Τελευταία Νέα
Speculator

Αποκάλυψη: - Απίστευτο πάρτι - Πώς το GAIA Επιχειρείν.... καταβροχθίζει κοινοτικές ενισχύσεις δισεκ. ευρώ των αγροτών

Αποκάλυψη: - Απίστευτο πάρτι - Πώς το GAIA Επιχειρείν.... καταβροχθίζει κοινοτικές ενισχύσεις δισεκ. ευρώ των αγροτών
Το σύστημα των αιτήσεων ΟΣΔΕ, η  βάση της πυραμίδας, ο ρολος του Χριστόδουλου Αντωνιάδη και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή που «κοιμάται»
Σχετικά Άρθρα

Από το 2005 – 2010 οι αιτήσεις των παραγωγών γίνονταν αποκλειστικά μέσω των Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΑΣ).
Κάθε ΕΑΣ ήταν υποχρεωμένη να έχει δική της  υποδομή παραλαβής των αιτήσεων ΟΣΔΕ για τα, μέλη της αλλά και τους άλλους γεωργούς της  περιοχή της, έναντι ενός τιμήματος που επιβαρυνόταν οι ίδιοι οι παραγωγοί. Το διάστημα 2011 – 2013 το έργο της συλλογής των αιτήσεων ανατέθηκε στην ένωση των ΕΑΣ  την  ΠΑΣΕΓΕΣ και το τίμημα καταβαλλόταν από το κράτος.
Τον Δεκέμβριο του 2013 εισέρχεται με το πρόσχημα της κάλυψης των αναγκών πληροφορικής των ΕΑΣ το «GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ» στο σύστημα συλλογής και αποσφαλμάτωσης των αιτήσεων ΟΣΔΕ, ουσιαστικά θα συγκέντρωνε τις αιτήσεις των παραγωγών σε υποδομή φιλοξενίας (cloud) θα τις αποσφαλμάτωνε και θα τις απέδιδε στον ΟΠΕΚΕΠΕ προς επεξεργασία και πληρωμή.
Έτσι μέσω της αλλαγής του τρόπου  συλλογής  προωθήθηκε παράπλευρα ο μύχιος σκοπός της δημιουργίας μονοκρατορίας του GAIA στη συλλογή και επεξεργασία προσωπικών δεδομένων Ελλήνων αγροτών και του συνόλου των γεωργικών εκμεταλλεύσεων. Αυτό  διήρκησε μέχρι το 2022 οπότε και οι προσχηματικές  υπηρεσίες της  αποσφαλμάτωσης  κρίθηκαν άνευ ουσίας. Όμως  εν τω μεταξύ πρόλαβε και έστησε την πυραμίδα χρησιμοποιώντας την τράπεζα, με σκοπό να εκμεταλλευθεί  μέσα στην κρίση τις οικονομικές αδυναμίες των ΕΑΣ και να εξαφανίσει το συντονιστικό τους όργανο την ΠΑΣΕΓΕΣ. Με τον τρόπο αυτό ανδρώθηκε  αυτό που οι ίδιοι διαφημίζουν στην ιστοσελίδα τους μια «ισχυρή συμμαχία του πρωτογενούς, του τραπεζικού και του τεχνολογικού τομέα» με μοναδικό σκοπό το ροκάνισμα τμήματος των 3 δισ. ευρώ που κατευθύνονται κάθε χρόνο στον πρωτογενή τομέα της χώρας.
Το κύκλωμα πήγε ο Αυγενάκης να διασπάσει αλλά τελικά βρέθηκε εκτός κυβέρνησης με άλλη αιτιολογία και αφού τους έδωσε ο ίδιος δια ασήμαντον αφορμή την ευκαιρία. 

Η πυραμίδα του Gaia 

Πρωτογενής τομέας - Συνεταιρισμοί- εκπροσωπείται από 71 αγροτικούς συνεταιρισμούς και τον ΣΕΚ (Σύνδεσμο Ελληνικής Κτηνοτροφίας) οι οποίοι βέβαια συμμετέχουν χωρίς να παρεμβαίνουν αφού τους έκοψαν τα χέρια και τα πόδια και τους έδεσαν χειροπόδαρα με τα χρέη τους. Όσοι αντιστάθηκαν έκλεισαν.
Οικονομικός  τομέας - Τράπεζα -  εκπροσωπείται από την Εξέλιξη ΑΕ θυγατρική εταιρία του Ομίλου Πειραιώς.
Η τράπεζα Πειραιώς διαδέχθηκε την Αγροτική Τράπεζα (ΑΤΕ) και είναι ο αποκλειστικός συνεργάτης του ΥΠΑΑΤ και η τράπεζα που φιλοξενεί το δάνειο του ΕΛΕΓΕΠ από όπου πληρώνονται τα 3 δις το χρόνο. 
Τεχνολογικός τομέας – Πληροφορική  εκπροσωπείται από την εταιρία Neuropublic α.ε. ο αποκλειστικός και μόνιμος φίλος και συνεργάτης του ΟΠΕΚΕΠΕ αλλά και όλων των πολιτικών προϊσταμένων του ΥΠΑΑΤ (τυχαίο; Δε νομίζω!) με ένα διάλειμμα ενός έτους οπότε και για κάποιο περίεργο και ανεξήγητο λόγο τα πράγματα ξέφυγαν από τον έλεγχο του Βορίδη και τα δεδομένα του ΟΠΕΚΕΠΕ ανέβηκαν στο gov.gr
Παρά  τους τρεις  διαφημιζομένους πυλώνες του GAIA οι ιθύνοντες του από το 2016 και μετά, με την διάλυση της ΠΑΣΕΓΕΣ,  μόνο για το επιχειρείν δεν φαίνεται να νοιάζονται. Αυτό γιατί βιώνουν την  «αλλόκοτη χρηματοδότηση» της πυραμίδας τους που όλοι σπρώχνουν και σπρώχνονται για την απόσπαση χρημάτων από τις επιδοτήσεις έμμεσα ή άμεσα. Το ότι ήταν πυραμίδα φάνηκε από την φασαρία που έγινε από το  GAIA όταν για ένα χρόνο κόπηκε η ροή χρημάτων και χάλασαν τον κόσμο κινώντας γη και ουρανό για να επανέλθουν έστω και στις παρυφές του ΟΣΔΕ. Για αυτό και τώρα ο στενός τους συνεργάτης στο Μέγαρο Μαξίμου φροντίζει να μην τους ενοχλεί κανείς στα νέα “projects” που τρέχουν
Η επιχειρηματική δραστηριότητα της συγκεκριμένης ομάδας δεν θα αφορούσε κανέναν αν δεν υπήρχε στη μέση ο σφιχτός εναγκαλισμός με τον ΟΠΕΚΕΠΕ και κατ’ επέκταση με το ΥΠΑΑΤ. Ο εναγκαλισμός αυτός απλώνεται σε όλο το πολιτικό φάσμα πλέον όπως μαρτυρούν οι φωτό από τα εγκαίνια του νέου υπερπολυτελούς  κτιρίου στον Πειραιά. 
Είναι τέτοια η σχέση του GAIA με τον ΟΠΕΚΕΠΕ και το ΥΠΑΑΤ που έχει στοιχίσει την αλλαγή Προέδρων του Οργανισμού διαδοχικά από το 2016 με μόνο μακροημερεύσαντα  τον κ. Αθανάσιο Καπρέλη ο οποίος δεν ενοχλούσε και δεν ενοχλούνταν. 
Το 2015 αναλαμβάνει με τον ΣΥΡΙΖΑ πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ ο Καθηγητής της Παντείου Αντώνης Μωϊσίδης μαζί με τον Γενικό Διευθυντή Ν. Καπάτο και όταν αρχίζουν να ψάχνουν τα πιθανά ασυμβίβαστα του τεχνικού συμβούλου του ΟΠΕΚΕΠΕ και την δεσπόζουσα θέση στα πληροφοριακά συστήματα του Οργανισμού και τους πιθανούς εκβιασμούς που θα προβεί σε κρίσιμες στιγμές πληρωμών πριν καν την λήψη μέτρων από τον Μωϊσίδη και τον Καπάτο αυτοί εκπαραθυρώνονται λόγω μιας «κατά σύμπτωση» κακής πληρωμής από τον τεχνικό σύμβουλο του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Ο Καπρέλης υποδείχθηκε από τον Τεχνικό Σύμβουλο και ήταν τόσο αγαπητός που και ο Υπουργός Μάκης όταν ανέλαβε το 2019 έκανε συνεννοήσεις να τον κρατήσει για να μην μπορέσει να γίνει πρόεδρος ο Βάρρας.  
Ο έκτος όροφος του Οργανισμού πληρωμών  στην Δομοκού 5 όπου βρίσκεται η διοίκηση αλλά και έκτος όροφος του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στην Αχαρνών 2 που βρίσκονται τα γραφεία  του υπουργού θα είχαν πολλά να πουν για τα πήγαινε – έλα Προέδρων και Υπουργών κατά τα γούστα του τεχνικού Συμβούλου.
Ο Αραχωβίτης και ο Αυγενάκης είναι μόνο δύο από τους παθόντες πρώην  υπουργούς για διαφορετικούς λόγους και εάν προσθέσεις σε αυτούς τους πρώην προέδρους του ΟΠΕΚΕΠΕ Μωϊσίδη και  Βάρρα έχουμε το πλήρες καρέ του … βαλέ του τεχνικού Συμβούλου. 

Τα … μπουμπούκια

 Η ιστορία του τεχνικού συμβούλου του ΟΠΕΚΕΠΕ έχει πολλά μπουμπούκια στο μπουκέτο της όπως το σάπιο ΟΣΔΕ, τις καταπατήσεις βοσκοτόπων, καταλογισμούς, τις ελληνοποιήσεις, τις πλασματικές εγγραφές στην κτηνιατρική βάση και την πανώλη. Με όλα αυτά το GAIA  διολίσθησε τελικά σε ένα ιδιότυπο επιχειρείν διευκόλυνσης για τα πιράνχα  που παρανόμως  προσπαθούν με μια σειρά κόλπα να ξεκοκκαλίσουν το ψαχνό από  τα 3 δις των ενισχύσεων των αγροτών. Έχοντας δημιουργήσει ένα στρεβλό  κλειστό σύστημα που είχε μείνει έξω από το πεδίο ελέγχου της πολιτικής με διακομματικές φιλίες σφοδρά αντίθετες μεταξύ τους καταφέρνει να επιπλέει σε όλες τις θάλασσες του πολιτικού φάσματος. Άλλωστε την ιδεολογία πολλοί εμίσησαν τη μάσα ουδείς! 
Στη  βάση της πυραμίδας του επιχειρείν  του «Gaia» βρίσκεται το ΟΣΔΕ όπου διάφοροι τζογάρουν με τις επιδοτήσεις και δουλειές γύρω από αυτές.
Αυτή την πυραμίδα πλαστής υπεραξίας υπηρεσιών χωρίς ουσιαστική βοήθεια στους γεωργούς την τροφοδοτούν τα υψηλά τιμολόγια, λόγω μονοπωλίου, που πληρώνουν οι αγρότες για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ αλλά και η διαχείριση των προσωπικών δεδομένων των παραγωγών από τεχνικό σύμβουλο με το πρόσχημα της αποσφαλματωσης. 
Οι ιθύνοντες του GAIA δεν επιθυμούν τον έλεγχο από κανέναν έτσι θα έπρεπε συνεταιρισμοί και Τράπεζα να αδρανοποιηθούν. Με τους συνεταιρισμούς τα πράγματα πήγαν όπως τα υπολόγιζαν .
Με την τράπεζα όμως η κατάσταση ήταν δύσκολη καθώς  είχε να επιλέξει ανάμεσα στην αδρανοποίηση ή τον έλεγχο της κατάστασης κατά το δυνατόν ώστε να αποφύγει δυσάρεστες εκπλήξεις. Καθώς η συνεργασία της με το ΥΠΑΑΤ και η φιλοξενία του ΕΛΕΓΕΠ μέσω του οποίου γίνονται οι πληρωμές ενισχύσεων των αγροτών, δεν έπρεπε σε καμία περίπτωση να προκαλεί ερωτηματικά.
Βλέποντας αυτή την δυσάρεστη  πολιτική της Τράπεζας οι ιθύνοντες του Gaia έκαναν ένα ελιγμό για συνεχίσουν την λειτουργία της πυραμίδας χωρίς να έχουν προβλήματα. 

Το τραπεζικό στέλεχος

Κοιτώντας πιο προσεκτικά στο ΔΣ του GAIA συναντάμε ένα γνωστό όνομα αυτό του Χριστόδουλου Αντωνιάδη.
Πρόκειται για το τραπεζικό στέλεχος  το οποίο έχει εμπειρία γύρω από τα αγροτικές τραπεζικές εργασίες με εποπτεία στον δανεισμό των μεγάλων γεωργικών επιχειρήσεων και συνεταιρισμών στη Βόρεια Ελλάδα. Ο Αντωνιάδης  έχει ένα γνώρισμα γνωρίζει από κοντά τι έγινε με το PSΙ, όντας υψηλόβαθμο στέλεχος της τράπεζας εκείνη την περίοδο.
Εκεί λοιπόν ήταν και το δίλλημα του Gaia από το 2015 και μετά, δηλαδή πώς  θα ‘προστατευθούν οι υπόγειες διαδρομές σφετερισμού’  των ενισχύσεων που το ενδιέφεραν απέναντι στην αντίθετη πολιτική της τράπεζας.
Άμα ξέρεις τι να μεθοδεύσεις πίσω από την πλάτη της τράπεζας δεν έχεις παρά να σκεφθείς ότι κάποιος κατάλληλος με εμπειρία μπορεί να κάνει και τις δυο δουλειές και να καθησυχάζει τις ανησυχίες της τράπεζας και να είναι χρήσιμος να συντονίζει τα υπόλοιπα πράγματα. Δεν ίσως και τόσο απλό αυτό όπως οι απατεωνιές που περιγράφονται στα παλιόπαιδα τα ατίθασα του Τσιφόρου, θέλει πολύ μεθόδευση. Ο Αντωνιάδης ξέροντας και τις δύο πλευρές είδε την ευκαιρία και αυτοπροτάθηκε. 
Έτσι πήγε στο Gaia ως ο βασικός μέντορας για την ανάπτυξη και ξεκίνησε διαχειριζόμενος τους πολύπαθους συνεταιρισμούς.
Τραγική φιγούρα  των οποίων ήταν ο τελευταίος πρόεδρος της ένωσης τους ΠΑΣΕΓΕΣ, ο Τζανέτος Καραμίχας.
Το οξύμωρο της υπόθεσης ήταν ότι ενώ ο Καραμίχας ήταν φανατικός υπερασπιστής της Τράπεζας Πειραιώς, όταν έκανε τα πρώτα βήματα απέναντι στην ΑΤΕ, από τον φίλο του Αντωνιάδη κατάφερε να χάσει όλη την ΠΑΣΕΓΕΣ και οι Συνεταιρισμοί του Gaia πιεζόμενοι από τον Αντωνιάδη πήγαν απέναντί τους.
Ο έμπειρος Αντωνιάδης ήξερε ότι  πανηγύρι πυραμίδας με τον Καραμίχα παρόντα στο Gaia δεν μπορούσε να γίνει γιατί ο Καραμίχας είχε δικές ανεξάρτητες επαφές μέσα στην τράπεζα και αυτό ήταν επικίνδυνο για αυτόν.
Ο Αντωνιάδης έβαλε μπρος την μηχανή του δανεισμού και  μέσω της Τράπεζας  το Gaia δάνειζε τους συνεταιρισμούς όχι για να κάνουν επενδύσεις αλλά για να δανείζουν τους αγρότες για να κάνουν άκουσαν άκουσον  αιτήσεις.  
Έτσι δημιούργησε μια πυραμίδα υποχρεώσεων τόσο στους αγρότες όσο και στους συνεταιρισμούς τα χρήματα έκαναν πολλές στάσεις και σε κάθε στάση έκοβε εισιτήριο τόκων και επί πλέον υπηρεσιών ως ενδιάμεσος και για να είναι σίγουροι ότι θα τα παίρνουν αβλεπί από τους αγρότες τους γέμισαν και με παγίες εξουσιοδοτήσεις που πάλι πλήρωναν οι αγρότες για να τους τα παρακρατούν από τις επιδοτήσεις. 
Για να απομονώσει περισσότερο τους συνεταιρισμούς βοήθησε στην είσοδο αρκετών νέων ΚΥΔ στη διαδικασία των δηλώσεων ΟΣΔΕ και  το παιχνίδι μεταφέρθηκε εκεί, δίνοντας σε αυτά τμήμα από την προνομιακή πληροφόρηση μέσω των προσωπικών δεδομένων του ΟΠΕΚΕΠΕ τα οποία παρανόμως κατείχε. 
Η τεχνολογική στροφή της αγροτικής παραγωγής προς ψηφιακές εφαρμογές έδωσε και νέες ιδέες Επιχειρείν έτσι με τις ευλογίες του ΣΥΡΙΖΑ το GAIA φωτογραφήθηκε για να αναλάβει το έργο της ευφυούς γεωργίας.

Οι τυφλοί της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Το τι έγινε με το έργο της ευφυούς γεωργίας των 45 εκ  ευρώ το αναπτύξαμε σε άρθρο μας  τις προηγούμενες ημέρες, ο Αντωνιάδης   είναι χαρούμενος που από 15 εκ ευρώ  επί ΣΥΡΙΖΑ επί Νέας Δημοκρατίας το έκανε 45 εκ και έβαλε πλώρη για να καθαρίσει και το ΟΣΔΕ από το gov.gr και να το επαναφέρει στην αποσφαλμάτωση επί πληρωμή.  Η εφεύρεση άλλωστε ήταν δική του 
Ο κύκλος μεγαλώνει, η ανάγκη για μαύρο χρήμα αυξάνει, η ατιμωρησία αποθρασύνει τέτοιες καταστάσεις και κάπως έτσι φτάνουμε στο σημείο να μετράμε απώλειες παντού. Από τα Τέμπη μέχρι τον ΟΠΕΚΕΠΕ και τον ΕΛΓΑ το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων  και τέλος τέλος το πιάτο μας, που αν και η Ευρωπαϊκή Ένωση με την Επιτροπή της μας λέει ότι θέλει να φέρνει το φαγητό από το χωράφι απευθείας στο τραπέζι κάνει ότι περνάει από το χέρι της για να έχουν προλάβει κάποιοι να το «φάνε» νωρίτερα. 
Η αλήθεια είναι ότι η απουσία των οργάνων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όλα αυτά τα χρόνια είναι εκκωφαντική και προβληματίζει. Ίσως να φταίει ότι το GAIA  έχει και παρακλάδι Βρυξελλών, γιατί στα πάνελ της φιγουράρουν πολλαπλά στελέχη  που τίποτα το εποικοδομητικό δεν έχουν να πουν εκτός από τους μεγάλους  καταλογισμοούς που πληρώνουν με παγία οι Έλληνες φορολογούμενοι μεταξύ των οποίων και οι αγρότες. 

Νίκος Καρούτζος

nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης