σύμβολα :
TITAN CEMENT INTERNATIONAL S.A.
Δυνατά ξεκίνησε το 2023 με τις τάσεις του τετάρτου τριμήνου 2022 να διατηρούνται στο πρώτο τρίμηνο – Σε περαιτέρω βελτίωση των περιθωρίων στοχεύει η διοίκηση
Η τάση του τετάρτου τριμήνου συνεχίζεται και στο πρώτο τρίμηνο της νέας χρήσης με αυξημένες πωλήσεις και καλά περιθώρια, μετά και τις αυξήσεις τιμών που έγιναν τον Ιανουάριο.
Παράλληλα η διοίκηση επιθυμεί περαιτέρω βελτίωση των περιθωρίων στο μέλλον.
Οι τιμές είναι δυνατές και γίνονται προσαρμογμές επιλεκτικά και ανάλογα με τον ανταγωνισμό, ενώ υπάρχει μία μείωση του ενεργειακού κόστους.
Σημαντικά έργα ανάπτυξης αλλά και έργα logistics αναμένεται να ολοκληρωθούν το 2023 συμβάλλοντας στη βελτίωση των αποτελεσμάτων.
Παρά την τρομακτική αύξηση του ενεργειακού κόστους το 2022 η Τιτάν κατάφερε να πετύχει εξαιρετικά αποτελέσματα με καθαρά κέρδη 109,7 εκατ. ευρώ αυξημένα κατά 19,3% και τον καθαρό δανεισμό να ανέρχεται στα 797 εκατ. ευρώ παρά τις μεγάλες επενδύσεις που έγιναν το 2022.
Το 2022 ο δείκτης net debt/EBITDA βελτιώθηκε στις 2,4 φορές, αλλά υπάρχει περιθώριο για περαιτέρω βελτίωση είπε η διοίκηση με το στόχο να είναι οι 2 φορές στο τέλος του τρέχοντος έτους.
Αναφορικά με το ενεργειακό κόστος, από 204,2 εκατ. ευρώ το 2020 και 279,2 εκατ. ευρώ το 2021, ανήλθε στα 479,8 εκατ. ευρώ το 2022 αυξημένο κατά 135% έναντι του 2020.
Στην Ελλάδα το ενεργειακό κόστος το 2022 ήταν αυξημένο κατά 59% έναντι του 2020 και στις ΗΠΑ αυξημένο κατά 85%, ενώ στην Τουρκία αυξήθηκε 225% και στην Αλβανία 409%.
Οι επενδυτικές δαπάνες του Ομίλου κατά τη διάρκεια του έτους έφθασαν στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας 15ετίας και διαμορφώθηκαν σε 241,9 εκατ. ευρώ, σε σύγκριση με 126 εκατ. ευρώ το 2021.
Όπως σημείωσε η εταιρεία και το 2023 θα είναι έτος υψηλών επενδύσεων (150 εκατ. ευρώ), ίσως όχι όσο του 2022, αλλά θα είναι υψηλές.
Οι επενδύσεις σε έργα που προσβλέπουν σε μελλοντική ανάπτυξη, μείωση ενεργειακού κόστους, βελτιστοποίηση του κόστους logistics και αποσυμφόρηση της αποθηκευτικής χωρητικότητας, κυρίως στις ΗΠΑ, αυξήθηκαν στη διάρκεια του 2022.
Ο Όμιλος έχει χαμηλή έκθεση σε επιτοκιακό κίνδυνο, καθώς περισσότερο από το 80% του δανεισμού είναι είτε σε σταθερά επιτόκια είτε με κάλυψη του επιτοκιακού κόστους με μακροπρόθεσμες πράξεις αντιστάθμισης.
Ο Όμιλος δεν έχει σημαντικές ανάγκες αναχρηματοδότησης τους επόμενους 18 μήνες
Οι προοπτικές ανά χώρα
Οι παγκόσμιες συνθήκες παραμένουν αβέβαιες και παρόλο που ο κίνδυνος μιας βαθιάς ύφεσης φαίνεται να έχει αποφευχθεί προς το παρόν, η αναπτυξιακή προοπτική παραμένει ασαφής και εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από διάφορους παράγοντες όπως είναι το κόστος της ενέργειας, η πορεία του πληθωρισμού, οι προσπάθειες των νομισματικών αρχών να αντιμετωπίσουν τον πληθωρισμό και οι κίνδυνοι μιας ύφεσης.
Παράλληλα, τα άνευ προηγουμένου επίπεδα κρατικής στήριξης και κινήτρων –τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη– ενισχύουν τις επενδύσεις και τροφοδοτούν τη ζήτηση για τα προϊόντα του ομίλου, επιτρέποντάς στη διοίκηση να είναι συγκρατημένα αισιόδοξη.
Η αμερικανική οικονομία διατηρείται ισχυρή παρά τις πληθωριστικές πιέσεις και τα μέτρα σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής που δημιουργούν ανησυχίες για επιβράδυνση.
Οι κατασκευές νέων κατοικιών παραμένουν σε χαμηλότερα από τα συνήθη επίπεδα, ενώ το έλλειμμα κατοικιών συνεχίζεται.
Η δραστηριότητα σε εμπορικά και βιομηχανικά ακίνητα αναμένεται ότι θα διατηρηθεί σταθερή, στηρίζοντας την αύξηση επενδύσεων που παρατηρήθηκε στις κύριες αγορές του Ομίλου.
Η δυναμική που δημιουργείται χάρη στους διάφορους νόμους για επενδύσεις σε υποδομές και σε νέες θέσεις εργασίας, στη μείωση του πληθωρισμού και στη χρηματοδότηση της έρευνας και της παραγωγής τεχνολογίας (IIJA, IRA, CHIPS Act) αρχίζει να γίνεται ορατή, ενώ απτά αποτελέσματα αναμένεται ότι θα υπάρξουν κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους, διαμορφώνοντας έναν υγιή ρυθμό ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια.
Στην Ελλάδα, η χρονιά ξεκίνησε θετικά καθώς η χώρα φαίνεται να μην έχει επηρεαστεί πολύ από τις διεθνείς μακροοικονομικές αναταράξεις αντλώντας στήριξη από τη δυναμικότητα του τουριστικού κλάδου, ο οποίος αναμένεται ότι θα κινηθεί και φέτος σε επίπεδα ρεκόρ, καθώς και από την εισροή κοινοτικών χρηματοδοτικών κονδυλίων για την ανάπτυξη της ψηφιοποίησης, της ενεργειακής αποδοτικότητας και της αναβάθμισης των συναφών υποδομών.
Η ανάπτυξη είναι διάχυτη σε όλη τη χώρα και είναι ορατή στην αγορά κατοικίας, στα μικρής κλίμακας βιομηχανικά έργα, στα δημοτικά έργα και, βεβαίως, στις σχετιζόμενες με τον τουρισμό υποδομές και εγκαταστάσεις.
Επιπλέον, υπάρχουν ήδη σχέδια για την ανάπτυξη υποδομών μεγάλης κλίμακας και για έργα αστικής ανάπλασης, τα οποία θα συμβάλουν στη στήριξη της αγοράς τα επόμενα χρόνια.
Ο γεωγραφικός τομέας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, συνεπής με τη μέχρι τώρα πορεία του, αναμένεται να διατηρήσει τα επίπεδα που καταγράφηκαν το 2022.
Στην Τουρκία, τα πρόσφατα τραγικά γεγονότα με τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε το νότιο τμήμα της χώρας και οι τεράστιες ανάγκες ανοικοδόμησης που προκύπτουν θα επηρεάσουν την κατανάλωση τσιμέντου τα επόμενα χρόνια, καθώς θα αυξηθεί η ζήτηση σε εθνικό επίπεδο.
Σε αυτό το πλαίσιο και εν μέσω της πολιτικής αβεβαιότητας που εντείνεται λόγω των επερχόμενων προεδρικών και κοινοβουλευτικών εκλογών, η αγορά παραμένει μεταβλητή.
Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών