Με πέντε συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις και μία πτωτική συνέχισε ο Γενικός Δείκτης την υπέρβαση του 900 μονάδων βελτιώνοντας παράλληλα την συναλλακτική δραστηριότητα καθώς η άνοδος βρήκε περισσότερους αρωγούς στην πορεία της προς τα υψηλά του μήνα.
Μέχρι τώρα ο Απρίλιος δικαιώνει απόλυτα την φήμη του ως ανοδικός μήνας «παντός καιρού» καταγράφοντας κέρδη άνω του 4%.
Η Ελληνική αγορά όχι μόνο γύρισε θετική από την αρχή τους έτους αλλά υπεραποδίδει έναντι των άλλων δυτικών χρηματιστηρίων εμφανίζοντας αμυντική στάση ακόμα και σε ημέρες πίεσης στις Ευρωπαϊκές Αγορές.
Το εξωτερικό μίγμα νέων κάθε άλλο παρά υποστηρικτικό μπορεί να θεωρηθεί με τα νούμερα του πληθωρισμού να φέρνουν νωρίτερα τις αυξήσεις των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες ενώ το πολεμικό μέτωπο μετά από 50 ημέρες εχθροπραξίων δεν δείχνει σημάδια εκτόνωσης διατηρώντας το ενεργειακό κόστος ψηλά.
Φαίνεται όμως ότι η Ελληνική Αγορά έχει καταφέρει να πείσει ένα νέο κοινό επενδυτών, πολλοί από αυτούς μπήκαν στις περυσινές αυξήσεις κεφαλαίου, με διαφορετική οπτική και σίγουρα πιο δυνατά χέρια αλλάζοντας άρδην την συμπεριφορά της Αγοράς.
Σε αυτό έχει συμβάλει και ικανοποιητική ως τώρα αποτίμηση της περυσινής χρήσης σε κερδοφορία (3,3 δις ευρώ) και αυξημένα μερίσματα (1,7 δις ευρώ ως τώρα), έντονη κινητικότητα στο μέτωπο των εξαγορών και συγχωνεύσεων αλλά και η προσδοκία αύξησης της στάθμισης ελληνικών μετοχών σε δείκτες που απευθύνονται σε επενδυτές σημαντικού ειδικού βάρους.
Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης πήρε απόσταση από τον κινητό μέσο των 200 ημερών επιβεβαιώνοντας το φαινόμενο με μια ήπια διαφυγή.
Και οι δύο μεσοπρόθεσμοι κινητοί μέσοι πλέον κινούνται αγορασμένοι ενώ και ο MACD έχει υπερβεί τα υποτιμημένα επίπεδα στα οποία διαπραγματεύθηκε όλο τον Μάρτιο ενισχύοντας τις θετικές ενδείξεις.
Την ίδια στιγμή οι ταλαντωτές αφήνουν χώρο για νέο ανοδικό περιθώριο.
Κομβικής σημασίας κρίνεται η περιοχή των 943 -940 μονάδων όπου παρατηρείται το καθοδικό χάσμα της 24ης Φεβρουαρίου, ημέρα κατά την οποία ξεκίνησαν οι πολεμικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία.
Η προσέγγιση αυτής της περιοχής παραμένει ως το βασικό σενάριο κίνησης της Αγοράς τις επόμενες εβδομάδες, η διάσπαση της οποίας έχει ωστόσο αυξημένο βαθμό δυσκολίας δεδομένης της έντασης των συναλλαγών (163 εκατ. ευρώ) που παρατηρήθηκε κατά την καθοδική κίνηση του Γενικού Δείκτη και η οποία κορυφώθηκε με 276 εκατ. ευρώ στις 28/2. Παρόλα αυτά η ερχόμενη εβδομάδα δεν προσφέρεται για έντονες συγκινήσεις λόγω του περιορισμένου αριθμού συνεδριάσεων και της εμφάνισης της «παραδοσιακής πασχαλινής» εποχικότητας των συναλλαγών.
Ενδεχομένως μια συντήρηση των επιπέδων να εξηγεί το πιθανότερο σενάριο με τους αγοραστές να έχουν σε αυτή την φάση τον πρώτο λόγο στην τάση βάση όντας πιο επιλεκτικοί σε μετοχές με υψηλή βαρύτητα στην διαμόρφωση του Γ. Δείκτη.
Σημείο αναφοράς την ερχόμενη Μ. Παρασκευή η πιστοληπτική αξιολόγηση από την S&P η οποία τοποθετεί το ελληνικό αξιόχρεο δύο βήματα χαμηλότερα (ΒΒ) από την επενδυτική βαθμίδα με θετική προοπτική.
Σε ότι αφορά τα αποτελέσματα τη Μ. Τετάρτη την σκυτάλη παίρνουν Κρι- Κρι, Ακρίτας, Space Hellas, Moda Bagno και Βιοχάλκο ενώ η μετοχή των ΕΛΠΕ θα διαπραγματεύεται χωρίς το μέρισμα των 30 λεπτών ανά μετοχή.
Την Μ. Πέμπτη θα ανακοινώσει μεγέθη χρήσης η Λούλης, η μετοχή της Παπουτσάνης θα διαπραγματεύεται χωρίς το μέρισμα χρήσης και η Μπουτάρης έχει προγραμματισμένη μια πολύ σημαντική συνέλευση στην οποία θα κληθεί να εγκρίνει το σχέδιο εξυγίανσης της εταιρίας.
Επισημαίνεται ακόμα ότι στις 19 Απριλίου (Μ. Τρίτη) η Entersoft θα ανακοινώσει βασικά μεγέθη α’ τριμήνου παίρνοντας την πρωτιά από το σύνολο των εισηγμένων εταιριών. Στο εξωτερικό συνεχίζεται η ροή αποτελεσμάτων του α’ τριμήνου στις ΗΠΑ με κυριότερες ανακοινώσεις αυτές των: 18/04 Bank of America 19/4 Johnson & Johnson, IBM, Netflix, 20/4 P&G, Tesla, 21/4 AΤ&T, Philip Morris 22/4 America Express και Verizon.
Η αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών θα είναι κλειστή Μ. Παρασκευή και Δευτέρα του Πάσχα λόγω των ελληνικών αργιών για το Ορθόδοξο Πάσχα.
Τμήμα Ανάλυσης
Beta AXEΠΕΥ
www.bankingnews.gr
Beta ΑΧΕΠΕΥ: Συντήρηση δυνάμεων και ισορροπία
Κομβικής σημασίας κρίνεται η περιοχή των 943 -940 μονάδων όπου παρατηρείται το καθοδικό χάσμα της 24ης Φεβρουαρίου, ημέρα κατά την οποία ξεκίνησαν οι πολεμικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία.
Σχόλια αναγνωστών