Τελευταία Νέα
Speculator

Οι αόρατοι στρατηγικοί επενδυτές της Μουζάκης, ο ισολογισμός που μπάζει και η Γενική Συνέλευση σε άδεια Αθήνα

Οι αόρατοι στρατηγικοί επενδυτές της Μουζάκης, ο ισολογισμός που μπάζει και η Γενική Συνέλευση σε άδεια Αθήνα
Η εταιρία μιλά για στρατηγικούς επενδυτές έχοντας ένα απολύτως ασαφές πλάνο για το ποιος θα καλύψει αν θα καλύψει το μετατρέψιμο ομολογιακό δάνειο
Μια τουλάχιστον περίεργη κατάσταση διαμορφώνεται στην ιστορική εισηγμένη Μουζάκης η οποία έχει συγκαλέσει έκτακτη Γενική Συνέλευση την ερχόμενη Παρασκευή 16 Αυγούστου, ημέρα κατά την οποία είναι από δύσκολο ως απίθανο να βρεθεί μικρομέτοχος να την παρακολουθήσει.

Περί στρατηγικών

Η εταιρία μιλά για στρατηγικούς επενδυτές έχοντας ένα απολύτως ασαφές πλάνο για το ποιος θα καλύψει αν θα καλύψει το μετατρέψιμο ομολογιακό ύψους έως 5 εκ ευρώ. Ένα μετατρέψιμο που αν καλυφθεί από έναν ενδιαφερόμενο είναι προφανές ότι η μετατροπή θα οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερη συγκέντρωση μετοχών ενώ η εταιρία έχει ήδη προβληματική διασπορά καθώς ανέρχεται σε 18% περίπου. Η εταιρία πάντως ισχυρίζεται ότι μιλά όχι με ένα αλλά περισσότερους στρατηγικούς (δεν λέει πόσους-ούτε φυσικά ότι έχει κλείσει συμφωνία) και πως ότι η θέση των στρατηγικών επενδυτών, με τους οποίους βρίσκεται σε διαβούλευση, η οποία μάλιστα θα επιφέρει επιθυμητή διεύρυνση της μετοχικής βάσης της Εταιρείας, η οποία με τη σειρά της θα έχει θετική επίδραση στη διασπορά και την εμπορευσιμότητα της μετοχής, κριτήρια κρίσιμα λαμβάνοντας υπ’ όψιν όχι μόνο την υφιστάμενη εικόνα διασποράς αλλά και εμπορευσιμότητας.

Καθυστερημένη ενημέρωση

Υποτίθεται ότι το μετατρέψιμο θα καλύψει την υποχρέωση περίπου 5 εκ ευρώ από διαταγή πληρωμής που έχει εκδώσει η Εθνική Τράπεζα. Μια διαταγή πληρωμής που κοινοποιήθηκε στην εταιρία στις 2 Ιουλίου αλλά αυτή το ανακοίνωσε στις 16 Ιουλίου μια ημέρα από την προηγούμενη έκτακτη Γενική Συνέλευση η οποία υποτίθεται ίτι είχε συγκληθεί να βρει γενικώς χρηματοοικονομικές λύσεις και πριν εκδοθεί η διαταγή πληρωμής την οποία είναι σχεδόν βέβαιο ότι ανέμενε η εταιρία.

Τι δεν είδε ο ορκωτός

Βέβαια στις ετήσιες οικονομικές της καταστάσεις περί άλλα τυρβάζει και ο ορκωτός ελεγκτής κ. Μακρής δεν είδε τίποτα στην έκθεσή του. Συγκεκριμένα αναφέρεται πως η Διοίκηση της Εταιρείας εκτιμά βάσιμα ότι η παραπάνω αρχή (σ.σ. συνέχισης δραστηριότητας) εξακολουθεί να είναι ισχυρή, δεδομένου ότι το κεφάλαιο κίνησης είναι θετικό κατά € 3.866 χιλ. στις 31.12.2023 από € 3.602 χιλ. στην προηγούμενη χρήση. Η απαίτηση ημεδαπής τράπεζας κατά της εγγυήτριας Εταιρείας και της συνδεδεμένης της ΗΛΙΟΣ ΑΒΕΕ (βλ. παρ. 9.11 κατωτέρω) ύψους € 5.002 χιλ., λόγω ληξιπρόθεσμου δανείου της τελευταίας, δεν αναμένεται να επηρεάσει σημαντικά το κεφάλαιο κίνησης τους επόμενους δώδεκα μήνες».

Το εξώδικο από Cepal

Με την έκδοση διαταγής πληρωμής προφανώς και όλα αυτά ανατρέπονται. Και δεν είναι μόνο αυτό καθώς υπάρχει και άλλο που η Μουζάκης είναι εγγυητής και αυτό την 29/03/2023 ανερχόταν σε €2,065 εκ. περίπου. Για το δάνειο αυτό στις 24/4/2023 η εταιρεία δέχθηκε εξώδικη όχληση από εταιρεία διαχείρισης δανείων της εν λόγω τράπεζας, (Cepal Α.Ε.Δ.Α.Δ.Π.) που την ενημερώνει ότι το δάνειο αυτό έχει καταστεί μη εξυπηρετούμενο από την οφειλέτρια εταιρεία και στο σύνολο του έχει καταστεί ληξιπρόθεσμο και απαιτητό.
Γι αυτό δεν γίνεται καν λόγος γιατί είναι πιθανό η Cepal να μην μείνει στο εξώδικο αλλά να προχωρήσει και σε νομικές ενέργειες ανάλογες με αυτές της Εθνικής.

Τι ζητούν να εγκριθεί

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Συνέλευση της 16ης Αυγούστου θα κληθεί εγκρίνει την έκδοση μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου με ιδιωτική τοποθέτηση έως 5 εκ ευρώ ολόκληρης ή τμηματικής διάθεσης εντός του προσεχούς δωδεκαμήνου, ετησίου επιτοκίου πληρωτέου δις ετησίως (ήτοι στις 30.6 και στις 31.12 εκάστου έτους), ίσου προς τον τόκο της απόδοσης της αμέσως προηγούμενης της πληρωμής εκδόσεως εντόκων γραμματίων του ελληνικού Δημοσίου διάρκειας 52 εβδομάδων μείον 10%, ονομαστικής αξίας εκάστης ομολογίας ποσού ευρώ 0,70 λεπτών και λόγο μετατροπής 10 ομολογίες προς 9 μετοχές κατά το χρόνο άσκησης του δικαιώματος.
Αν δεν κάνουμε λάθος στους υπολογισμούς η μετατροπή των ομολογιών θα οδηγήσει στην έκδοση 6,4 εκ μετοχών οι οποίες θα αντιστοιχούν στο 16,5% του μετοχικού κεφαλαίου και να λογίζονται ως διασπορά οι στρατηγικοί θα πρέπει να είναι περισσότεροι των τεσσάρων.
Είναι έτσι τα πράγματα;

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης