Τελευταία Νέα
Speculator

Προς τουλάχιστον εξάμηνη παράταση θητείας της διοίκησης της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς - Δεν δημοσιεύτηκε έγκαιρα προκήρυξη

Προς τουλάχιστον εξάμηνη παράταση θητείας της διοίκησης της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς - Δεν δημοσιεύτηκε έγκαιρα προκήρυξη

Η έλλειψη προκήρυξης φαίνεται να έχει οδηγήσει σε ένα κομφούζιο

Σχετικά Άρθρα
Λίγες ημέρες απομένουν έως τις αρχές Σεπτεμβρίου που λήγει η θητεία του ΔΣ της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και ως του… θαύματος δεν έχει ακόμα κινηθεί καμία απολύτως διαδικασία για τον ορισμό νέου ΔΣ.
Και αυτό παρά το γεγονός ότι σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία θα έπρεπε ήδη να έχουν εκκινήσει οι διαδικασίες με την προκήρυξη των θέσεων Προέδρου και δύο Αντιπροέδρων και επιλογή με ειδική διαδικασία μέσω ΑΣΕΠ.
Η προκήρυξη δεν έχει δημοσιευτεί και έτσι οδηγούμαστε αναγκαστικά σε παράταση της θητείας του ΔΣ πιθανότητα με Υπουργική Απόφαση η οποία πάντως θα πρέπει να έχει εκδοθεί πριν τη λήξη της θητείας του υφιστάμενου ΔΣ.
Με βάση τις διαδικασίες απαιτούνται για την πλήρωση των θέσεων θεωρείται βέβαιο ότι η θητεία της διοίκησης της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς θα παραταθεί για τουλάχιστον έξι μήνες.
Και αυτό αφορά στα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής ενώ δεν είναι σαφές τι θα συμβεί με τα υπόλοιπα μέλη του ΔΣ που ορίζονται μετά από πρόταση Ανεξάρτητων Αρχών που συμμετέχουν ex officio στο ΔΣ της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς ή ορίζονται από τον εκάστοτε Υπουργό Οικονομικών.
Και αυτό διότι για τα μέλη ΔΣ που δεν μετέχουν στην Εκτελεστική Επιτροπή δεν προβλέπεται διαδικασία ορισμού μέσω ΑΣΕΠ και η λογική λέει ότι θα πρέπει να οριστούν με συγκεκριμένη θητεία.
Ουσιαστικά δηλαδή η έλλειψη προκήρυξης φαίνεται να έχει οδηγήσει σε ένα κομφούζιο όπου μπορεί να έχουμε το φαινόμενο η Εκτελεστική Επιτροπή να έχει θητεία διαφορετικού χρόνου από την Εκτελεστική.

Τι προβλέπει η νομοθεσία

Αξίζει να σημειωθεί ότι η νομοθεσία προβλέπει πως τα μέλη του θα πληρώσουν την Εκτελεστική Επιτροπή της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς θα επιλεγούν από ειδική πενταμελή επιτροπή του ΑΣΕΠ που αποτελείται από έναν (1) Αντιπρόεδρο ή σύμβουλο του Α.Σ.Ε.Π., ως Πρόεδρο, έναν (1) νομικό σύμβουλο του Κράτους, τον Πρόεδρο του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Κ.Δ.Δ.Α.), τον Γενικό Γραμματέα Νομικών και Κοινοβουλευτικών Θεμάτων της Προεδρίας της Κυβέρνησης και τον Γενικό Γραμματέα Ανθρώπινου Δυναμικού Δημοσίου Τομέα του Υπουργείου Εσωτερικών.
Σε ότι αφορά στις υποψηφιότητες αν και η διαφαινόμενη παράταση θητείας μεταφέρει το ζήτημα για το νέο έτος τουλάχιστον οι πληροφορίες θέλουν να υπάρχει ενδιαφέρον τόσο από την νυν Πρόεδρο κα Βασιλική Λαζαράκου όσο και την Αντιπρόεδρο κα Αναστασία Στάμου για δεύτερη θητεία.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης