γράφει :
ΑΓΟΡΑ: Οι αγορές της Ευρώπης άνοιξαν με απώλειες και το ΧΑ στο ξεκίνημα ακολουθεί την τάση. Έχουν αρχίσει πάλι οι επενδυτές να ανησυχούν για τον πληθωρισμό. Λογικές οι ανησυχίες και παρατηρούμε πως σε κάποια αποτελέσματα εξαμήνου, συγκεκριμένες εταιρείες παρά την αύξηση του τζίρου έχουν επηρεαστεί σημαντικά από την αύξηση των πρώτων υλών με αποτέλεσμα να μειώνονται τα κέρδη.
Βέβαια όταν έχεις δυναμική ανάπτυξη έχεις και πληθωρισμό, αλλά εδώ έχουμε να κάνουμε και με άλλα. Το μεταφορικό κόστος, η μη επάρκεια προϊόντων λόγω του lockdown, η αδυναμία εφοσιασμού της αγοράς και φυσικά στην Ελλάδα η κερδοσκοπία. Εδώ έχουν ανέβει οι τιμές στα πάντα, χωρίς να επηρεάζονται τα πάντα.
Η ΔΕΗ θα συνεχίσει να τραβάει το ενδιαφέρον και να επηρεάζει την αγορά αφού δεν είναι γνωστή η τιμή της αύξησης. Ο τζίρος χαμηλός στο ξεκίνημα και παρατηρείται μεταβλητότητα σε κάποιες μετοχές. Με μικρό όγκο πιέζεται σημαντικά η Coca Cola και επηρεάζει τους δείκτες.
ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Μεταβλητότητα στην Πειραιώς η οποία ξεκίνησε με απώλειες 1,29%, γύρισε στο +0,50% και στη συνέχεια κινείται γύρω από το χθεσινό κλείσιμο. Μικρές απώλειες για τη Eurobank, οριακές για την Εθνική και αμετάβλητη η Alpha Bank. Εδώ το θέμα είναι τι θα κάνει η Εθνική, καθώς στην αγορά υπάρχουν εκτιμήσεις από πολλά στελέχη πως μπορεί να πάει και αυτή για αύξηση. Η διοίκηση σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΒΝ εκτιμά πως δεν χρειάζεται αλλά ίσως δέχεται πιέσεις.
JUMBO: Λίγο κάτω από τα 14 ευρώ διαπραγματεύεται η μετοχή.
ΔΕΗ: Στα 8,07 ευρώ με μικρές απώλειες και χαμηλό όγκο σε σύγκριση με τις προηγούμενες μέρες.
ΔΡΟΜΕΑΣ: Δεν μπορούμε να πούμε πως είμαστε ικανοποιημένοι από το εξάμηνο που δημοσίευσε. Κάτω οι πωλήσεις στα 8,9 εκατ. ευρώ από 9,9 εκατ. ευρώ, κάτω τα EBITDA στα 1,1 εκατ. ευρώ από 1,4 εκατ. Ευρώ και μόλις 90 χιλ. ευρώ καθαρά κέρδη από 398 χιλ. ευρώ. Η διοίκηση αισιοδοξεί για το δεύτερο εξάμηνο και σημειώνει πως μπορεί να πιάσει το τζίρο της περσινής χρήσης. Τα ίδια κεφάλαια σα 27 εκατ. ευρώ και ο καθαρός δανεισμός στα 25,3 εκατ. ευρώ. Υποχωρεί κάτω από τα 0,40 ευρώ η μετοχή αλλά με χαμηλό όγκο.
ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ: Μεγάλη η βελτίωση των μεγεθών και μας αρέσει περισσότερο η δημιουργία πολύ καλών λειτουργικών ταμειακών ροών. Δεν το βλέπουμε στα αποτελέσματα άλλων εταιρειών και κοιτάμε τον ευρύτερο κλάδο, καθώς έχουν την ίδια συμπεριφορά. Πωλήσεις 90 εκατ. ευρώ από 58,2 εκατ. ευρώ, EBITDA 6,19 εκατ. ευρώ από 1,5 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 1,7 εκατ. ευρώ από ζημιά 2,4 εκατ. ευρώ. Ο καθαρός δανεισμός στα 87,5 εκατ. ευρώ με τα ίδια κεφάλαια στα 30,2 εκατ. ευρώ. Η μόχλευση είναι κάπως υψηλή. Η Exalco δίνει κέρδη και η μητρική Βιοκαρπέτ, μικρή ζημιά.
ΜΥΛΟΙ ΛΟΥΛΗ: Εδώ έχουμε επηρεασμό από την αύξηση των πρώτων υλών. Ενώ ο τζίρος αυξήθηκε στα 60,9 εκατ. ευρώ από 54,5 εκατ. ευρώ δεν πέρασε στην τελική γραμμή το όφελος. Αν μάλιστα δεν υπήρχε η θετική φορολογία θα είχαμε σημαντική μείωση κερδών, όπως δείχνουν τα προ φόρων κέρδη. Τελικά αυξήθηκαν στα 1,4 εκατ. ευρώ από 950 χιλ. ευρώ. Στα 43,2 εκατ. ευρώ ο καθαρός δανεισμός. Σημειώνουμε πάντως τα ίδια κεφάλαια που ανέρχονται στα 91,4 εκατ. ευρώ και δίνουν P/BV 0,48 φορές δηλαδή εξαιρετικά χαμηλό.
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΑ: Χωρίς ιδιαίτερες κινήσεις στα πρώτα λεπτά.
Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών