γράφει :
ΑΓΟΡΑ: Με ήπια άνοδο ξεκίνησαν οι αγορές της Ευρώπης. Πληθωρισμός και μετάλλαξη Omicron συνεχίζουν να ανησυχούν τους επενδυτές και στο ΧΑ οι αναλυτές περιμένουν πως λόγω απουσίας αγοραστικού ενδιαφέροντος ίσως δούμε κάποια περαιτέρω διόρθωση σήμερα. Η εικόνα της πολύμηνης συσσώρευσης πάντως δεν αλλάζει.
Η συνεδρίαση ξεκίνησε με εξαιρετικά χαμηλές συναλλαγές και σταθεροποιητικά. Δείχνει όμως μία διάθεση να συνεχίσει τη χθεσινή πτώση, λόγω απουσίας επενδυτικού ενδιαφέροντος και μετά τα πρώτα λεπτά άρχισε να υποχωρεί λόγω πιέσεων σε επιλεγμένα βαριά χαρτιά. Ο Γενικός Δείκτης έχει μία καλή απόσταση ασφαλείας από τον εκθετικό των 200 ημερών που είναι η βασική στήριξη.
ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Χωρίς ιδιαίτερη διάθεση για αντίδραση μετά τις χθεσινές απώλειες στο ξεκίνημα. Η πορεία των συστημικών θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό το πρόσημο της αγοράς. Στο ξεκίνημα πιέζεται η Eurobank και η Alpha Bank. Μικρή άνοδο έχει η Εθνική αλλά και αυτή δοκιμάζεται.
ΔΕΗ: Τους ταμιευτήρες χρησιμοποιεί η ΔΕΗ για να περιορίσει την αύξηση της τιμής του ρεύματος κάτι που σύμφωνα με τα αποτελέσματα που είχε δημοσιεύσει στο εννεάμηνο, το είχε κάνει και το προηγούμενο διάστημα. Η παραγωγή από υδροηλεκτρικές μονάδες στους 9 μήνες είχε αυξηθεί κατά 72,5% λόγω των μεγαλύτερων ποσοτήτων εισροών στους ταμιευτήρες, είχε πει τότε η διοίκηση. Ήπια πτωτικό το άνοιγμα της μετοχής.
JUMBO: Με απώλειες ξεκίνησε η συνεδρίαση για τη μετοχή και απομακρύνεται και πάλι από τα 13 ευρώ. Η συσσώρευση και εδώ συνεχίζεται. Στα 12,64 ευρώ και στο -0,86%.
ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ: Η Axia Ventures έδωσε τιμή στόχο για τη μετοχή τα 19,10 ευρώ από 15,40 ευρώ που ήταν η προηγούμενη με σύσταση αγοράς. Σύμφωνα με την έκθεση, λαμβάνοντας υπόψη τις πρόσφατες εξαγορές στον κλάδο (Falck στην Ιταλία και Eolia στην Ισπανία) με τιμή 14,0x EV/EBITDA, η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ αποτιμάται σε ~2,7 δισ. ευρώ (23,5 ευρώ/μετοχή).
Η χρηματιστηριακή σημειώνει πως σύμφωνα με το μεσοπρόθεσμο σχέδιο της εισηγμένης η εγκατεστημένη ισχύς θα φτάσει τα 3,0 GW έως το 2026, το EBITDA θα αυξηθεί από 148 εκατ. ευρώ το 2021 σε 260,7 εκατ. ευρώ το 2023 και θα ξεπεράσει τα 400 εκατ. ευρώ έως το 2026 (23% CAGR) αυξάνοντας τα κέρδη ανά μετοχή (EPS) κατά 30% την ίδια περίοδο. Σήμερα πραγματοποιείται η Γενική Συνέλευση για την έγκριση διανομής κερδών προηγούμενων χρήσεων ύψους 0,17 ευρώ ανά μετοχή. Με καλή άνοδο άνοιξε η μετοχή
PRODEA: Χωρίς το δικαίωμα στο προμέρισμα χρήσης 2021 ύψους 0,11 ευρώ ανά μετοχή από σήμερα με την αγορά πάντως να περιμένει την ιδιωτική τοποθέτηση για βελτίωση της διασποράς. Με την αποτίμηση που έχει η εισηγμένη θα μπορούσε άνετα να ήταν στους μεγάλους δείκτες του ΧΑ. Όμως το ποσοστό του βασικού μετόχου δεν το επιτρέπει και πρέπει να μειωθεί.
LAMDA: 7 εταιρείες κατέθεσαν προσφορά για την κατασκευή των πρώτων βασικών έργων υποδομής του Ελληνικού. Θα γίνει αξιολόγηση και τον Φεβρουάριου του 2022 θα ανακοινωθεί ο ανάδοχος.
ΚΡΙ-ΚΡΙ: Το υψηλό κόστος ενέργειας εκτιμούμε πως δεν έχει ακόμα αποτυπωθεί στα αποτελέσματα. Λογικά θα φανεί στο τέταρτο τρίμηνο αλλά και στο πρώτο της επόμενης χρήσης. Στα 8 ευρώ και στο -2,68% με όγκο κάτω από 1.500 τεμάχια.
MODA BAGNO: Μπήκε εντολή πώλησης στην προσυνεδρίαση 20 χιλ. τεμαχίων στα 0,71 ευρώ. Δύσκολα βρίσκεται αγοραστής για τέτοια πώληση ειδικά τέτοιες μέρες. Υποχωρεί στα 0,66 ευρώ η μετοχή.
Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών