Τα 35 εκατ. ευρώ που έβαλε στα ταμεία της η Ρεάλ Μαδρίτης, κάνουν τον Μάρτιν Όντεγκααρντ την 10η μεγαλύτερη πώληση του συλλόγου και επιβεβαιώνουν πως η ομάδα ξέρει να… πουλάει!
Η Ρεάλ Μαδρίτης μας έχει συνηθίσει σε «τρελές» αγορές μεγάλων ποδοσφαιριστών. Σίγουρα, λίγοι έχουν παρατηρήσει τις πωλήσεις του ισπανικού συλλόγου και με το δίκιο τους, όταν η ομάδα φέρνει ότι καλύτερο κυκλοφορεί στην αγορά της Ευρώπης. Ωστόσο, η πώληση του Μάρτιν Όντεγκααρντ στην Άρσεναλ, είναι η κατάλληλη.
Ο Νορβηγός έκανε την Ρεάλ κατά 35 εκατ. ευρώ πλουσιότερη χάρη στην μετακίνησή του στην Άρσεναλ και αυτή την στιγμή, συμπληρώνει την 10άδα των κορυφαίων πωλήσεων της «Βασίλισσας». Μία λίστα, όμως, που περιέχει, εκτός από μεγάλα ονόματα, και ποδοσφαιριστές που δεν «έπιασα» ποτέ στους Μαδριλένους.
? ? ? Martin Ødegaard en el top 10: los mayores traspasos de la historia del Real Madrid.
— Transfermarkt.es (@TMes_news) August 20, 2021
▶️ https://t.co/ufdEe3gFGS#RealMadrid #Odegaard #Fichajes pic.twitter.com/wzs3iAUHJw
Στην κορυφή ο Κριστιάνο Ρονάλντο…
Ένας από τους κορυφαίους ποδοσφαιριστές της Ρεάλ Μαδρίτης στην ιστορία της. Ο Κριστιάνο Ρονάλντο είχε εννιά, άκρως επιτυχημένα, χρόνια στους «μερένχες», με τους οποίος κατέκτησε αρκετούς τίτλους αλλά και δεκάδες διακρίσεις. Το καλοκαίρι του 2009 έγινε η ακριβότερη μεταγραφή στην ιστορία με 94 εκατ. ευρώ και μέσα σε εννιά χρόνια, μόνο επιβεβαίωση έδωσε.
Μάτωσε 450 φορές τα αντίπαλα δίχτυα σε 438 αγώνες (!) ενώ μοίρασε και 132 ασίστ. Παράλληλα, κατέκτησε και τα πάντα με τους «μερένχες». Από Champions League μέχρι όλες τις εγχώριες διοργανώσεις της Ισπανίας και παράλληλα, το EURO με την Εθνική Πορτογαλίας. Το καλοκαίρι του 2018, η Γιουβέντους κάνει το μεγάλο «μπαμ» και αποφασίζει να κάνει δικό της τον Πορτογάλο σούπερ σταρ.
Με 117 εκατ. ευρώ και ένα απίστευτο συμβόλαιο, ο διεθνής εξτρέμ φοράει τα μπιανκονέρο και γίνεται η ακριβότερη πώληση της Ρεάλ Μαδρίτης στην ιστορία της.
Πολλά λεφτά δίχως τόση… προσφορά!
Ο Όντεγκααρντ δεν είναι απλώς η 10η μεγαλύτερη πώληση αλλά ακόμα ένας ποδοσφαιριστής που έδωσε λίγα στην Ρεάλ και πουλήθηκε με πολύ παραπάνω χρήματα. Συγκεκριμένα από τους δέκα της λίστας, οι πέντε δεν πρόσφεραν ποτέ αυτό που προσδίδει η αξία τους. Εκτός του Νορβηγού, που μέτρησε μόλις 11 συμμετοχές στα έξι χρόνια παρουσίας, ο Ασράφ Χακίμι ήταν μία παρόμοια περίπτωση.
Το περασμένο καλοκαίρι, έκανε την Ίντερ να βγάλει από τα ταμεία της το ποσό των 41 εκατ. ευρώ (!) για να αγοράσει έναν ποδοσφαιριστή που είχε μόλις 17 συμμετοχές με τον ισπανικό σύλλογο. Από την άλλη, η υπόθεση του Ρομπίνιο ήταν διαφορετική. Μετακόμισε στην Μαδρίτη έναντι 24 εκατ. ευρώ και με την ταμπέλα του κορυφαίου ταλέντου της Βραζιλίας. Μπορεί να έπαιξε σε 135 ματς μέσα σε μία τριετία, όμως ποτέ δεν επαλήθευσε τις περγαμηνές.
Και όμως, η Μάντσεστερ Σίτι, στην αρχή της νέας εποχής της, αποφάσισε να «χρυσώσει» την Ρεάλ Μαδρίτης με 43 εκατ. ευρώ για να τον αποκτήσει. Όπως έκανε και η Τσέλσι με τον Ματέο Κόβασιτς. Το μεγάλο wonderkid της Κροατίας και της Ευρώπης (τον χαρακτήριζαν νέο Μόντριτς) μπορεί να 109 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις όμως δεν καθιερώθηκε ποτέ στα δεδομένα του ισπανικού συλλόγου.
Και πάλι όμως, οι Λονδρέζοι δεν είπαν όχι στο να καταβάλλουν 45 εκατ. ευρώ ώστε να τον αποκτήσουν και να απαλλάξουν την Ρεάλ Μαδρίτης από ένα συμβόλαιο που δεν πρόσφερε τα αναμενόμενα.
Τα απίστευτα δεδομένα με τον Μοράτα και τα «αστέρια» που έφυγαν στο καλύτερο σημείο…
Και φτάνουμε στον Αλβάρο Μοράτα. Παιδί των ακαδημιών της Ρεάλ και ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα της Ισπανίας εκείνης της εποχής. Το 2014, πουλήθηκε έναντι 20 εκατ. ευρώ στην Γιουβέντους και δύο χρόνια μετά, επέστρεψε με 30 εκατ. ευρώ στην Μαδρίτη λόγω της ρήτρας επαναγοράς. Η νέα πώλησή του, ωστόσο, ήταν πέρα από την φαντασία. Η Τσέλσι δέχεται να βγάλει από τα ταμεία το ποσό των 66 εκατ. ευρώ και κάνει δικό της τον Ισπανό φορ, αφήνοντας τους Μαδριλένους με ένα τεράστιο κέρδος.
Από εκεί και πέρα, την λίστα συμπληρώνουν και ποδοσφαιριστές, που αποχώρησαν με πολύ καλές εντυπώσεις. Όπως είναι ο Άνχελ Ντι Μαρία. Το καλοκαίρι του 2014, αποφασίζει πως δεν θέλει να είναι πίσω από τον Κριστιάνο Ρονάλντο και επιλέγει την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ για να συνεχίσει την καριέρα του. Ωστόσο, ως αντάλλαγμα κάνει την Ρεάλ κατά 75 εκατ. ευρώ πλουσιότερη, με τον απολογισμό του να φτάνει τα 36 γκολ και τις 85 ασίστ.
Ακόμα έναν ποδοσφαιριστή που «έκλεψε» την κατάλληλη στιγμή η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, είναι ο Ραφαέλ Βαράν. Ο μόνιμος παρτενέρ του Σέρχιο Ράμος στην Ρεάλ Μαδρίτης και ο βασικός της στόπερ, δίνει θετική απάντηση στον αγγλικό σύλλογο πριν από λίγες εβδομάδες και μπαίνει στην λίστα με 40 εκατ. ευρώ.
Παρόμοια εξέλιξη είχε και ο Μεσούτ Οζίλ. Το πολύ καλό Μουντιάλ που έκανε το 2010, κάνει την Ρεάλ να δίνει 18 εκατ. ευρώ για την απόκτησή του και εκείνος σε μία τριετία, μοιράζει συνολικά 80 ασίστ σε 159 συμμετοχές. Η Άρσεναλ βλέπει στα μάτια του τον επόμενο ηγέτη της και πληρώνει 47 εκατ. ευρώ για να τον αποκτήσει. Την 10άδα ολοκληρώνει η πώληση του Γκονζάλο Ιγκουαϊν έναντι 39 εκατ. ευρώ στην Νάπολι.
Σίγουρα, οι πωλήσεις της Ρεάλ Μαδρίτης περνούν απαρατήρητες καθώς τα ποσά δεν συγκρίνονται με αυτά που δίνει για να αγοράσει. Ωστόσο, έχει μεγάλη σημασία, πως καταφέρνει να γίνει πολύ πλουσιότερη με ποδοσφαιριστές που δεν πρόσφεραν πολλά στον σύλλογο και ο Μάρτιν Όντεγκααρντ είναι ένας από αυτούς.
Νότης Χάλαρης
Σχόλια αναγνωστών