ΑΓΟΡΑ: Η εισήγηση του υπουργού Υγείας, επηρέασε σήμερα σημαντικά την αγορά μας. Ίσως λίγο υπερβολικά κατά τη δική μας άποψη, αλλά ας είναι. Εδώ που έχουμε φτάσει τι να χάνει 2,5 δισ. ευρώ το μήνα η οικονομία, τι 3 δισ. ευρώ. Το προεξόφλησε η αγορά μας το lockdown εύκολα, όπως άλλωστε κάνει όταν υποχωρεί. Στην πτώση δεν έχει θέμα, στην άνοδο δυσκολεύεται.
Κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας για το Γενικό Δείκτη, τον FTSE 25 αλλά και τον τραπεζικό. Μόνιμα στο «κόκκινο» η αγορά χωρίς προσπάθεια περιορισμού των απωλειών. Όσο περνούσε η ώρα τόσο βυθιζόταν. Στο εξωτερικό οι απώλειες είναι ήπιες. Στο κλείσιμο 12 μετοχές από την υψηλή κεφαλαιοποίηση βρέθηκαν στο χαμηλό ημέρας.
Η αγορά δείχνει ότι δε θα ξεπεράσουμε εύκολα την πανδημία, αλλά και ότι τα χρήματα δε χαρίζονται. Πρέπει να κοπιάσει κάποιος. Είναι μαραθώνιος, δεν είναι αγώνας 100 μέτρων, να πάει σερί ή κορδόνι η ανοδική κίνηση και να τους κάνει όλους πλούσιους. Θέλει υπομονή και επιμονή. Εξακολουθούμε να έχουμε στραμμένο το βλέμμα μας στις καλές εταιρείες, με χαμηλό δανεισμό και σε εκείνες που έχουν προοπτικές και τα έχουν πάει καλά μέχρι σήμερα.
LOCKDOWN: Το ΧΑ μπήκε ήδη, περιμένουμε να μπει και η Αττική.
ΜΕΤΟΧΕΣ (απάντηση): Η στήλη δε μπορεί να προμοτάρει μετοχές που «παλτουδιάζουν» τους δανειστές. Η στήλη έχει αδυναμία στις αδάνειστες, σε αυτές που έχουν ισχυρό ισολογισμό, ακόμα και αν δε βγάζουν κέρδη. Βέβαια, το που επενδύει ο καθένας τα λεφτά του, είναι δικό του αποκλειστικά θέμα. Επίσης οι αγορές δε λειτουργούν πάντα ορθολογικά. Παίζουν πολλά ρόλο στη διαμόρφωση μίας τιμής.
ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Στο χαμηλό ημέρας ο δείκτης, στο χαμηλό ή πολύ κοντά στο χαμηλό ημέρας όλες οι συστημικές. Στο -6,2% η Πειραιώς. Απογοητευτική σήμερα η εικόνα για την Alpha Bank, η οποία χθες είχε κλείσει στον εκθετικό των 200 ημερών. Δεν έχασε τα 2 ευρώ η ΕΤΕ αλλά υποχώρησε 5,11% και τις μικρότερες απώλειες αλλά κοντά στο 5% είχε η Eurobank.
JUMBO: Με υψηλό όγκο ακόμα και αν αφαιρέσουμε τα πακέτα και στο -3,75% και στα 13,08 ευρώ.
ΟΠΑΠ: Επηρεάζεται και η συγκεκριμένη προφανώς. Στο -3,61%.
ΕΧΑΕ: Στα 210 εκατ. ευρώ έχει υποχωρήσει η αποτίμηση. Εδώ χρειάζεται όραμα. Κρίμα να υπάρχουν τόσες εισηγμένες με γεμάτα ταμεία και να μην αποφασίζει έστω και μία να τη «χτυπήσει».
ΠΟΡΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ: (απάντηση): Από τη στιγμή που πάτησαν στα χαμηλά οι αγορές τον περσινό Μάρτιο και άρχισαν να αντιδρούν, είχαμε γράψει πως θα προτιμούσαμε αντίδραση τύπου U και όχι V, γιατί με την πανδημία δεν είχαμε τελειώσει. Τότε δεν υπήρχε και το εμβόλιο. Σε αυτό το πλαίσιο θα μπορούσαμε να δεχθούμε πως η αντίδραση της δικής μας αγοράς είναι πιο ορθολογική.
Όταν όμως βλέπουμε όσα γίνονται στις αγορές του εξωτερικού, το γεγονός ότι υπάρχουν πλέον εμβόλια, έστω και με τα προβλήματα των καθυστερήσεων, όταν υπάρχει η προοπτική του Ταμείου Ανάκαμψης, τα χαμηλά επιτόκια και τόσα άλλα, δε μπορούμε να πούμε πως εμείς πάμε σωστά, και ο υπόλοιπος πλανήτης λάθος. Έχουν αντίδραση V οι άλλες αγορές και εμείς σφυρίζουμε αδιάφορα. Δε λέμε, μπορεί κάποιες αποτιμήσεις στο ΧΑ να μας προβληματίζουν, αλλά βρίσκουμε δεκάδες φθηνές εταιρείες.
Εντοπίζουμε εισηγμένες που η ρευστοποιήσιμη αξία είναι υψηλότερη από τη χρηματιστηριακή. Δηλαδή βλέπουμε εταιρείες που αν ρευστοποιήσουν ακίνητα και αποθέματα, αν εισπράξουν απαιτήσεις κ.α., μπορούν να εξοφλήσουν πλήρως το σύνολο των υποχρεώσεων, να τους μείνει δώρο η επιχειρηματική δραστηριότητα και το ποσό της περιουσίας που θεωρητικά ρευστοποιείται να είναι υψηλότερο από την αξία στο ΧΑ. Δε μπορούμε να μη χαρακτηρίσουμε αυτά τα παραδείγματα ως αποτέλεσμα στρέβλωσης και υπερβολής.
ΚΛΟΥΚΙΝΑΣ –ΛΑΠΠΑΣ: Κοιτάζοντας τον ισολογισμό και την αποτίμηση των 23 εκατ. ευρώ σημειώνουμε: Βάσει ισολογισμού χρήσης 2019 η αξία των οικοπέδων και των ακινήτων ανερχόταν στα 66 εκατ. ευρώ. Οι συνολικές υποχρεώσεις στο πρώτο εξάμηνο του 2020 ήταν στα 42 εκατ. ευρώ. Δηλαδή έχουμε μία διαφορά 24 εκατ. ευρώ. Επίσης υπήρχαν αποθέματα και απαιτήσεις ύψους 11 εκατ. ευρώ αλλά και ταμειακά διαθέσιμα 4,8 εκατ. ευρώ.
Ακόμα και αν αποθέματα και απαιτήσεις κουρευτούν και εισπραχθούν για παράδειγμα μόλις 6 εκατ. ευρώ, το καθαρό υπόλοιπο που μένει είναι 35 εκατ. ευρώ και η επιχειρηματική δραστηριότητα. Δηλαδή στο ΧΑ τα 23 εκατ. ευρώ τι ακριβώς αποτιμούν οι επενδυτές;
AS COMPANY: Για τη δική της ρευστοποιήσιμη αξία τα είχαμε γράψει όταν την «πυροβολούσαν» στα 1,80 ευρώ. Τώρα φαίνεται πως ο βασικός μέτοχος έχει στα χέρια του αποτίμηση 2,50 ευρώ και σχόλιο, ότι ίσως σε αυτό το νούμερο μία δημόσια πρόταση να μην πετύχει. Με 28 εκατ. ευρώ αποτίμηση και σχεδόν το 50% στο ταμείο;
ΧΑΪΔΕΜΕΝΟΣ: Πρόσφατες και εδώ οι αναφορές μας στα 4,5 εκατ. ευρώ αποτίμησης. Στο -8% σήμερα η μετοχή και στα 0,64 ευρώ με αποτίμηση 5,3 εκατ. ευρώ.
ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ: Καμία σχέση η πορεία της τιμής σε σχέση με το πρώτο lockdown. Σε υψηλά 12 μηνών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται…
ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΘΡΑΚΗΣ: Εδώ τι τιμή θα έδιναν οι αναλυτές που δίνουν βάση στο net debt/EBITDA; Στη ΔΕΗ αναμένεται στις 3,5 φορές και μας δίνουν περιθώριο ανόδου 70%. Εδώ που είναι στις 0,75 φορές πόσο είναι το περιθώριο ανόδου; Που δίνει και μέρισμα και έχει κέρδη στο εννεάμηνο υψηλότερα από αυτά της ΔΕΗ. Εύκολα θα μπορούσε να μπει στον FTSE 25 αν συνεχίσει ανοδικά…
Έγραψε και νέα υψηλά 20 ετών σήμερα αφού πήγε μέχρι και τα 4,15 ευρώ αλλά δεν άντεξε με όσα γίνονταν γύρω της και έκλεισε στα 3,9650 ευρώ και στο -0,88%.
INTRALOT: Οι ειδήσεις που βγαίνουν από την εταιρεία βοηθούν στη βελτίωση της χρηματιστηριακής της συμπεριφοράς. Καταλύτης οι διαπραγματεύσεις με τους ομολογιούχους και το τελικό ύψος των κεφαλαιακών κερδών, που θα βελτιώσει και τα ίδια κεφάλαια και θα ρίξει λίγο τη μόχλευση. Στο +5,26% και στα 0,20 ευρώ.
REVOIL: Βγήκαν στα 1,04 ευρώ πολλά κομμάτια στην πλευρά των πωλητών, αλλά απορροφήθηκαν με χαρακτηριστική ευκολία. Εκεί έκλεισε με όγκο σχεδόν 50 χιλ. τεμάχια.
MSCI: Κάνε το «θαύμα» σου…
Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankignews.gr
Σχόλια αναγνωστών