Τελευταία Νέα
Speculator

Αποκλειστικό: Το εμπόριο των προσωπικών δεδομένων των αγροτών, το πάρτι δισ. ευρώ, η Πειραιώς, η Λάτση και ο εφοπλιστής

Αποκλειστικό: Το εμπόριο των προσωπικών δεδομένων των αγροτών, το πάρτι δισ. ευρώ, η Πειραιώς, η Λάτση και ο εφοπλιστής
Το κουβάρι Neuropublic, GAIA Επιχειρείν, Congiterra, οι εγκέφαλοι και ο συλλέκτης Μάκης
Το ΟΣΔΕ ή αλλιώς Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου ήταν απαίτηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς όλα τα Κράτη Μέλη ήταν υποχρεωμένα να απεικονίσουν ψηφιακά τα αγροτεμάχια στις αιτήσεις των γεωργών για την είσπραξη των κοινοτικών ενισχύσεων.
Το 2009 για πρώτη φορά λειτουργεί ηλεκτρονική εφαρμογή με την προσθήκη χάρτη στην οποία αρχίζουν να σχεδιάζονται αγροτεμάχια σε όλη την ελληνική επικράτεια.
Είναι η αρχή της μεγάλης μπίζνας αφού η επιδότηση είναι συνάρτηση της έκτασης που δήλωναν οι αγρότες και κάποιοι έκαναν την Ελλάδα να επεκτείνεται γεωχωρικά μέσω των δηλώσεων ΟΣΔΕ μέχρι τα παράλια της Τουρκίας και τα Σκόπια ή και άλλοι βοήθησαν να δημιουργούνται διώροφα και τριώροφα αγροτεμάχια.
Αυτό το πάρτι έχει από όλα: πολιτικούς πρώτα και κύρια, δημόσιους λειτουργούς, κάποιους αγροτοπατέρες και αγροτοσυνδικαλιστές που ήταν κοντά στα πράγματα καθώς και απατεώνες φερόμενους ως γεωργούς.
Όλα τα συστατικά της επιτυχίας.

Μονοπωλιακή βάση … προσωπικών δεδομένων

Συνεργεία των ΕΑΣ και του ΟΠΕΚΕΠΕ σε όλη τη χώρα καταγράφουν στοιχεία αγροτών τα προσωπικά τους δεδομένα και την περιουσία τους σε όλη τη ελληνική επικράτεια.
Είναι η πρώτη φορά που οργανώνεται μια βάση δεδομένων με όλα τα στοιχεία παραγωγής και όχι μόνο του αγροτικού πληθυσμού της χώρας.
Η εταιρία που αναλαμβάνει να οργανώσει αυτή τη βάση δεδομένων είναι η Neuropublic η οποία προέκυψε από μετασχηματισμούς και συνενώσεις διαφόρων εταιριών συμβούλων που λυμαίνονταν τους χώρους του ΥΠΑΑΤ και της παλιάς ΑΤΕ -όπως η Infogroup.
Η επιχειρηματική ευκαιρία ήταν προφανής και δεν την άφησαν να πάει χαμένη στήνοντας ένα εξαιρετικό μονοπώλιο, ελέγχοντας πλήρως το ΥΠΑΑΤ και τον ΟΠΕΚΕΠΕ χρησιμοποιώντας ως όχημα και με τον προσεταιρισμό και την βοήθεια της ΠΑΣΕΓΕΣ στην αρχή και μετά όταν αυτή δεν ήταν χρήσιμη πια δημιουργήθηκε και ανδρώθηκε η GAIA Επιχειρείν ένας σχηματισμός εν είδη εμπορικής σύμπραξης, με μοναδικό σκοπό το κέρδος και την εκμετάλλευση του πλούτου που παράγεται από τη διαχείριση των προσωπικών δεδομένων των Ελλήνων Γεωργών με πρόφαση το έργο του ΟΣΔΕ.

Το δίκτυο των ΚΥΔ

Το GAIA έθρεψε και ανέπτυξε το δίκτυο των ΚΥΔ (Κέντρα Υποδοχής Δηλώσεων ΟΣΔΕ) των οποίων υπήρξε ο συντονιστής ως γνήσιος ηγεμόνας εκμεταλλευόταν και απομυζούσε τους υπηκοούς του, έτσι χρέωνε 7 ευρώ για το ξύσιμο, 7 ευρώ για το γράψιμο και 7 ευρώ για το πανογράψιμο και 7 ευρώ για τον πάγκο που τα έκρυβε.
Η Τράπεζα Πειραιώς η οποία απορρόφησε την ΑΤΕ συμμετέχει ως επιχειρηματικός πυλώνας στο GAIA.
Ποιος είναι ο λόγος όμως μια τράπεζα, μια εταιρία πληροφορικής και μια συνεταιριστική οργάνωση όπως αυτοχαρακτηρίζεται το GAIA να βρεθούν τόσο κοντά στην μοιρασιά των αγροτικών δεδομένων και υπηρεσιών επ’ αμοιβή;
Μα τι άλλο, το ζεστό χρήμα.
Είναι ο καπιταλισμός ηλίθιε, όπως θα έλεγε κάποιος παραφράζοντας το ρητό για την οικονομία!

Η Neuropublic και ο συλλέκτης Μάκης

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ διαχειρίζεται κάθε χρόνο περί τα 3 δισ. ευρώ και υποτίθεται ότι διαφυλάττει τα προσωπικά δεδομένα των Ελλήνων αγροτών τα οποία συλλέγει μέσω των αιτήσεων ΟΣΔΕ.
Είναι πολύφερνη νύφη που όμως για πολλά χρόνια από το 2009 ως το 2021 είχε μόνιμη σχέση με την εταιρία Neuropublic (η οποία είναι συνδεδεμένη με την GAIA και στην οποία είναι επίσης μέτοχος η Τράπεζα Πειραιώς) με το αζημίωτο βέβαια.
Κάθε χρόνο η εταιρία αυτή πληρωνόταν από το δημόσιο για να κάνει το ίδιο πράγμα το οποίο είχε κοστολογηθεί περί το 1,5 εκατ. ευρώ
Το λογισμικό των πληροφοριακών συστημάτων του ΟΠΕΚΕΠΕ είναι πληρωμένα πολλές πολλές φορές και το 2024 πληρώνονται για μια ακόμη φορά μόνο που τώρα αγοράζει την αντίκα του 2014 χωρίς τζάμι με 16 ολόκληρα εκατ. ευρω, αλλά ας όψεται ο συλλέκτης Μάκης που τους βρήκε στο δρόμο του και άλλαξε η ζωή του.
Βέβαια, τα πρόστιμα έπεφταν βροχή αλλά τότε άνοιξε το παράρτημα του GAIA στις Βρυξέλλες και όλοι ησύχασαν για να κάνουν τις δουλειές τους.

Η Μαριάννα Λάτση

Μια εταιρία πληροφορικής η οποία επί 15 χρόνια διαχειρίζεται προσωπικά δεδομένα Ελλήνων πολιτών, καταλαβαίνει κανείς ότι έχει παραπάνω από προνομιακή θέση στον αγροτικό χώρο.
Η πραγματικότητα είναι ότι τον καθορίζει και τον καθοδηγεί και όλοι καταλαβαίνουμε τι σημαίνει αυτό.
Και βέβαια σε μια τέτοια εταιρία πληροφορικής δεν μπορούσε να μην είναι ένα μεγάλο όνομα όπως η κα Μαριάννα Λάτση, το family office της οποίας απέκτησε ποσοστό το 2023 με αποτέλεσμα η διοίκηση της Neuropublic να διαφημίζει τους εταίρους που διαθέτει.

Ο βρόγχος και οι αντιδράσεις

Με αυτό τον τρόπο έχει δημιουργηθεί ένας ασφυκτικός βρόχος που δεν αφήνει τίποτα να αναπτυχθεί και όλες οι εταιρείες καινοτομίας, λιπασμάτων και σπόρων, προγραμμάτων, πιστοποιήσεων κλπ πρέπει να περάσουν από τον πάγκο του τριγώνου των Βερμούδων.
Επενδυτές, συνεταιρισμοί, αγρότες και προμηθευτές υπηρεσιών τεχνολογίας
σκέπτονται σοβαρά να κάνουν τις συναλλαγές τους εκτός Πειραιώς για να διασφαλίζεται ότι δεν θα γίνουν και αυτοί υποχείριο για πολύ καιρό αυτής της κατάστασης .
Έτσι έχουν αρχίσει συζητήσεις με την Εθνική, την Eurobank  καθώς και την Παγκρήτια Τράπεζα για απόσυρση κατά αρχήν  των συναλλαγών και των βιβλιαρίων των αγροτών που καταβάλλονται οι επιδοτήσεις   και να σταματήσει η επιτήρηση τους.

Το «μακελειό» του 2021

Το 2021 ο ισόβιος δεσμός του ΟΠΕΚΕΠΕ με την Neuropublic διαρρηγνύεται όταν εμφανίζεται ένας νέος μνηστήρας πολλά υποσχόμενος με νέα πρόσωπα και νέες τεχνολογίες στο προξενιό.
Βέβαια αν κοιτάξει κάποιος πιο προσεκτικά θα διαπιστώσει ότι και σε αυτόν τον νέο μνηστήρα την εταιρία Cognittera υπάρχουν στελέχη τα οποία υπηρέτησαν σε υψηλές θέσεις στην Neuropubic οπότε οι ομοιότητες δεν λείπουν.
Βέβαια αυτή η «νέα» εταιρία δεν έχει τη χάρη της παλιάς δεν έχει ερείσματα στον ΟΠΕΚΕΠΕ και κυρίως δεν έχει την Τράπεζα η οποία όπως είναι φυσικό αντιδρά.
Ωστόσο, παρά τις αντιδράσεις η εταιρία Cognittera αναλαμβάνει την αίτηση του 2022 και την ανασύρει από τα υπόγεια του Πειραιά (ο μεγαλύτερος μέτοχός της φέρεται να είναι γνωστός εφοπλιστής και όχι μόνο) για την ανεβάσει μετά επαίνων στο gov.gr.
Πρόκειται για καινούργιες τεχνολογίες είναι γεγονός αλλά και αυτή δεν ξέφυγε από τις κακές συνήθειες της προκατόχου της ζητώντας να χρεώνει τα ΚΥΔ για κάθε αίτηση που παραλαμβάνουν απαίτηση που την σταμάτησε ο τότε Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης μη θέλοντας να φέρει από το παράθυρο αυτό που σε συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης κατάργησε.

Τα προσωπικά δεδομένα σε νέα χέρια και ο εφοπλιστής

Έτσι λοιπόν τα δεδομένα των αγροτών περνούν σε νέα χέρια και μια νέα εταιρία αποκτά για λίγο την προνομιακή θέση στο χώρο κατέχοντας και αυτή αυτόν τον τεράστιο πλούτο.
Η Neuropublic μένει εκτός το 2022 και χάνει τα ερείσματα εκτός από τον Μάκη που γνωρίζει πολύ καλά πλέον ότι τα προσωπικά δεδομένα των αγροτών δίνουν χρήμα και δύναμη ερήμην των κατόχων τους των οποίων τα δεδομένα μπορούν άνετα να γίνουν αντικείμενο αγοραπωλησίας, εκβιασμού και πολιτικής επιρροής.
Έτσι θέτει σε κίνηση τον μηχανισμό να επανακάμψει στον ΟΠΕΚΕΠΕ η Neuropublic.
Αυτό δεν του το συγχώρησε ο εφοπλιστής έστω και αν του χρύσωσε το χάπι μοιράζοντας τη δουλειά.
Το σίριαλ της εναλλαγής των μνηστήρων του ΟΠΕΚΕΠΕ δεν έχει τελειώσει ακόμη καθώς η επανακάμπτουσα Neuropublic πέταξε στο δρόμο τη νεόκοπη Cognittera με τη βοήθεια του Κυριάκου Μπαμπασίδη του Προέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ και η συνέχεια του αναμένεται να παιχτεί στα ελληνικά δικαστήρια.
Ως αιτία φέρεται να είναι πως η Cogniterra δεν δίνει στοιχεία για τον αλγόριθμο που χρησιμοποιεί.
Το γεγονός έχει εξαγριώσει το μεγαλομέτοχο της Cogniterra που ανακάλυψε εσχάτως ότι υπάρχουν ζητήματα νομιμότητας στον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Η απάθεια, η απομάκρυνση Βάρρα και ο Μητσοτάκης

Αυτό όμως που προκαλεί μεγάλη εντύπωση είναι η απάθεια της ελληνικής πολιτικής σκηνής και η σιωπή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Όπως προκαλεί εντύπωση και το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός δεν έχει πάρει κεφάλια δεδομένου ότι είναι γνώστης της κατάστασης.
Και είναι γνώστης διότι ο πρώτος Πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ μετά την εκλογή της ΝΔ το 2019 ήταν ο στενός του φίλος κ. Γρηγόρης Βάρρας ο οποίος θέλησε να συμμαζέψει την κατάσταση αλλά απομακρύνθηκε από τη θέση του σε χρόνο ρεκόρ και του χρυσώθηκε το χάπι με την τοποθέτησή του στη θέση του συμβούλου του πρωθυπουργού. Ποιες είναι αυτές οι δυνάμεις που δεν μπορεί να αντιμετωπίσει ένας ολόκληρος πρωθυπουργός;

Ο ρόλος Αντωνιάδη

Γιατί αν υποψιαστεί κάποιος ότι ο κ. Χριστόδουλος Αντωνιάδης ο οποίος ήταν το μοναδικό μέλος ΔΣ της Τράπεζας Πειραιώς που παρέμεινε στη διοίκηση μετά το 2015 ήταν τόσο ισχυρός τότε μάλλον κάτι μας διαφεύγει. Πάντως είναι εντυπωσιακό ότι ο κ. Αντωνιάδης ήταν ο μόνος που γνώριζε τι συμβαίνει στα αγροτικά έχοντας την εποπτεία στον δανεισμό των μεγάλων γεωργικών επιχειρήσεων και συνεταιρισμών στη Βόρεια Ελλάδα.
Και φαίνεται ότι κέρδισε την αμέριστη στήριξη του Προέδρου της Τράπεζας Πειραιώς κ. Γιώργου Χατζηνικολάου με τον οποίο έγιναν αυτοκόλλητοι και ο τελευταίος φρόντισε να τον εγκαταστήσει στη GAIA Επιχειρείν όταν αποχώρησε από την Πειραιώς ώστε να υπάρχει και ο έλεγχος της τράπεζας και να συνεχιστεί το θεάρεστο έργο σε βάρος των αγροτών
Πάντως σε αυτή την κατάσταση που διαμορφώνεται μόνο η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία δείχνει μέχρι τώρα να είναι ευαίσθητη σε αυτό το καυτό θέμα του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Για τους αγρότες βέβαια ούτε λόγος αυτοί περιμένουν σας πρόβατα τη σφαγή μια και καμία μέριμνα δεν υπάρχει για αυτούς που πραγματικά δουλεύουν τη γη είναι αφημένοι στο έλεος κανονικά.

Κωδικοί taxisnet σε δημόσια θέα

Βεβαίως με τα περίφημα ΚΥΔ παρατηρούνται και άλλα φαινόμενα.
Υποτίθεται ότι οι δηλώσεις ΟΣΔΕ υποβάλλονται είτε απευθείας με κωδικούς taxisnet είτε με την παροχή κωδικού που λαμβάνουν από το taxisnet οι αγρότες.
Θεωρητικά λοιπόν οι αγρότες όταν πηγαίνουν στα ΚΥΔ δίνουν κωδικούς.
Στην πραγματικότητα όμως έρχονται κάποιοι να τους διευκολύνουν ζητώντας τους κωδικούς taxisnet για να υποβάλλουν της δηλώσεις.
Έτσι οι κωδικοί που αποτελούν σκληρό προσωπικό δεδομένο γίνονται φέιγ βολάν με ότι αυτό συνεπάγεται.
Και αν κάποιοι θεωρούν ότι αυτό δεν μπορεί να συμβαίνει υπάρχει και η Διεύθυνση Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για να διαπιστώσει από που εκδίδονται οι κωδικοί με τους οποίους υποβάλλονται οι δηλώσεις.
Εκδίδονται ή όχι από υπολογιστές που είναι εγκατεστημένοι σε ΚΥΔ;

Αρκούν οι λογιστές

Κατά τα άλλα οι λογιστές για να κάνουν φορολογικές δηλώσεις χρειάζονται ειδική εξουσιοδότηση μέσω της εφαρμογής της ΑΑΔΕ και απειλούνται με σοβαρές κυρώσεις σε περίπτωση που κάνουν κακή χρήση ή γνωστοποιήσουν σε τρίτους τους κωδικούς taxisnet.
Στην περίπτωση των δηλώσεων ΟΣΔΕ φυσικά τέτοια διαδικασία δεν υπάρχει και οι αρμόδιες αρχές όπως η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα πετούν αετό.
Φυσικά από κανενός το μυαλό δεν πέρασε (τρόπος του λέγειν) ότι τις απλές δηλώσεις ΟΣΔΕ με ένα απλό πληροφοριακό σύστημα που θα μπορούσε να αναπτυχθεί εντός ΟΠΕΚΕΠΕ και να επικοινωνεί με την ΑΑΔΕ θα μπορούσαν με ελάχιστο κόστος να γίνονται οι δηλώσεις των αγροτών.
Σε μια τέτοια περίπτωση όμως δεν θα είχε στηθεί το πάρτι των εκατομμυρίων Ευρώ αλλά ούτε και οι κομπίνες πάσης φύσεως που είχαν ως αποτέλεσμα να δηλώνονται από τους αετονύχηδες και με προσβάσεις εκτάσεις του δημοσίου ως ιδιωτικές και αιγοπρόβατα που δεν υπάρχουν και να εισπράττονται παράνομα επιδοτήσεις.

Το προφίλ της Neuropublic και η AG Cluster

Εν τω μεταξύ σύμφωνα με τα τελευταία δημοσιευμένα στοιχεία το 2023 η Neuropublic είχε ποσοστό 39,13% στη GAIA Επιχειρείν καθώς και το 82,7% στην AG CLUSTER IKE.
Η AG Cluster IKE ιδρύθηκε το 2019 με κεφάλαιο 18.000 ευρώ και τους εξής μετόχους
«ΕΝΩΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΜ Ν. ΗΜΑΘΙΑΣ» 2000 μερίδια
«ΔΙΑΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ 2000 μερίδια
EUROAGRO A.E.» 1500 μερίδια
Novaplan ΙΚΕ 1500 μερίδια
ΑΕΙΦΟΡΙΚΗ Α.Ε. 1500 μερίδια
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΣΥΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ
ΩΦΕΛΕΙΑΣ ΣΥΝΟΧΗ» 1000 μερίδια
Neuropublic 7500 μερίδια
Ειδικός Λογαριασμός Κονδυλίων Έρευνας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης 1000 μερίδια
Σήμερα η Neuropublic μετά από αυξήσεις κεφαλαίου κατέχει 588.025 μερίδια επί συνόλου 711.000 μεριδίων και ουσιαστικά η συμμετοχή στην εταιρία των υπολοίπων εταίρων έχει εξαϋλωθεί.
Η εν λόγω εταιρία έχει ως αντικείμενο μεταξύ άλλων τη διαμόρφωση συνεργατικού Σχηματισμού για την προώθηση της καινοτομίας στην τοπική επιχειρηματικότητα» στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στα πλαίσια του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Κεντρική Μακεδονία 2014-2020».!!!
Ουσιαστικά έχει ενταχθεί σε πρόγραμμα 1,13 εκ ευρώ από το οποίο η επιδότηση είναι 620 χιλιάδες ευρώ.
Στο τέλος του 2022 η εταιρία είχε μηδενικό κύκλο εργασιών, είχε λάβει κρατικές επιχορηγήσεις 407 χιλιάδων ευρώ και είχε τραπεζικά δάνεια 214 χιλιάδες ευρώ.
Στη Neuropublic μετέχουν με 57,94% η κα Ρόζα Γαργαλάκου, με 20% το Family Office της κα Μαριάννας Λάτση μέσω Κυπριακής εταιρίας, με 10,84% ο κ. Μαυρουδής Ιωάννης, με 4,21% η Τράπεζα Πειραιώς ενώ άλλοι τέσσερις μέτοχοι κατέχουν από 1,2% έκαστος.
H Neuropublic στο τέλος του 2023 είχε δανεισμό 7,05 εκ ευρώ ο οποίος οφειλόταν εξ ολοκλήρου στην Τράπεζα Πειραιώς.
Μεταξύ των δανείων που έχει λάβει η εταιρία ήταν το 2021 μετατρέψιμο ομολογιακό δάνειο 8,25 εκ ευρώ (υπόλοιπο την 31/12/2023 ύψους 2,95 εκ ευρώ) το οποίο μειώθηκε με την είσοδο του Family Office της κας Λάτση η οποία στην ουσία αποκτώντας τελικά το 20% της εταιρίας ήλθε να μειώσει τη δανειακή έκθεση προς την Τράπεζα Πειραιώς.
Το 2023 ο κύκλος εργασιών της Neuropublic ανήλθε σε 8,2 εκ ευρώ από 5,4 εκ ευρώ την προηγούμενη χρήση και το καθαρό μετά από φόρους αποτέλεσμα σε 539 χιλιάδες ευρώ από 457 χιλιάδες ευρώ.
Ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι η εταιρία είχε πωλήσεις υπηρεσιών προς τη GAIA Επιχειρείν ύψους 3,397 εκ ευρώ από 754 χιλιάδες ευρώ στην προηγούμενη χρήση.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης