Τελευταία Νέα
Speculator

Αποκάλυψη: Νομοθεσία του … γονάτου η επιλογή διοικήσεων στο δημόσιο μέσω ΑΣΕΠ - Η περίπτωση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς

Αποκάλυψη: Νομοθεσία του … γονάτου η επιλογή διοικήσεων στο δημόσιο μέσω ΑΣΕΠ - Η περίπτωση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς
Εκτεθειμένη η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός - Θα επιβληθούν οι κυρώσεις που προβλέπονται στο Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών;
Χωρίς τέλος φαίνεται ότι είναι οι νομικές ακροβασίες και πολιτικές αλχημείες της κυβέρνησης που οδηγούν σε χαοτικές καταστάσεις, πράγμα που έρχεται να αποδειχτεί με τον ορισμό διοίκησης στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Το… ξέχασαν

Η κυβέρνηση νομοθέτησε διαδικασίες ΑΣΕΠ για τα εκτελεστικά μέλη αλλά δεν πρόβλεψε ότι υπάρχουν και μη εκτελεστικά με αποτέλεσμα να οδηγούμαστε σε καταστάσεις παραλογισμού όπου θα έχουμε ορισμό με τετραετή θητεία των εκτελεστικών μελών και με άλλες χρονικές διάρκειες και δυνατότητες παράτασης θητείας για τα υπόλοιπα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων.
Παράλληλα προέβλεψε και ποινές για όσους δεν εκκινούν διαδικασίες ΑΣΕΠ στην ώρα τους με αποτέλεσμα τώρα να πρέπει να εφαρμοστούν στον κ. Χατζηδάκη ο οποίος δεν προχώρησε έγκαιρα σε διαδικασία προκήρυξης για την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Ειδικότερα σύμφωνα με το άρθρο 14 του νόμου 5062/2023 προβλέπεται ότι:

1. Στα εποπτεύοντα Υπουργεία των νομικών προσώπων, τα οποία δεν αναρτούν εντός της προθεσμίας της παρ. 3 του άρθρου 4 την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος αναστέλλεται με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Εσωτερικών, μετά από σχετική έγγραφη ενημέρωση εκ μέρους του Ανώτατου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού (Α.Σ.Ε.Π.), η υποδοχή υπαλλήλων στο πλαίσιο του Ενιαίου Συστήματος Κινητικότητας μέχρι την εκκίνηση της διαδικασίας επιλογής.

2. Τα Υπουργεία της παρ. 1 δεν συμπεριλαμβάνονται στον επόμενο προγραμματισμό προσλήψεων τακτικού προσωπικού του άρθρου 51 του ν. 4622/2019 (Α’ 133).

Και το ερώτημα είναι αν αυτά θα εφαρμοστούν στο Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών.
Πέραν αυτού όμως το μπάχαλο που δημιουργείται είναι εμφανές από την Υπουργική Απόφαση για την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Οι ακροβασίες και οι διαφορετικές θητείες

Στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς μετά τις ακροβασίες του κ. Κωστή Χατζηδάκη ο οποίος αφού στην κυριολεξία έσπασε σε δύο κομμάτια την παράταση θητείας των μελών της Εκτελεστικής Επιτροπής (με προβληματικό το τμήμα Φέκκα ο οποίος είχε διοριστεί για έξι μήνες και τον κίνδυνο να κριθεί παράνομο το Διοικητικό Συμβούλιο σε τυχόν προσφυγή) αφού δεν προχώρησε σε προκήρυξη των θέσεων(διαβάστε το σχετικό δημοσίευμα του ΒΝ πατώντας εδώ) στη συνέχεια το … έχασε με την θητεία των υπόλοιπων μελών του Διοικητικού Συμβουλίου
Επειδή ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες ο κ. Χατζηδάκης οδηγήθηκε εξ ανάγκης στον απόλυτο παραλογισμό καθώς ο νόμος που έχει ψηφίσει η κυβέρνηση για την επιλογή διοικήσεων ή για ακρίβεια των εκτελεστικών μελών δεν υπολόγισε ότι πέρα από τα εκτελεστικά μέλη υπάρχουν και άλλα μέλη στα Διοικητικά Συμβούλια.
Έτσι αφού παρέτεινε με το νόμο που πέρασε το Μάιο τη θητεία της Προέδρου και της Β Αντιπροέδρου με το νόμο 5011/2024 και του Α Αντιπροέδρου που είχε διορίσει για έξι μήνες και είχε λήξει η θητεία του το κερασάκι στην τούρτα έμεινε στο τέλος της Υπουργικής Απόφασης.
Εκεί αναφέρει τα εξής «Παρατείνουμε τη θητεία των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, όπως αυτοί διορίστηκαν με την υπό στοιχεία 96090ΕΞ2019/5.9.2019 απόφαση του Υφυπουργού Οικονομικών «Διορισμός μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς» (ΥΟΔΔ 697), όπως ισχύει, μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας ορισμού νέων και πάντως σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 7 του άρθρου 77 του ν. 1969/1991.

Αλαλούμ θητειών

Τι σημαίνει αυτό; Ότι πολύ απλά η θητεία των 4 μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (πλην των 3 εκτελεστικών) λήγει σε τρεις μήνες δηλαδή στις 4 Δεκεμβρίου.
Έτσι μέχρι τότε θα πρέπει να έχουν διοριστεί οι δύο νέοι εκπρόσωποι του Υπουργείου Οικονομικών καθώς και ένας εκπρόσωπος της ΤτΕ και ένας εκπρόσωπος από την Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης.
Το ερώτημα είναι με ποια θητεία; Με τέσσερα ή πέντε χρόνια.
Γιατί ο νόμος για την Κεφαλαιαγορά που τους καταλαμβάνει κάνει λόγο για πέντε χρόνια.
Έτσι όπως μπορεί να γίνει αντιληπτό ότι οδηγούμαστε σε ένα Διοικητικό Συμβούλιο διαφορετικών θητειών το οποίο είναι προφανές ότι ουδέποτε θα αποκτήσει ομοιογένεια.
Και αυτό αναμένεται να συμβεί σε όλες τις περιπτώσεις διοικήσεων στο δημόσιο τομέα.
Άραγε αυτοί που είναι υπέυθυνοι για να γράφουν τους νόμους και να τους προωθούν προς ψήφιση στη Βουλή μελετούν τα δεδομένα ή κάνουν γονατογραφήματα τα οποία εκθέτουν την κυβέρνηση και τον ίδιο τον πρωθυπουργό ο οποίος και στην ΔΕΘ υπερηφανεύτηκε για τις διαδικασίες στην επιλογή διοικήσεων στο Δημόσιο Τομέα οι οποίες έχουν σοβαρά προβλήματα στην εφαρμογή τους ή δεν εφαρμόζονται όπως αποδεικνύεται στην περίπτωση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

ΥΓ: Πόσοι είναι οι Οργανισμοί του Δημοσίου στους οποίους έχει λήξει η θητεία του Διοικητικού Συμβουλίου και δεν έχει γίνει καμία προκήρυξη και γιατί δεν εφαρμόζεται ο νόμος για τις κυρώσεις;
Μήπως για να επιβεβαιωθεί ότι το κράτος είναι το πρώτο που παρανομεί στους νόμους που ψηφίζει και αφορούν στις υποχρεώσεις του;

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης