μέχρι σήμερα ώστε να δημιουργήσει πλέγμα προστασίας για τους επενδυτές;
Μπορεί η κα Λαζαράκου να ισχυριστεί ότι όλα είναι καλώς καμωμένα σε ότι αφορά στην εποπτεία της Capital δεδομένου ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς υποτίθεται ότι ασχολείται εδώ και δύο σχεδόν χρόνια με την υπόθεση και μόλις στις 9 Απριλίου του 2024 και αφού έφτασε ο κόμπος στο χτένι αποφάσισε την προσωρινή αναστολή δίνοντας επιπλέον χρόνο στην εταιρία.
Τι θα γίνει όμως αν για παράδειγμα αποδειχτεί ότι η Capital που υποτίθεται ότι είναι υπό στενό έλεγχο αποδειχτεί ότι σε αγορές του εξωτερικού συνεχίζει τα ίδια πράγμα που δεν είναι καθόλου δύσκολο όπως επισημαίνουν στελέχη χρηματιστηριακών εταιριών που είναι σε θέση να γνωρίζουν τις «τρύπες» που υπάρχουν;

Το κερασάκι στην τούρτα

Η εμπλοκή πάντως της Αρχής Ξεπλύματος έρχεται να προστεθεί ως κερασάκι στην τούρτα σειράς γεγονότων που συνθέτουν ένα πλέγμα πρακτικών που ξεφεύγουν από κάθε λογική συναλλακτικών ηθών σε αγορές του εξωτερικού.
Πρακτικές που έχουν οδηγήσει σε βροχή καταγγελιών από επενδυτές του εξωτερικού και απαγόρευση διενέργειας συναλλαγών από τοπικές κεφαλαιαγορές όπως η Πορτογαλική.
Και το πρόβλημα δεν προκύπτει από την βροχή καταγγελιών αλλά από το γεγονός ότι η Capital αποζημιώνει επενδυτές που κάνουν καταγγελίες και ουσιαστικά με τον τρόπο αυτό αποδέχεται ότι έχει κινηθεί εκτός των ορίων της νομιμότητας.
Αλλά αυτό προφανώς είναι λεπτομέρεια για την ηγεσία της Κεφαλαιαγοράς που δίνει όλο το χρόνο που προβλέπει ο νόμος να θεραπεύσει η Capital τα «θέματα» που έχει;
Αλλά πως ακριβώς μπορούν να θεραπευτούν τέτοιου είδους θέματα που εμπεριέχουν και θέματα που εκφεύγουν των αρμοδιοτήτων της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς φτάνοντας στη δικαιοσύνη είτε την Ελληνική είτε άλλων χωρών από τις οποίες προέρχονται οι επενδυτές που κάνουν καταγγελίες.
Σε κάθε περίπτωση το γεγονός ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς περιορίζεται σε «ξερές» ανακοινώσει τυπικού περιεχομένου δείχνει ότι έχει πάρει διαζύγιο με τη διαφάνεια που είναι το Άλφα και το Ωμέγα στη λειτουργία της αγοράς.
Τι έχει να κρύψει;

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης