Συστήνει την αποφυγή του φαινόμενου, όπου μεγάλος αριθμός εκδοτών προβαίνει στη δημοσιοποίηση ισολογισμού κατά την τελευταία ημερομηνία που ορίζει ο νόμος
Εκτός από τις κοινές με την ESMA κατευθύνσεις, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς βάζει και άλλα θέματα προς επισήμανση, όπως συναλλαγές που αφορούν παροχές και απασχόλησαν με αρνητικό τρόπο την επενδυτική κοινότητα.
Το παράδειγμα της Epsilon Net όπου δεν πέρασε το stock option στον ισολογισμό χτύπησε καμπανάκι στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και αναφέρεται αναλυτικά στην επιστολή που έστειλε χθες στις εισηγμένες.
Υπενθυμίζεται πως όταν αναγκάστηκε να διορθώσει τον ισολογισμό, η μετοχή κατέγραψε βουτιά 30%.
Επίσης, βάζει και το θέμα των προβλέψεων των διοικήσεων ξανά στο τραπέζι, ενώ «καρφώνει» ένα μεγάλο αριθμό εισηγμένων που δημοσιεύουν αποτελέσματα την τελευταία μέρα της προθεσμίας που ορίζει ο νόμος.
Προειδοποίηση για stock option αλλά και αποτύπωση αξίας περιουσιακών στοιχείων
Όπως αναφέρει η Επιτροπή Κεφαλαιαγροάς στο πλαίσιο της κατάρτισης των ετήσιων οικονομικών καταστάσεων της χρήσης 2023, εφιστούμε την προσοχή προς τους εκδότες και τους ορκωτούς ελεγκτές τους στα κάτωθι λογιστικά θέματα προκειμένου να εξασφαλίζεται η ορθή τήρηση των ΔΠΧΑ:
i. Αναγνώριση και επιμέτρηση των αγαθών και υπηρεσιών που αποκτώνται στο πλαίσιο συναλλαγών που αφορούν παροχές που εξαρτώνται από την αξία των μετοχών και διακανονίζονται με συμμετοχικούς τίτλους ή με μετρητά και γνωστοποίηση πληροφοριών που επιτρέπουν στους χρήστες των οικονομικών καταστάσεων να κατανοήσουν τη φύση και την έκταση των υφιστάμενων κατά τη διάρκεια της περιόδου συμφωνιών παροχών που εξαρτώνται από την αξία των μετοχών [ΔΠΧΑ 2].
ii. Κατάταξη και επιμέτρηση μη κυκλοφορούντων περιουσιακών στοιχείων (ή ομάδων εκποίησης) ως κατεχόμενα προς πώληση [ΔΠΧΑ 5].
iii. Αποτίμηση της εύλογης αξίας των επενδυτικών ακινήτων και γνωστοποίηση των βασικών παραδοχών που υιοθετήθηκαν [ΔΛΠ 40, ΔΠΧΑ 13].
iv. Παροχή πληροφόρησης στις Σημειώσεις των Οικονομικών Καταστάσεων, που δεν παρουσιάζονται σε άλλο σημείο των οικονομικών καταστάσεων, αλλά που είναι σημαντικές για την κατανόηση οποιωνδήποτε εξ΄ αυτών, όπως ενδεικτικά και όχι περιοριστικά επεξήγηση των λόγων που οδήγησαν σε σημαντικές μεταβολές του κέρδους/ζημιάς από την αναπροσαρμογή των επενδυτικών ακινήτων σε εύλογες αξίες [ΔΛΠ 40, ΔΠΧΑ 13], αναταξινομήσεις κονδυλίων, αναλύσεις και διευκρινήσεις επί σημαντικών μεταβολών ή υπολοίπων κονδυλίων των οικονομικών καταστάσεων [ΔΛΠ 1 παρ. 112(γ)].
v. Γνωστοποίηση επαρκών ποιοτικών και ποσοτικών στοιχείων που αφορούν στις συμβάσεις με πελάτες (αναλύσεις εσόδων, υπολοίπων συμβάσεων και υποχρεώσεων εκτέλεσης) συμπεριλαμβανομένων και σημαντικών κρίσεων και μεταβολών κρίσεων που έχουν πραγματοποιηθεί στις εν λόγω συμβάσεις και τυχόν δαπανών εξασφάλισης ή εκπλήρωσης των συμβάσεων με πελάτες που έχουν αναγνωριστεί ως περιουσιακά στοιχεία [ΔΠΧΑ 15].
vi. Ορθή εφαρμογή των περιοριστικών διατάξεων του ΔΠΧΑ 9 αναφορικά με τις αναταξινομήσεις χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων.
vii. Γνωστοποίηση συναλλαγών μεταξύ εκδότη και κάθε συνδεδεμένου προσώπου που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της οικονομικής χρήσης την οποία αφορούν [ΔΛΠ 24].
viii. Στις περιπτώσεις που διαπιστώνονται θέματα μη διασφάλισης της ομαλής συνέχισης της δραστηριότητας («going concern»), γνωστοποίηση αναλυτικής πληροφόρησης σχετικά με τις αβεβαιότητες και δυσχέρειες, καθώς και με τις ενέργειες των εκδοτών, προκειμένου να διασφαλίσουν τη συνέχιση της δραστηριότητας, με αναφορά στα επιχειρηματικά σχέδια («business plans») που έχουν εκπονήσει και υλοποιούν [ΔΛΠ 1]. Η διαδικασία επαναξιολόγησης της συνέχισης δραστηριότητας πρέπει να είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με γεγονότα μετά την περίοδο αναφοράς [ΔΛΠ 10].
Οι προβλέψεις στο στόχαστρο
Οι εκδότες δύνανται να ανακοινώνουν πληροφορίες στις οικονομικές εκθέσεις, αλλά και εν γένει, σχετικά με εκτιμήσεις ή προβλέψεις οικονομικών μεγεθών για την τρέχουσα ή/και τις επόμενες περιόδους και χρήσεις.
Οι εκτιμήσεις ή προβλέψεις που δημοσιοποιούνται πρέπει να μην περιέχουν στοιχεία που επιδέχονται διττής ή ασαφούς ερμηνείας, έτσι ώστε να μην δημιουργούνται παραπλανητικές ή συγκεχυμένες εντυπώσεις στο επενδυτικό κοινό.
Στην περίπτωση που οι εκτιμήσεις ή προβλέψεις αφορούν Εναλλακτικούς Δείκτες Μέτρησης Απόδοσης (ΕΔΜΑ) ή λοιπά στοιχεία που δεν προκύπτουν αυτούσια από τις οικονομικές καταστάσεις (π.χ. EBITDA, EBIT, CAGR), πρέπει να αποτυπώνεται ο τρόπος με τον οποίο εξάγονται οι πληροφορίες αυτές από τις οικονομικές καταστάσεις.
Οι εκδότες οφείλουν να προβαίνουν σε συνεχή παρακολούθηση και αναθεώρηση των εκτιμήσεων ή προβλέψεων, που έχουν δημοσιοποιήσει, σε περιοδική βάση και έκτακτα, όταν επέρχονται σημαντικές μεταβολές ή εξελίξεις που επηρεάζουν ήδη δημοσιοποιηθείσες εκτιμήσεις ή προβλέψεις, καθώς και να ενημερώνουν χωρίς υπαίτια βραδύτητα το επενδυτικό κοινό, σύμφωνα με σχετικές διατάξεις του Κανονισμού για τη δημοσιοποίηση προνομιακών πληροφοριών.
Καμπανάκι για αργοπορία
Σύμφωνα με το νόμο, η καταληκτική ημερομηνία για τη δημοσιοποίηση της ετήσιας οικονομικής έκθεσης για τη χρήση 2023 είναι η Τρίτη, 30 Απριλίου 2024.
Σε κάθε περίπτωση, επισημαίνεται ότι οι εκδότες θα πρέπει να λάβουν όλα τα μέτρα ώστε να διασφαλίσουν την έγκαιρη δημοσιοποίηση της ετήσιας οικονομικής τους έκθεσης και συστήνεται η αποφυγή του φαινόμενου που παρατηρείται, όπου μεγάλος αριθμός εκδοτών προβαίνει στη δημοσιοποίηση της ετήσιας οικονομικής τους έκθεσης κατά την τελευταία ημερομηνία που ορίζει ο νόμος.
Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών