Σε εποχή μεγάλων αναταράξεων, εξελίξεων αλλά και ρευστότητας, οι κίνδυνοι για την οικονομία γίνονται πολυπληθέστεροι και περισσότερο πολύπλοκοι.
Ωστόσο η μεγάλη πρόκληση είναι μια πραγματικότητα που δεν έχει βρει ακόμα την θέση που της αρμόζει στις προτεραιότητές μας.
Μεγάλο μέρος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ενδεχομένως και χιλιάδες καταναλωτών, είναι εκτός του τραπεζικού συστήματος, δεν λογίζονται «χρηματοδοτήσιμοι», εξαιρούνται από την «κανονική» τραπεζική, σχεδόν δηλαδή αποκλείονται από την επίσημη αναπτυξιακή διαδικασία.
Προφανώς υπάρχουν πολλοί λόγοι που οδήγησαν στη διαμόρφωση της κατάστασης αυτής και οι ευθύνες μπορούν να κατανεμηθούν σε όλες τις πλευρές.
Ως επι το πλείστων έχουν ευθύνες οι ίδιοι που βρέθηκαν εκτός, καθώς ακολούθησαν ένα πρότυπο μη ορθής οικονομικής δραστηριότητας (τόσο σε ότι αφορά στις υποχρεώσεις τους προς τον ιδιωτικό όσο και προς τον δημόσιο τομέα).
Μπορούν ίσως να αποδοθούν ευθύνες και σε όσους διαχρονικά διαμόρφωσαν το φορολογικό και ασφαλιστικό σύστημα που σε κάποιες περιπτώσεις δεν είναι δίκαιο ή επιβαρύνει δυσανάλογα τους ειλικρινείς.
Αυτό όμως που τώρα έχει σημασία, είναι να επεκτείνουμε την περιληπτικότατα του τραπεζικού συστήματος.
Να επιταχύνουμε την ανάπτυξη της πραγματικής οικονομίας, βελτιώνοντας τον βαθμό συμμετοχής περισσότερων μικρομεσαίων επιχειρήσεων και καταναλωτών στη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος.
Η πρόκληση αυτή είναι τώρα αναγκαία περισσότερο από ποτέ αλλά σήμερα είναι σίγουρα περισσότερο εφικτή από ότι στο πρόσφατο παρελθόν.
Οι τράπεζες έχουν κάνει πολύ μεγάλα άλματα ξεπερνώντας τα προβλήματα του παρελθόντος και είναι χωρίς αμφιβολία έτοιμες να αναλάβουν τις προκλήσεις του μέλλοντος.
Είναι δε προφανές ότι το μέλλον δεν μπορεί να αφορά μόνον μικρό μέρος του συνόλου των επιχειρήσεων οι οποίες έχουν πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα σήμερα.
Πρέπει να διευρύνουμε τους τρόπους, τις διαδικασίες, τα οφέλη ώστε να συμμετέχουν όλο και περισσότεροι σε μια βιώσιμη ανάπτυξη που θα αποφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα στο σύνολο της οικονομίας.
Η αναβάθμιση της συμπεριληπτικότητας, η μεγαλύτερη συμμετοχή επιχειρήσεων, εργαζόμενων, καταναλωτών στην πραγματική, ανοικτή οικονομία είναι η μεγάλη πρόκληση που απλώνεται μπροστά μας. Ως πολίτες οφείλουμε αφήσουμε στο παρελθόν πρακτικές συστηματικής φοροδιαφυγής/φοροαποφυγής και την «ελκυστικότητα» της μαύρης οικονομίας που είναι πέρα για πέρα καταστροφικές αλλά και κοινωνικά άδικες.
Σήμερα οι μεγαλύτεροι τραπεζικοί οργανισμοί του κόσμου, οι ισχυρότεροι μέτοχοι παγκόσμιων εταιρειών συμφωνούν στην επιδίωξη μακροχρόνιων στόχων με όχι μόνο οικονομικό αλλά και κοινωνικό και περιβαλλοντικό αποτύπωμα .
Αυτός είναι ο καπιταλισμός της εποχής μας.
Γι’ αυτό είναι απολύτως αναγκαίο αλλά και εφικτό να γεφυρώσουμε τα κενά του παρελθόντος, να φέρουμε περισσότερους στο τραπεζικό σύστημα.
Τους χρειαζόμαστε όλους.
Να συμβάλλουμε στην μεγάλη προσπάθεια να συμμετέχουν όλο και περισσότεροι στην ανάπτυξη, εισφέροντας τα απαραίτητα και κερδίζοντας τα προβλεπόμενα.
Η εμπειρία της πανδημίας ήταν καταλυτική στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες καθώς το κράτος έσπευσε και μάλιστα ιδιαίτερα αποτελεσματικά, να προσφέρει εισόδημα σε πολίτες που πλήττονταν, σε επιχειρήσεις που αναγκάστηκαν να περιορίσουν τη δραστηριότητα τους ή να κλείσουν.
Η πρωτοφανής αυτή κρατική κινητοποίηση έσωσε τα εισοδήματα και την απασχόληση με συνέπεια την επιτάχυνση των ρυθμών ανάπτυξης της οικονομίας.
Στην πορεία βέβαια η εισβολή στην Ουκρανία προκάλεσε νέες απειλές για την παγκόσμια οικονομία, την αναζωπύρωση του πληθωρισμού, την ενεργειακή κρίση, την κατάρρευση της εφοδιαστικής αλυσίδας.
Στην επόμενη φάση της ανάπτυξης δεν είναι δυνατόν το τραπεζικό σύστημα να μην είναι ο βασικός πρωταγωνιστής.
Οι νέες παγκόσμιες οικονομικές εξελίξεις, η τεχνολογία, οι εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης, τα νέα εξελιγμένα πιστοδοτικά υποδείγματα και εργαλεία, η διαχείριση μεγάλων δεδομένων, διαμορφώνουν καινούργιες δυνατότητες και για τις τράπεζες.
Έχουμε πλέον την ευχέρεια να διευκολύνουμε την ένταξη περισσότερων στις λειτουργίες του τραπεζικού συστήματος, να προσφέρουμε χρηματοδότηση, προϊόντα και υπηρεσίες που χρειάζονται, να καλύψουμε ανάγκες, ζήτηση που σήμερα μένει ατυχώς αναξιοποίητη.
Πριν πολλές δεκαετίες η τράπεζα ήταν ένας αυστηρός και απόμακρος «δημόσιου» χαρακτήρα φορέας στον οποίο απευθύνονταν οι ενδιαφερόμενοι υποβάλλοντας αιτήματα.
Στη συνέχεια εξελίχτηκε σε μια δραστήρια επιχείρηση που ενθάρρυνε με κάθε τρόπο την κατανάλωση και τις επενδύσεις.
Σήμερα διαθέτουμε όλα τα απαραίτητα εργαλεία (αλλά και τις κεφαλαιακές βάσεις) για να διαχειριστούμε αποτελεσματικά την ανάπτυξη.
Να εξασφαλίσουμε ότι σε αυτήν θα συμμετέχουν περισσότεροι κι αυτό όχι μόνον διότι είναι κοινωνικά ορθό αλλά κυρίως επειδή θα είναι αποτελεσματικό και επικερδές για όλους.
www.bankingnews.gr
Η. Ξηρουχάκης (ΤΧΣ): Χιλιάδες επιχειρήσεις και καταναλωτές δεν είναι επιλέξιμοι για δανεισμό - Αυτό πρέπει να αλλάξει
Άρθρο του Ηλία Ε. Ξηρουχάκη - Είναι διευθύνων σύμβουλος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ)
Σχόλια αναγνωστών