Πολλοί είναι οι σύλλογοι παγκοσμίως που παίρνουν την απόφαση να δημιουργήσουν νέες εγκαταστάσεις, νέα γήπεδα. Έτσι και η λίστα με τα πιο ακριβά στάδια συνεχώς διαφοροποιείται.
Αυτή, όμως, δεν περιλαμβάνει απαραίτητα μόνο όσους έχουν χτίσει κάτι από την αρχή, αλλά και όσους μπόρεσαν απλά να αναδιαμορφώσουν. Η ειδοποιός διαφορά μεταξύ των ακριβότερων εγκαταστάσεων, δεν έχει να κάνει ούτε με τις θέσεις από τις οποίες αποτελούνται, ούτε από τα πάρκινγκ που φτιάχνονται σε αυτές και ούτε από την πώληση των εισιτηρίων.
Η κατασκευή καθ'αυτό ενός σταδίου είναι εκείνη που καθορίζει και το πόσο ακριβότερο θα είναι.
Το BN Sports παρουσιάζει παρακάτω τα πέντε ακριβότερα στάδιο παγκοσμίως, με τα ποσά τα οποία θα διαβάσετε να προκαλούν... ίλιγγο.
Νο.5: «Wembley Stadium»-Λονδίνο
Χωρητικότητα: 90.000/Συνολικό Κόστος: 1 Δισεκατομμύριο
Η λίστα μας ξεκινάει με το «Wembley Stadium». Εγκαινιάστηκε στις 9 Μαρτίου 2007 και αποτελεί έως και σήμερα το «σπίτι» της Εθνικής Αγγλίας, ενώ φιλοξενεί και τους τελικούς διοργανώσεων όπως το League Cup Αγγλίας, το FA Cup και της Championship κτλπ. Με 90.000 θέσεις, είναι το μεγαλύτερο στάδιο στο Ηνωμένο Βασίλειο και το δεύτερο μεγαλύτερο στάδιο στην Ευρώπη (πίσω μόνο από το «Καμπ Νόου» στη Βαρκελώνη, που διαθέτει 99.354 θέσεις).
Το κόστος του φτάνει το 1 Δισεκατομμύριο.
Νο.4: «AT&T Stadiu»-Arlington, Texas.
Χωρητικότητα: 80.000/Συνολικό Κόστος: 1.1 Δισεκατομμύρια
Το AT&T βρίσκεται στο Τέξας του Χιούστον, κατασκευάστηκε μόλις πριν 12 χρόνια και συγκεκριμένα το 2019. Ο μεγαλοεπιχειρηματίας και ιδιοκτήτης των Dallas Cowboys (σ.σ. αγωνίζονται στο NFL), Jerry Jones, δημιούργησε το εντυπωσιακό αυτό στάδιο σπαταλώντας συνολικά 202 εκατ. ευρώ, το οποίο μάλιστα κατέχει και μια σειρά από σημαντικά ρεκόρ όπως: τη μεγαλύτερη προσέλευση φιλάθλων (105.121) σε αγώνα ράγκμπι για το NFL το 2009, αλλά και στο NBA με 108.713 θεατές να παρακολουθούν το All Star Game του 2010.
Συνολικά κοστίζει περί το 1.1 Δισεκατομμύριο σε ευρώ.
Νο.3 «Yankee Stadium»-Νέα Υόρκη Χωρητικότητα: 50.000/Συνολικό Κόστος: 1.2 Δισεκατομμύρια
και «Mercedes Benz Stadium»-Ατλάντα. Χωρητικότητα: 81.000/Συνολικό κόστος: 1.2 Δισεκατομμύρια
Στην τρίτη θέση της λίστας συναντάμε δυο στάδια με το ίδιο κόστος. Πρώτα πάμε σε αυτό των Yankee's, το οποίο και βρίσκεται στη Νέα Υόρκη. Άνοιξε για πρώτη φορά τις πύλες του στις 18 Απριλίου του 1923, ενώ πέρασε πολλές φάσεις ανακατασκευών. Έκλεισε στις 30/9 του 1973, άνοιξε ξανά στις 15 Απριλίου του 1976, ενώ η πλήρης ανακατασκευή του ολοκληρώθηκε στις 2 Απριλίου του 2009.
Έχει φιλοξενήσει τόσο αγώνες Baseball όσο και ποδοσφαιρικούς για το MLS και αποτελεί έδρα των New York Yankees και της New York City FC. Κοστίζει συνολικά στα 1.2 δισεκατομμύρια ευρώ.
Μετέπειτα έχουμε το «Mercedes-Benz Stadium». Άνοιξε για πρώτη φορά στις 26 Αυγούστου 2017, μόλις δηλαδή πριν τέσσερα χρόνια. Βρίσκεται στις ΗΠΑ και συγκεκριμένα στην Ατλάντα και είναι η έδρα των Atlanta Falcons που αγωνίζονται στο NFL και της Atlanta United FC που παίζει στο MLS.
Μάλιστα, το 2019 έγινε το πρώτο στάδιο, στο οποίο οι συναλλαγές δεν θα γίνονταν με μετρητά, αλλά μονάχα με πιστωτικές κάρτες. Το συνολικό του κόστος αγγίζει τα 1.2 δισεκατομμύρια ευρώ εξίσου.
Νο. 2: «MetLife Stadium»-Νιου Τζέρσεϊ
Χωρητικότητα: 83.000/Συνολικό Κόστος: 1.3 Δισεκατομμύριο
Μέχρι πριν ένα χρόνο τέτοιο καιρό βρισκόταν στην κορυφή των ακριβότερων σταδίων. Πριν μάθουμε όμως το «γιατί», ας περάσουμε στη δική του ανάλυση. Το «MetLife Stadium» ρίσκεται στην πολιτεία Νιου Τζέρσεϊ των ΗΠΑ και άνοιξε για πρώτη φορά στις 10 Απριλίου του 2010.
Κοστίζει συνολικά 1.3 Δισεκατομμύρια ευρώ και το μοιράζονται δυο ομάδες του NFL , New York Giants και οι New York Jets.
Νο.1: «Allegiant Stadium»-Νεβάντα
Χωρητικότητα: 65.000/Συνολικό Κόστος: 1.6 Δισεκατομμύρια
Ο λόγος που το «MetLife Stadium» δεν είναι πια νούμερο 1 είναι... το «Allegiant Stadium». Κατασκευάστηκε μόλις πριν 10 μήνες, στις 31 Ιουλίου του 2020 και είναι η έδρα των Las Vegas Raiders του NFL και του University of Nevada μιας κολεγιακής ομάδας ράγκπι, εν ονόματι (UNLV) Rebels.
Πρόκειται για το ακριβότερο στάδιο του κόσμου, καθώς κοστίζει 1.6 Δισεκατομμύρια ευρώ.
Αυτά τα μεγαλοπρεπή στάδια αποτελούν κάτι περισσότερο από μια απλή υποδομή, που χρησιμοποιείται μονάχα για να παίξουν οι τοπικές ομάδες ή να διαδραματιστούν συναυλίες. Τα συγκεκριμένα κτίρια, αλλά και όσα δημιουργηθούν στο μέλλον έχουν τη δυνατότητα να αποκομίσουν τεράστια έσοδα, τόσο από πωλήσεις όσο και από δικαιώματα ονομασίας, διαφήμισης, ενώ φτάνουν σε σημείο να γίνονται του σύμβολο αθλητισμού και του πολιτισμού για την αντίστοιχη πόλη/πολιτεία.
Κυριάκος Δημητρόπουλος
Σχόλια αναγνωστών