Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Προσπάθεια επαναπροσέγγισης των 900 μονάδων

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Προσπάθεια επαναπροσέγγισης των 900 μονάδων
Σχετικά Άρθρα

ΑΓΟΡΑ: Οι αγορές της Νέας Υόρκης και του Λονδίνου είναι κλειστές σήμερα, σημειώνουν οι αναλυτές και περιμένουν χαμηλό τζίρο στη δική μας αγορά. Σήμερα, ολοκληρώνεται ο Μάιος και αναμένουν διατήρηση των επιλεκτικών τοποθετήσεων με τις τράπεζες φυσικά στο επίκεντρο. Δυνατό το τρίμηνο της Εθνικής, ενώ η αύξηση της Alpha Bank συνεχίζει να βάζει τη μετοχή στο επίκεντρο.

Μέχρι στιγμής τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου δείχνουν πως πολλές εισηγμένες τα έχουν πάει περίφημα και υπάρχουν αισιόδοξες εκτιμήσεις για τη συνέχεια ή τουλάχιστον για το δεύτερο τρίμηνο.

Ανοδικό το άνοιγμα για τον τραπεζικό δείκτη και σημειώνει άνοδο περίπου 1,5%, με αποτέλεσμα να σπρώχνει το γενικό δείκτη λίγο πάνω από τις 890 μονάδες και ξανακοιτάζει προς τις 900 μονάδες. Πλην τραπεζών, στα υπόλοιπα βαριά χαρτιά έχουμε υποτονικό ξεκίνημα με χαμηλούς όγκους συναλλαγών. Η ΕΛΧΑ που θα μπει στον FTSE 25 συνεχίζει ανοδικά. Ο τζίρος συνολικά είναι χαμηλός στο ξεκίνημα με τον περισσότερο να έχει γίνει στην ΕΤΕ.

ΕΧΑΕ: Αποφασίζει μεταξύ άλλων σήμερα για το μέρισμα των 0,07 ευρώ ανά μετοχή, της επιστροφής κεφαλαίου 0,07 ευρώ, αλλά και για την ενεργοποίηση προγράμματος αγοράς ιδίων μετοχών.

ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ: Πολύ καλά τα οργανικά αποτελέσματα, σημειώνει η Merit, τα οποία ενισχύθηκαν και από τα μεγάλα έσοδα από trading, με αποτέλεσμα τα πραγματικά ενσώματα ιδία κεφάλαια να γυρίσουν θετικά. Εκτίμηση της ΑΧΕ είναι ότι η Εθνική δεν θα προχωρήσει σε ΑΜΚ το 2021 και θα στηριχθεί στην οργανική αύξηση της κερδοφορίας. Ωστόσο, δεν μπορεί να αποκλείσει την πιθανότητα αυτή σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.

Η Εθνική Τράπεζα είναι η καλύτερη ιδέα της Merit για αγορά στον τραπεζικό κλάδο, αφού διαθέτει την υψηλότερη ρευστότητα, τα χαμηλότερα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα και τον υψηλότερο δείκτη κάλυψης από προβλέψεις στον κλάδο. Η μετοχή είναι στα 2,54 ευρώ με άνοδο κοντά στο 2,5%.

ALPHA BANK: Στα 1,10 ευρώ στο άνοιγμα και η εικόνα στις τελευταίες συνεδριάσεις δείχνει πως οι επενδυτές πιστεύουν ότι η αύξηση θα γίνει στο 1 ευρώ.

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Δείχνει πως θέλει να αντιδράσει. Σημειώνουμε πως είχε συμπληρώσει 8 συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις και την περασμένη Παρασκευή έκλεισε οριακά ανοδικά.

MOTOR OIL: Είναι μία έκπληξη να αποφασίσει η διοίκηση να πουλήσει 96 χιλ. ίδιες μετοχές με κατώτατη τιμή 13,20 ευρώ ανά μετοχή. Η στήλη θα περίμενε να συνεχίσει το πρόγραμμα αγοράς ιδίων και μάλιστα το περίμενε και πιο επιθετικό εδώ και εβδομάδες. Το ίδιο περίμενε και από τους βασικούς μετόχους.

ΚΑΡΑΜΟΛΕΓΚΟΣ: Δείχνει πως έχει μία κινητικότητα στις τελευταίες συνεδριάσεις. Ίσως μέρος του ενδιαφέροντος να έχει να κάνει με το τίμημα που δόθηκε για την Chipita, αλλά σημειώνουμε και τις φήμες για δημόσια πρόταση που υπήρχαν στο παρελθόν λόγω κάποιων μεγάλων πακέτων. Στο ξεκίνημα με όγκο λίγο πάνω από 5 χιλ. τεμάχια ενισχύεται σχεδόν 5%.

ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΘΡΑΚΗΣ: Ξανά πάνω από τα 6 ευρώ, αλλά αυτή τη φορά οι μέτοχοι έχουν λάβει και μέρισμα.

ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ: Στα 15,43 ευρώ με χαμηλό όγκο και άνοδο άνω του 1%.

BRIQ: Την έχει ταλαιπωρήσει κάποιος πωλητής εδώ και πολλές εβδομάδες. Στις τελευταίες συνεδριάσεις φαίνεται πως οι πιέσεις μειώθηκαν όπως και ο όγκος, και έχει απομακρυνθεί λίγο από τα 1,92 ευρώ, όπου βλέπαμε ότι έβγαιναν κομμάτια. Στα 1,98 ευρώ στο ξεκίνημα

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης