Τελευταία Νέα
Speculator

Το «ραντεβού στα τυφλά» του Τάκη Θεοδωρικάκου με τα ESG - Χαοτικές καταστάσεις σε εταιρείες και εποπτικές αρχές

Το «ραντεβού στα τυφλά» του Τάκη Θεοδωρικάκου με τα ESG - Χαοτικές καταστάσεις σε εταιρείες και εποπτικές αρχές
Η προαναγγελία νομοθέτησης στο χθεσινό Υπουργικό Συμβούλιο, η υπέρβαση της καταληκτικής προθεσμίας και η «κληρονομιά» Σκρέκα
Με σημαντική καθυστέρηση και χωρίς ακόμα να έχει γίνει διαβούλευση με τους φορείς ο Υπουργός Ανάπτυξης κ. Τάκης Θεοδωρικάκος φαίνεται πως προχωρά την νομοθέτηση της κοινοτικής οδηγίας CSRD για τα ESG.
Αυτό τουλάχιστον παρουσίασε στο χθεσινό Υπουργικό Συμβούλιο όπου η «αιχμή» ήταν ο ενιαίος μορφότυπος που θα δημοσιεύεται στο ΓΕΜΗ (κάποιος πρέπει να του πει ότι οι οικονομικές καταστάσεις υποχρεωτικά δημοσιεύονται στο ΓΕΜΗ και η έκθεση βιωσιμότητας είναι αναπόσπαστο κομμάτι τους) χωρίς ωστόσο ουδείς από τους ενδιαφερόμενους φορείς να γνωρίζει τι ακριβώς θα εφαρμοστεί.
Για να φτάσουμε στη χθεσινή παρουσίαση χρειάστηκε η Ελλάδα να κινδυνεψει με παραπομπή στην ΕΕ καθώς η οδηγία για τα ESG θα έπρεπε να έχει ενσωματωθεί στην εθνική νομοθεσία το αργότερο στις 6 του περασμένου Ιουλίου.

Γι αυτό είχε φροντίσει ο προκάτοχος του κ. Θεοδωρικάκου ο κ. Σκρέκας αλλά αυτό να είναι το λιγότερο καθώς σε τέσσερις μήνες κλείνει η χρήση και οι υπόχρεες εταιρίες δεν ξέρουν στην κυριολεξία τι να κάνουν.
Και δεν θα ξέρουν μέχρι να δουν να ενσωματώνεται η οδηγία στο εθνικό δίκαιο.
Η κατάσταση που διαμορφώνεται έχει στην κυριολεξία φέρει σε κατάσταση απόλυτης σύγχυσης τις εποπτικές αρχές, τις τράπεζες, τις εισηγμένες και τους ορκωτούς ελεγκτές. Και όλο αυτό συμβαίνει ενώ συστάθηκε έγκαιρα νομοπαρασκευαστική επιτροπή η οποία έγκαιρα ολοκλήρωσε το έργο της.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η μη ενσωματωθείσα οδηγία είναι η 2022/2464 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 14ης Δεκεμβρίου 2022 (CSRD) Η οδηγία προβλέπει ότι από τη φετινή χρήση υποχρεούνται να την εφαρμόσουν επιχειρήσεις και όμιλοι με πάνω από 500 άτομα προσωπικό.

Καθίσταται αντιληπτό ότι αφορά όλες τις μεγάλες εταιρείες του Χρηματιστηρίου τις τράπεζες που χρηματοδοτούν με κριτήρια ESG και τους ορκωτούς ελεγκτές.
Και αυτό διότι τέσσερις μήνες πριν τη λήξη της χρήσης και οκτώ μήνες πριν την καταληκτική προθεσμία δημοσίευσης των οικονομικών καταστάσεων χρήσης 2024 (συνήθως οι μεγάλες εταιρείες δημοσιεύουν το αργότερο στο τρίμηνο) αλλά και των εκθέσεων βιωσιμότητας ουδείς γνωρίζει τις απαιτήσεις του νόμου καθώς νόμος … δεν υπάρχει.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η κατάσταση είναι περίπλοκη καθώς η οδηγία CSRD προβλέπει δεκαπέντε επιλογές τις οποίες κάθε Κράτος-Μέλος δύναται να υιοθετήσει κατά την ενσωμάτωση στο εθνικό δίκαιο. Ουσιαστικά δηλαδή λόγω και των πολλών επιλογών όλα είναι στον αέρα.
Επισημαίνεται ότι οι απαιτήσεις της οδηγίας CSRD αφορούν όλες τις μεγάλες εταιρείες (εισηγμένες και μη εισηγμένες εταιρείες της ΕΕ) οι οποίες πληρούν τουλάχιστον δύο από τα παρακάτω κριτήρια:

-Περισσότερους από 250 εργαζόμενους
-Καθαρό κύκλο εργασιών άνω των € 40 εκατ.
-Πάνω από 20 εκατ. ετήσιο ενεργητικό.

Οι απαιτήσεις αυτές αφορούν επίσης και τις εταιρείες εκτός ΕΕ οι οποίες πραγματοποιούν καθαρό κύκλο εργασιών 150 εκατ. ευρώ στην ΕΕ και έχουν τουλάχιστον μία θυγατρική ή υποκατάστημα στην ΕΕ. Πλην των εταιρειών με πάνω από 500 εργαζόμενους που υποχρεούνται να εφαρμόσουν την οδηγία από τη φετινή οικονομική χρήση για όλες τις υπόλοιπες επιχειρήσεις ο χρόνος εφαρμογής είναι η χρήση του 2025.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης