Πέντε συνεχόμενες πτωτικές εβδομάδες συμπλήρωσε ο Γενικός Δείκτης χάνοντας και τα επίπεδα των 800 μονάδων στο κλείσιμο, στην συνεδρίαση της Παρασκευής.
Αν και το κύμα των συνεχόμενων ρευστοποιήσεων δεν είναι πρωτοφανές για τα πρόσφατα ελληνικά χρηματιστηριακά δεδομένα, αυτή την φορά υπαγορεύεται σχεδόν αποκλειστικά από το εξωτερικό.
Η αύξηση του κόστους χρήματος σε συνδυασμό με την ενεργειακή κρίση έχει δημιουργήσει ένα άκρως αρνητικό μίγμα παραγόντων που λειτουργεί ανασταλτικά στην επενδυτική δραστηριότητα.
Ακολούθως, η αναθεώρηση των εκτιμήσεων για το βάθος και την διάρκεια της ύφεσης στις κυριότερες οικονομίες του πλανήτη καθώς και η αύξηση του ασφάλιστρου κινδύνου για τις μετοχές δεν άφησαν πολλά περιθώρια και στην εγχώρια αγορά να διαφοροποιηθεί ενώ στο τέλος της εβδομάδας παρουσίασε και χαρακτηριστικά συστημικών εκροών.
Οι πιέσεις στις μετοχές δεν είχαν ποιοτικές διαφοροποιήσεις παρά τα καλά νέα από το μέτωπο των αποτελεσμάτων και τα ρεκόρ της φετινής κερδοφορίας των εισηγμένων εταιριών.
Προς το παρόν η παράμετρος της κερδοφορίας φαίνεται να έχει βγει εντελώς από την επενδυτική στρατηγική και ο προσανατολισμός αφορά κυρίως την προστασία του κεφαλαίου.
Διαχειριστικά αυτό ισοδυναμεί με λευκή πετσέτα αφού η μείωση θέσεων δεν λαμβάνει υπόψη της επιμέρους προοπτικές και δείκτες αποτιμήσεων παρά μόνο σταθμίσεις στην έκθεση της αγοράς.
Αν και οι αποτιμήσεις υποχώρησαν κάτω από τα 60 δις ευρώ είναι ακόμα νωρίς να μιλήσουμε για μια καθολική ευκαιρία αγορών.
Το ταμπλό έχει επιμέρους φθηνές αποτιμήσεις και καλά μερίσματα, δεν έχει όμως καταλύτη που θα πληρώσει τα καλά θεμελιώδη.
Επομένως η αγορά θα παραμείνει προσδεμένη στην τάση των ξένων αγορών, αναζητώντας επίπεδα που θα συνιστούν υπερβολή για μια τοπική αντίδραση ή κάποιο νέο αποφασιστικής σημασίας (λήξη πολέμου, αποκλιμάκωση πληθωρισμού κλπ) για να επιστρέψει με μεγαλύτερη ψυχραιμία στα θεμελιώδη των επιχειρήσεων.
Μέχρι τότε το χρηματιστηριακό περιβάλλον θα παραμείνει νευρικό και τον πρώτο λόγο θα έχουν στην αποτύπωση τους τα αρνητικά νέα.
Η τεχνική εικόνα
Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης δύσκολα θα αποφύγει το ραντεβού με τα νέα χαμηλά έτους αφού η διαγραμματική εικόνα μοιάζει ιδιαίτερα φορτισμένη αρνητικά.
Οι γραμμές άμυνας στις 830 και 810 μονάδες έπεσαν χωρίς ιδιαίτερα μάχη, με την αγορά να ξαναποκτά πτωτική σε ένταση και συναλλαγές μετά την διάσπαση των 800 μονάδων.
Αν και ο Γενικός Δείκτης εισήλθε σε υποτιμημένες ζώνες τιμών δεν αποκλείεται να δούμε την τοπική εκτόνωση της κίνησης προς τις 780 μονάδες αφού νωρίτερα δεν μεσολαβεί κάποιο αξιόπιστο ενδιάμεσο επίπεδο στήριξης.
Όπως και στο παρελθόν η αποδυνάμωση των συναλλακτικών όγκων θα μας δώσει μια πρώτη ένδειξη βραχυπρόθεσμης αντίστροφής της τάσης.
Η ερχόμενη Παρασκευή εκτός από την τελευταία ημέρα του εννεαμήνου είναι και η τελευταία ημέρα των ανακοινώσεων για τα αποτελέσματα του εξαμήνου χωρίς να αποκλείεται η άτυπη παράταση τους έως το άνοιγμα της συνεδρίασης της 3ης Οκτωβρίου. Στις κυριότερες ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων της ερχόμενης εβδομάδας επισημαίνουμε τις εξής: 26/9 Μπλε Κεδρος ΑΕΕΑΠ, 27/9 Ideal Συμμετοχών, BRiQ, 28/9 ΑΔΜΗΕ, Τράπεζα Αττικής, 29/9 Lamda Development, ΕΥΑΠΣ, 30/9 ΟΛΠ, Space Hellas, Trastor.
Από τις εταιρίες της μεγάλης κεφαλαιοποίησης αναμένονται ακόμα μέσα στην εβδομάδα οι ανακοινώσεις των ΓΕΚΤΕΡΝΑ και Τερνα Ενεργειακή.
Τέλος επισημαίνεται ότι την ερχόμενη Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου θα διεξαχθούν στην Ιταλία κοινοβουλευτικές εκλογές.
Τμήμα Ανάλυσης
Beta ΑΧΕΠΕΥ
www.bankingnews.gr
Beta ΑΧΕΠΕΥ: Λευκή πετσέτα…
Το ταμπλό έχει επιμέρους φθηνές αποτιμήσεις και καλά μερίσματα, δεν έχει όμως καταλύτη που θα πληρώσει τα καλά θεμελιώδη.
Σχόλια αναγνωστών