σύμβολα :
COCA-COLA HBC AG
γράφει :
Από τον περασμένο Νοέμβριο η διοίκηση έχει δώσει κατευθύνσεις και έχει χαρακτηρίσει υποτιμημένη τη μετοχή
Ο λόγος για την Coca Cola, η οποία την Τετάρτη δημοσίευσε αποτελέσματα χρήσης 2023 και έκανε τους επενδυτές να «κυνηγούν» τη μετοχή σε σημαντικά υψηλότερα επίπεδα.
Μετά την άνοδο κατά 6,36% στη συνεδρίαση της Τετάρτης, χθες κατέγραψε νέα άνοδο 2,68% με επίσης αυξημένες τοποθετήσεις.
Γιατί όμως αγνοήθηκε και από επενδυτές και αναλυτές η μετοχή; Ήταν έκπληξη τα αποτελέσματα ή μήπως η διοίκηση είχε ενημερώσει εγκαίρως;
Η αλήθεια είναι πως η διοίκηση είχε ενημερώσει εγκαίρως αλλά το ενδιαφέρον των επενδυτών κράτησε λίγες μέρες.
Στις 20 Νοεμβρίου δημοσίευσε μία ανακοίνωση που ανέφερε τους μεσοπρόθεσμους στόχους, αλλά και ένα μεγάλο νέο που ήταν η διάθεση έως 400 εκατ. ευρώ για αγορές ιδίων μετοχών.
Δεν ήταν μόνο αυτά. Έδινε εκτίμηση για σχέση καθαρού δανεισμού προς EBITDA 1,5 με 2 φορές, που είναι εξαιρετικά χαμηλή, η διοίκηση έδινε υπόσχεση για αύξηση της αξίας στους μετόχους και σημείωνε πως η αποτίμηση που είχε τώρα είναι χαμηλή και δεν αντικατοπτρίζει την αξία της Coca Cola και τις προοπτικές της.
Όμως αυτή η ανακοίνωση έδωσε άνοδο στη μετοχή για λίγες συνεδριάσεις και ίσως επειδή η ανακοίνωση ήταν στα αγγλικά αγνοήθηκε από τους εγχώριους επενδυτές και αρκετά μέσα ενημέρωσης. Το ΒΝ με αφορμή την ανακοίνωση και την άνοδο της μετοχής είχε αναφέρει τα εξής (δείτε εδώ ).
Στις 20 Νοεμβρίου 2023 η μετοχή ήταν στα 24 ευρώ και λόγω της ανακοίνωσης πήγε στα 25 ευρώ και στη συνέχεια και λόγω της αγοράς πήγε υψηλότερα. Πλέον κοιτάζει τα 29 ευρώ και τα προ πανδημίας επίπεδα (ναι δεν τα έχει ξεπεράσει ακόμα) όπως και τα προ πολέμου επίπεδα.
Τα μεγέθη ρεκόρ
Ιστορικά υψηλά μεγέθη ανακοίνωσε και οι πωλήσεις ανήλθαν στα 10,1 δισ. ευρώ από 9,19 δισ. ευρώ το 2022, ενώ τα συγκρίσιμα καθαρά κέρδη ανήλθαν στα 764,2 εκατ. ευρώ από 624,9 εκατ. ευρώ το 2022. Η διοίκηση κάνει πρόταση για διανομή μερίσματος 0,93 ευρώ ανά μετοχή, υλοποιώντας τη δέσμευση για αύξηση της αξίας στους μετόχους.
Αυτό που εντυπωσιάζει στον ισολογισμό είναι οι λειτουργικές ταμειακές ροές οι οποίες έφτασαν και αυτές σε ύψος ρεκόρ και στα 1,386 δισ. ευρώ, ενώ μετά τις επενδύσεις οι ελεύθερες ταμειακές ροές ανήλθαν στα 711 εκατ. ευρώ.
Αυτό το εξαιρετικά υψηλό cash flow επιτρέπει στη διοίκηση να υλοποιήσει τους στόχους που έχει θέσει.
Στην παρουσίαση που έκανε επιβεβαίωσε τους μεσοπρόθεσμους στόχους που περιλαμβάνουν οργανική αύξηση πωλήσεων 6-7% κατά μέσο όρο, οργανική αύξηση του περιθωρίου κερδών προ φόρων και τόκων (ΕΒΙΤ) 0,2-0,4%, εστίαση στην βελτίωση της απόδοσης των επενδεδυμένων κεφαλαίων και περαιτέρω βελτίωση των ελεύθερων ταμειακών ροών για τη στήριξη των προτεραιοτήτων κατανομής του κεφαλαίου.
Τα παραπάνω θα οδηγήσουν σε ισχυρή αύξηση των κερδών προ φόρων και τόκων και σε αύξηση επενδύσεων και αποτελεσματική χρήση των κεφαλαίων που περισσεύουν όπως για παράδειγμα αγορές ιδίων μετοχών. Με τη σειρά τους αυτά θα οδηγήσουν σε αύξηση των κερδών ανά μετοχή.
Για το 2024 έδωσε επίσης εκτίμηση για αύξηση πωλήσεων 6-7% και αύξηση κερδών προ φόρων και τόκων 3-9%. Επίσης είπε πως περιμένει χρηματοοικονομικά έξοδα 50-70 εκατ. ευρώ και φορολογικό συντελεστή 25-27%.
Με βάση τα παραπάνω τα κέρδη προ φόρων και τόκων από 1,084 δισ. ευρώ το 2023 θα μπορούσαν να κυμανθούν μεταξύ 1,116 και 1,181 δισ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη με βάση τα σενάρια που δημιουργούνται από τα χρηματοοικονομικά και το φόρο από τα 764 εκατ. ευρώ έως τα 825 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή διαπραγματεύεται τα κέρδη του 2023 13,8 φορές και τα εκτιμώμενα του 2024 λίγο κάτω από 13 φορές στο καλό σενάριο ή στα ίδια με του 2023 με βάση το χαμηλό εύρος των εκτιμήσεων.
Προφανώς και όποιοι παρακολουθούν τη μετοχή για πολλά χρόνια, γνωρίζουν πως το p/e αυτό είναι χαμηλό.
Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών