Η ετήσια απόδοση του 10% στο Γενικό Δείκτη υποεκτιμά την εικόνα της ελληνικής αγοράς για το 2021.
Τα 2/3 των εισηγμένων εταιριών εμφανίζουν μεγαλύτερη απόδοση από το Γενικό Δείκτη, οι μέσες ημερήσιες συναλλαγές αυξήθηκαν κατά 11% και η συμμετοχή του επενδυτικού κοινού ήταν αυξημένη σε πλήθος και προέλευση κωδικών.
Οι αυξήσεις κεφαλαίου (χωρίς τα CoCos) έφεραν περίπου 4 δισ. ευρώ στα ταμεία των εισηγμένων ενώ άλλα 1,4 δισ. ευρώ προστέθηκαν από τις εκδόσεις των 7 εισηγμένων εταιρικών ομολόγων.
Η εκπροσώπηση των ελληνικών εταιριών στον MSCI έφθασε τις 6 εταιρίες έναντι 3 πέρυσι ενώ υπάρχει μια ικανοποιητική ουρά νέων εκδόσεων που κατευθύνεται προς το Χρηματιστήριο.
Η χρονιά έκλεισε με λιγότερες εκκρεμότητες από αυτές που ξεκίνησε: Ο τραπεζικός κλάδος απέκτησε νέα κεφάλαια και νέους επενδυτές, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια έπεσαν σε επίπεδα που μπορούν να δουν τον κλάδο ποιοτικότεροι επενδυτές ενώ οι υποσχέσεις των επιχειρηματικών πλάνων παραμένουν δέλεαρ για τις τρέχουσες αποτιμήσεις τους.
Η ΔΕΗ άνοιξε το δρόμο για τις εμποροβιομηχανικές εταιρίες σε επενδυτές μεγάλου βεληνεκούς, απέκτησε ισχυρή ρευστότητα ικανή να οδηγήσει με ταχύτερους ρυθμούς την ενεργειακή απεξάρτηση από τον λιγνίτη.
Παρά την πίεση από την πανδημία και το αδύναμο ξεκίνημα της χρονιάς οι εισηγμένες έχουν επιτύχει ως το εννεάμηνο την ολική επαναφορά στα κέρδη και την δραστηριότητα τους, το ΑΕΠ της χώρας στο γ’ τρίμηνο είχε την μεγαλύτερη θετική ποσοστιαία μεταβολή στην Ευρώπη με την βοήθεια του Τουρισμού που ξεπέρασε τις αρχικές εκτιμήσεις.
Η τεχνική εικόνα
Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε την χρονιά που τελειώνει περισσότερο με γνώμονα να υπερασπίσει τα κεκτημένα του τέλους του 2020.
Η ανοδική τάση προφυλάχθηκε αν και έχασε πολύ σε δυναμική από τον Απρίλιο και μετά. Είναι εντυπωσιακό ότι από τον Απρίλιο και για όλο το υπόλοιπο της χρονιάς, η διακύμανση του Γενικού Δείκτη περιορίστηκε σε ένα εύρος 100 μονάδων.
Πρακτικά μιλάμε για συσσώρευση που σε κάθε ταλάντωση μέσα σε αυτό το εύρος κλείνει όλο και περισσότερο δίνοντας την εντύπωση μιας κοπιώδους αναμονής.
Με βάση προηγούμενα μοτίβα αναμονών η εκτόνωση αυτής της υπέρσυσσώρευσης θα δώσει πολύ μεγάλη κίνηση προς την κατεύθυνση της διάσπασης.
Η διαφυγή από τις 830 μονάδες θα δώσει στόχο κίνησης προς τις 725 μονάδες ενώ η ανοδική διαφυγή έχει τετραψήφιους στόχους (1.050) κοιτάζοντας ενδεχομένως σε ένα πιο φιλόδοξο σενάριο και τα υψηλά του 2014.
Είναι ενδεικτικό ότι σε εβδομαδιαία βάση ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται στο απόλυτο σημείο ισορροπίας στους κινητούς μέσους των 30 και 50 ημερών, την οριακή αρνητική εικόνα του MACD και στην απόλυτη ουδετερότητα των ταλαντωτών.
Το κλείσιμο της χρονιάς βρίσκει τους αγοραστές νικητές με βραχεία κεφαλή με βελτιωμένα ωστόσο τεχνικά δεδομένα που αφορούν το τζίρο και τις εκτονώσεις των τοπικών διορθώσεων που σε καμία περίπτωση δεν χάλασαν την μεγάλη εικόνα.
Τα ανοικτά θέματα της πανδημίας, του ενεργειακού κόστους και του πληθωρισμού βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας της επόμενης χρονιάς και αφορούν το σύνολο των οικονομιών του πλανήτη.
Με βάση τα λεγόμενα των κεντρικών τραπεζών η επόμενη χρονιά θα δει τα βασικά επιτόκια αναφοράς να αυξάνονται και οι αγορές των ομολόγων να μειώνονται ή να τερματίζονται. Ακόμα οι προεδρικές εκλογές στην Γαλλία τον Απρίλιο έχουν αποκτήσει δεσπόζουσα θέση για τις πολιτικές της Ευρώπης ενώ η δύσκολη οικονομική κατάσταση στην Τουρκία και η γεωπολιτική ένταση στην Ουκρανία παραμένουν εν δυνάμει ρίσκα στον ορίζοντα.
Εκτός Ευρώπης, Ιράν και Ταιβάν αποτελούν δυνητικές εστίες γεωπολιτικής έντασης με αρνητικές Στο εσωτερικό τα κυριότερα γεγονότα της επόμενης χρονιάς σημαντικά ρόλο θα έχουν οι αξιολογήσεις του ελληνικού χρέους με πρώτη την Fitch στις 14 Ιανουαρίου καθώς η προσπάθεια για την επενδυτική βαθμίδα μπαίνει στην τελική ευθεία.
Εγχειρήματα όπως η πώληση των Επιχειρήσεων Αττικής, η μείωση του ποσοστού του ΤΧΣ στην Εθνική Τράπεζα, ο διαγωνισμός για την ανανέωση της παραχώρησης της Αττικής οδού και η εκκίνηση του διαγωνισμού για τον ΒΟΑΚ, το κλείσιμο της συναλλαγής της ΔΕΗ για την πώληση του ΔΕΔΔΗΕ, οι ζυμώσεις σε μετοχικό επίπεδο στον κατασκευαστικό κλάδο αναμένεται να κρατήσουν ψηλά το ενδιαφέρον και να εντείνουν την κινητικότητα σε κλάδους αναφοράς.
Η αποτίμηση της ελληνικής αγοράς
Η ελληνική αγορά δεν είναι ακριβή σε σχέση με το εξωτερικό, παρουσιάζει ωστόσο σημαντικές διαφοροποιήσεις στις επιμέρους αποτιμήσεις.
Ο λόγος των εταιρικών κερδών προς την κεφαλαιοποίηση βρίσκεται στις 17 φορές, ενώ με τις προσαρμογές των εκτάκτων διαμορφώνεται στις 14,7 φορές.
Οι τράπεζες διαπραγματεύονται 0,53x την ενσώματη καθαρή τους θέση εμφανίζοντας έκπτωση 20% σε σχέση με τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Τα δεδομένα και οι προοπτικές με βάση την τρέχουσα συγκυρία επιβάλουν μια επιλεκτική εστίαση ενώ σημαντική παράμετρος είναι και ο χρόνος: Ενδεχομένως η αποκλιμάκωση των ενεργειακών τιμών να συντελεστεί προς το μέσον της επόμενης χρονιάς ενώ το θέμα της επενδυτικής βαθμίδας θα έρθει στο προσκήνιο μετά την έλευση του α’ εξαμήνου.
Οι επιλογές για το 2022
Με βάση τα παραπάνω οι βασικές μας επιλογές για το 2022 αφορούν εταιρίες που έδειξαν ανθεκτικότητα στην πανδημική κρίση έχουν χαμηλή έκθεση ή αντισταθμίσει το ενεργειακό κόστος και θα ωφεληθούν από τις εισροές του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης: Εθνική Τράπεζα, Μυτιληναίος, Quest, Τερνα Ενεργειακή και ΟΠΑΠ καλύπτουν τα βασικά ζητούμενα της ανάπτυξης, των μερισμάτων και των προοπτικών από την μεγάλη κεφαλαιοποίηση.
Στις μεσαία κεφαλαιοποίηση Autohellas, Ελληνικά Χρηματιστήρια, Cenergy, Intrakat και Φουρλή συμπληρώνουν την βασική δεκάδα των επιλογών μας για το 2022.
Τμήμα Ανάλυσης
Beta ΑΧΕΠΕΥ
www.bankingnews.gr
Οι επενδυτικές επιλογές της Beta ΑΧΕΠΕΥ για το 2022 και ο απολογισμός του 2021
Τα ανοικτά θέματα της πανδημίας, του ενεργειακού κόστους και του πληθωρισμού βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας της επόμενης χρονιάς και αφορούν το σύνολο των οικονομιών του πλανήτη
Σχόλια αναγνωστών