Τελευταία Νέα
Speculator

Η μαγική εικόνα των οικονομικών καταστάσεων της εταιρίας Τζιρακιάν και ο ατάραχος ορκωτός

Η μαγική εικόνα των οικονομικών καταστάσεων της εταιρίας Τζιρακιάν και ο ατάραχος ορκωτός
Η παράδοξη αύξηση αποθεμάτων, το αρνητικό κεφάλαιο κίνησης και τα ερωτήματα για την ρευστότητα της εταιρίας
Αν στις οικονομικές καταστάσεις μιας εταιρίας διαβάζατε «Η τάση μείωσης των τιμών θα συνεχιστεί ακολουθώντας τις διεθνείς τιμές του χάλυβα. Κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου οι τιμές συνεχίζουν και διολισθαίνουν από μήνα σε μήνα. Αποθέματα: Η διατήρηση αποθέματος έχει ευεργετικά αποτελέσματα στην περίπτωση αυξητικής τάσης των τιμών ενώ εγκυμονεί κινδύνους σε ενδεχόμενη πτώση. Στόχος της διοίκησης είναι ο διαρκής εξορθολογισμός της διαχείρισης των αποθεμάτων ώστε να μπορεί να ανταποκρίνεται στη ζήτηση με τη μικρότερη δυνατή δέσμευση πόρων» τι θα περιμένατε γίνει με τα αποθέματά της.

Η παράδοξη αύξηση αποθεμάτων

Προφανώς να μειωθούν. Κι όμως στην εισηγμένη Τζιράκιάν έχουμε στο εξάμηνο αύξηση αποθεμάτων στα 14,5 εκ ευρώ από 12,8 εκ ευρώ και μια προσεκτικότερη ματιά κάποιος διαπιστώνει ότι η αύξηση οφείλεται πρώτον στην αύξηση αναλωσίμων και υλικών συσκευασίας κατά 1,55 εκ ευρώ στα 3,4 εκ ευρώ και των προκαταβολών για αγορές αποθεμάτων κατά 550 χιλιάδες στα 6,416 εκ ευρώ.
Όλα αυτά συμβαίνουν στην Τζιρακιάν η οποία παραδέχεται ότι υπάρχει και κίνδυνος ρευστότητας αλλά υπό προϋποθέσεις είναι ελεγχόμενος έως το τέλος του 2024. Και δημιουργείται το εύλογο ερώτημα πως γίνεται μια εταιρία να αυξάνει αποθέματα ενώ έχει αρνητικό κεφάλαιο κίνησης και αν δεν υπήρχε χρηματοδότηση από την Εθνική τον Απρίλιο του 2024, θα είχε τεράστιο πρόβλημα ρευστότητας;
Πως γίνεται να εκτινάσσονται τα αποθέματα για αναλώσιμα και υλικά συσκευασίας σε πολύ μεγάλο ποσοστό όταν οι πωλήσεις και οι τιμές των προϊόντων κινούνται πτωτικά;
Και όλα αυτά όταν στο εξάμηνο οι πωλήσεις είναι μειωμένες κατά 3,4 ή κατά 20% εκ ευρώ ενώ οι απαιτήσεις κατά πελατών δεν παρουσιάζουν ανάλογη μείωση γεγονός που σημαίνει μεγαλύτερο χρόνο αποπληρωμής.

Αρνητικό κεφάλαιο κίνησης

Βέβαια όταν εμφανίζονται υψηλά αποθέματα επηρεάζεται και το κυκλοφορούν ενεργητικό. Και στην περίπτωση της Τζιρακιάν αυτό έχει μεγάλη αξία δεδομένου ότι στο εξάμηνο το σύνολο των βραχυπροθέσμων υποχρεώσεων της Εταιρείας υπερέβαινε το σύνολο των κυκλοφορούντων περιουσιακών στοιχείων κατά ποσό -0,8 εκ. €, γεγονός που κατά την Τζιρακιάν οφείλεται στο ότι το μεγαλύτερο μέρος του μακροπρόθεσμου τραπεζικού δανεισμού της εταιρείας, ποσού 7,8 εκ. € κατέστη βραχυπρόθεσμο την 30/06/2024.

Ο ορκωτός

Βέβαια, ο ορκωτός της εταιρίας δεν είδε και δεν άκουσε τίποτα και στην επισκόπησή του δεν κάνει καμία απολύτως αναφορά στο αρνητικό κεφάλαιο κίνησης. Προφανώς και δεν προβληματίζεται από το γεγονός ότι η εταιρία αν δεν έπαιρνε το δάνειο από την Εθνική δεν θα είχε καθόλου ρευστότητα ενώ την ίδια στιγμή οφείλει περί τις 950 χιλιάδες ευρώ σε μέτοχό της που της έχει παράσχει ταμειακή διευκόλυνση με άγνωστο αν υπάρχει επιτόκιο και ποιο είναι αυτό.
Όλα αυτά φαντάζουν τουλάχιστον παράδοξα και οι οικονομικές καταστάσεις της Τζιρακιάν φαντάζουν μαγική εικόνα. Μια μαγική εικόνα που προφανώς θεωρείται φυσιολογική και δεν προβληματίζει τις εποπτικές αρχές.

Τα δάνεια που λήγουν

Αξίζει να σημειωθεί ότι όπως η ίδια η εταιρία αναφέρει «Την 31/12/2024 και 30/06/2025 ολοκληρώνεται η πενταετής ρύθμιση των συμβάσεων δανείων που είχαν συναφθεί με τις πιστώτριες τράπεζες Πειραιώς Α.Ε. και Eurobank Ergasias Α.Ε. μετά της ορισθείσας διαχειρίστριας της DoValue. Η εταιρεία έχει ξεκινήσει συζητήσεις και διαπραγματεύσεις με τα εν λόγω πιστωτικά ιδρύματα και διαχειριστές προκειμένου να συμφωνηθεί η αναχρηματοδότηση και ρύθμιση των δανείων.
Σημειώνεται ότι το υπόλοιπο αυτών την 30/06/2024 ανέρχεται σε 5,1 εκ € ενώ προ των σχετικών συμφωνιών αποπληρωμής και ρύθμισης ανέρχονταν σε 7,8 εκ € το έτος 2020 και 8,75 εκ € το 2016. Παράλληλα η εταιρεία συζητά με την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος Α.Ε. την αναχρηματοδότηση δανείων ποσού 2,2 εκ € που λήγουν στη διάρκεια της επόμενης χρήσεως. Δεδομένων των επιτυχών προηγουμένων πενταετών ρυθμίσεων κατά τα έτη 2016 και 2020, στη διάρκεια των οποίων αποπληρώθηκε ποσό 3,75 εκ €, η Διοίκηση της εταιρείας εκτιμά ότι η εξέλιξη των συζητήσεων και διαπραγματεύσεων θα έχει θετική κατάληξη. Τα ταμειακά διαθέσιμα την 30/06/2024, ανήλθαν σε 291 χιλ. € έναντι 435 χιλ. € την 31/12/2023».

Και αφού θεωρεί βέβαιη την αναχρηματοδότηση, η Τζιρακιάν θεωρεί ότι δεν υπάρχει ζήτημα με το αρνητικό κεφάλαιο κίνησης και τη ρευστότητά της ακόμα και όταν η ίδια βλέπει τις τιμές να πέφτουν συνεχώς και προσδοκά να περιοριστεί η έκταση των απωλειών και όχι να ανακάμψει.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης