Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Χρηματιστήριο: Πτωτικό άνοιγμα αναμένεται λόγω ευρωεκλογών – Μεγάλες εκροές από ξένους το Μάιο

Χρηματιστήριο: Πτωτικό άνοιγμα αναμένεται λόγω ευρωεκλογών – Μεγάλες εκροές από ξένους το Μάιο
Οι ξένοι επενδυτές πραγματοποίησαν εκροές 250 εκατ. ευρώ περίπου το Μάιο, ενώ από την αρχή του έτους έχουν εισροές 469 εκατ. ευρώ
Σχετικά Άρθρα
Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και η άνοδος της ακροδεξιάς, προβληματίζουν τους επενδυτές και σε συνδυασμό με τις πρόωρες εκλογές στη Γαλλία, αναλυτές περιμένουν πτωτικό άνοιγα σήμερα στις αγορές της Ευρώπης.
Δυνατό μήνυμα στη ελληνική κυβέρνηση έστειλε και η κάλπη στην Ελλάδα, εξέλιξη που επίσης αναμένεται να επηρεάσει την πορεία της εγχώριας αγοράς.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΧΑΕ για το μήνα Μάιο, οι ξένοι επενδυτές πραγματοποίησαν εκροές 250 εκατ. ευρώ περίπου, ενώ από την αρχή του έτους έχουν εισροές 469 εκατ. ευρώ.
Οι ξένοι κατέχουν το 64,97% της συνολικής αξίας των εισηγμένων.

Eurobank Equities
Σήμερα περιμένουμε αρνητικό άνοιγα στις αγορές της Ευρώπης, καθώς η άνοδος της ακροδεξιάς στις τελευταίες εκλογές εξασθενεί το κλίμα, ενώ η ανακοίνωση των πρόωρων εκλογών στη Γαλλία τροφοδοτεί τις ανησυχίες για τις προοπτικές της περιοχής.

Piraeus Securities
Τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών με την άνοδο των ακροδεξιών κομμάτων και η προκήρυξη πρόωρων εθνικών εκλογών στη Γαλλία οδηγούν σε αυξημένους πολιτικούς κινδύνους, οι οποίοι θα μπορούσαν να ασκήσουν πιέσεις στις ευρωπαϊκές αγορές κατά τη σημερινή συνεδρίαση. Αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει και την πορεία της ελληνικής αγοράς. Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, θα προτιμούσαμε μετοχές με αμυντικά χαρακτηριστικά, όπως ο ΟΤΕ, ο ΟΠΑΠ και η Coca Cola HBC.

Optima Bank
Αναμένουμε ότι η αγορά θα αναζητήσει κατεύθυνση και σήμερα θα πρέπει να αναμένονται κάποιες πιέσεις από τις διεθνείς αγορές, μετά τις χθεσινές εκλογές.

Βeta
Σήμερα περιμένουμε αδύναμο ξεκίνημα μετά και την πολιτική αβεβαιότητα στις μεγάλες ευρωπαϊκές οικονομίες λόγω των επιπτώσεων των ευρωεκλογών. Παρόλα αυτά, τα δυνατά αποτελέσματα πρώτου τριμήνου, οι προοπτικές και η δραστηριότητα συγχωνεύσεων και εξαγορών μπορούν να περιορίσουν την πτώση.

Κύκλος
Την Τετάρτη αναμένεται η ανακοίνωση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ για το Μάιο (εκτίμηση για 3,4%, όσο και τον Απρίλιο) για να ακολουθήσουν την Πέμπτη οι αποφάσεις της Federal για τα παρεμβατικά της επιτόκια, χωρίς ωστόσο να προσδοκάται η μείωσή τους. Οι ευρωπαϊκές αγορές καλούνται σήμερα να αξιολογήσουν τα αποτελέσματα των εκλογών για το Ευρωκοινοβούλιο και ιδιαίτερα την πιθανολογούμενη αύξηση του ευρωσκεπτικισμού λόγω της αύξησης της εκλογικής δύναμης των ακροδεξιών κομμάτων.

Depolas

Με την ολοκλήρωση των ευρωεκλογών και τα μηνύματα των Ευρωπαίων, οι αγορές ενδεχομένως να εμφανίσουν αυξημένη μεταβλητότητα την εβδομάδα που ξεκινά, ειδικότερα μετά το στοίχημα του προέδρου Μακρόν για πρόωρες εκλογές. Στο εσωτερικό, ο ΓΔΧΑ βρίσκεται ακόμα πλησίον της περιοχής ισορροπίας των 1440-1450 μονάδων με την απόδοση του κρατικού 10ετούς να παραμένει στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων μηνών (περιοχή 3,65%).  Τα σημαντικότερα μάκρο της εβδομάδας αποτελούν ο πληθωρισμός στη Γερμανία και στις ΗΠΑ την Τετάρτη, ενώ αυξημένη βαρύτητα θα δοθεί στην συνεδρίαση της FED την ίδια μέρα. Η σημερινή ατζέντα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την εγχωρία βιομηχανική παραγωγή Απρίλιου και πληθωρισμό Μαΐου.

Γ.Κ.
www.bankignews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης