Τελευταία Νέα
Speculator

Έρμαια των τραπεζών τα ευάλωτα νοικοκυριά λόγω Χατζηδάκη - «Χαμένος» στα συρτάρια ο Φορέας Επαναμίσθωσης Ακινήτων

Έρμαια των τραπεζών τα ευάλωτα νοικοκυριά λόγω Χατζηδάκη  - «Χαμένος» στα συρτάρια ο Φορέας Επαναμίσθωσης Ακινήτων
Πώς η απραξία του Υπουργού Οικονομικών έχει φέρει σε τέλμα τη δημιουργία του φορέα που θα ανακούφιζε τα ευάλωτα νοικοκυριά
Αν οι εξαγγελίες γίνονταν πραγματικότητα θα ήταν όλα υπέροχα στην Ελλάδα.
Μόνο που στην περίπτωση του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και του Κωστή Χατζηδάκη οι εξαγγελίες σε πλείονες περιπτώσεις μένουν εξαγγελίες και τα σχέδια αφού διαφημίζονται μπαίνουν στα συρτάρια.
Ήταν 16 Ιανουαρίου του 2024 όταν το Υπουργείο Οικονομίας ανακοίνωνε ότι ξεκινά ο 2ος Κύκλος του Διαλόγου, μέσω της κοινοποίησης σχεδίου σύμβασης παραχώρησης προς τους προεπιλεγέντες επενδυτές, σύμφωνα με τα ειδικότερα οριζόμενα στα συμβατικά τεύχη του Διαγωνισμού για τον Φορέα απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων.
Οι επενδυτές που είχαν εγκριθεί ήταν οι Bain Capital Credit, Christofferson, Robb & co, LLC, Fortress Credit Corp. και Ένωση Εταιρειών «KAICAN Hellas – Beaumont Summit Financial DAC.,
Στην ίδια ανακοίνωση αναφερόταν ότι στην επόμενη φάση θα λάβει χώρα η διαδικασία υποβολής των δεσμευτικών προσφορών από τους υποψήφιους επενδυτές, από όπου θα προκύψει ο ανάδοχος στον οποίο θα κατακυρωθεί ο διαγωνισμός.
Από τότε επί πολλούς μήνες δεν υπήρξε ούτε φωνή ούτε ακρόαση πλην κάποιων αναφορών της Γενικής Γραμματέως Χρηματοπιστωτικού Τομέα και Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών κας Θεώνης Αλαμπάση το Φεβρουάριο του 2024 περί επόμενου … διμήνου.
Αίφνης τις τελευταίες ώρες άρχισαν να γίνονται και πάλι διαρροές(όχι επίσημες ανακοινώσεις) λίγο πριν τη ΔΕΘ και αφού ο Κωστής Χατζηδάκης δέχεται πυρά εκτός και εντός ΝΔ ότι οι προσφορές θα γίνουν τον Οκτώβριο και πως οι Υπουργικές αποφάσεις θα δημοσιευτούν οσονούπω.
Η ουσία είναι όπως αναφέρουν ασφαλείς πληροφορίες του ΒΝ δεν έχει γίνει τίποτα με απόλυτη ευθύνη του Υπουργού Οικονομικών ο οποίος δεν έχει υπογράψει τις αναγκαίες υπουργικές αποφάσεις.
Και αυτό παρά το γεγονός ότι εδώ και αρκετό διάστημα οι υπουργικές αποφάσεις είναι έτοιμες.
Δεν αποκλείεται μάλιστα οι διαρροές να προέρχονται από αυτούς που ετοίμασαν τις Υπουργικές Αποφάσεις και «κουράστηκαν» να περιμένουν τη δημοσίευση. Ίσως να θεωρούν ότι και αυτό είναι ένα μέσο πίεσης προς τον ατάραχο Υπουργό Οικονομικών.
Επισημαίνεται ότι η διαδικασία σύνταξης των αποφάσεων ήταν σχετικά τυπική μετά τις βελτιώσεις που έγιναν στο νόμο 5072 που δημοσιεύτηκε το Δεκέμβριο του 2023.
Και σίγουρα δεν χρειάζονταν εννιά μήνες που έχουν περάσει από την ψήφιση του Νόμου για συνταχθούν και να υπογραφούν ώστε να σταλούν προς δημοσίευση.
Έτσι η διαδικασία έχει κολλήσει και ακόμα και σήμερα να υπογράφονταν οι Υπουργικές Αποφάσεις είναι αμφίβολο αν τον Οκτώβριο μπορεί να γίνουν δεσμευτικές προσφορές και η ίδρυση του φορέα πάει για το 2025 ενώ έχει νομοθετηθεί πρώτη φορά από το 2020
Και αυτό όταν υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στέγασης και ο πρωθυπουργός ανακοινώνει και πρόκειται να ανακοινώσει μέτρα και οι πλειστηριασμοί καλά κρατούν και ευάλωτοι δανειολήπτες πετάγονται στο δρόμο ενώ θα μπορούσαν να βρουν λύση στέγασης.
Σημειώνεται ότι ο Φορέας Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων είχε ως στόχο να παρεμβάλλεται στους πλειστηριασμούς, με σκοπό την απόκτηση της κατοικίας και την επαναμίσθωσή της στον ευάλωτο οφειλέτη για 12 χρόνια.
Στο διάστημα αυτό, ο οφειλέτης θα μπορεί να λαμβάνει επίδομα ενοικίου και να ασκήσει το δικαίωμα επαναγοράς του με έκπτωση 30% επί της αξίας του ακινήτου. Βέβαια, χρήση του φορέα θα μπορούν να κάνουν ευάλωτοι οφειλέτες.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης