Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το άνοιγμα του Χ.Α. – Προς αναζήτηση ισορροπίας – Αξιολογούν deal, έκτακτη φορολογία και MSCI οι επενδυτές

Λίγο μετά το άνοιγμα του Χ.Α. – Προς αναζήτηση ισορροπίας – Αξιολογούν deal, έκτακτη φορολογία και MSCI οι επενδυτές
Σχετικά Άρθρα
ΑΓΟΡΑ: Λήξη παραγώγων, MSCI, FTSE rebalancing, έκτακτη φορολογία στα διυλιστήρια και deal Τέρνα Ενεργειακής θα μας επηρεάσουν. Ήπια πτωτικά οι αγορές της Ευρώπης, ήπια υψηλότερα εμείς.

MSCI: Στην αγορά των παραγώγων δεν έχουν γίνει οι απαραίτητες βελτιώσεις ώστε να μας δώσουν την αναβάθμιση, να μας βάλουν δηλαδή σε watch list. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του οίκου δεν έχουμε πρόοδο στο δανεισμό τίτλων και στις ανοικτές πωλήσεις, ενώ υστερεί η αγορά και στο θέμα εκκαθάρισης και διακανονισμού. Αυτά μας κράτησαν πίσω. Διαβάστε περισσότερα σε άρθρο που έχουμε στη στήλη. Υπενθυμίζεται πως τον Νοέμβριο του 2013 μας είχε υποβαθμίσει σε αναδυόμενη από ανεπτυγμένη, ενώ την αναβάθμιση από αναδυόμενη σε ανεπτυγμένη την είχαμε πάρει το Μάιο του 2001.

FTSE RUSSELL: Θα έχουμε rebalancing στο κλείσιμο άρα θα έχουμε αύξηση τζίρου. Σημειώνουμε ότι εισέρχεται στον FTSE 25 το Αεροδρόμιο Αθηνών και αφαιρείται η Quest. Επίσης είσοδο στους δείκτες του οίκου έχει και η Optima Bank.

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Η Piraeus Securities επαναλαμβάνει τη θετική της στάση για τη μετοχή με τιμή στόχο τα 22,20 ευρώ σημειώνοντας πως υπάρχει σημαντικό περιθώριο ανόδου λόγω Αττικής Οδού, Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης και παραχωρήσεων στις εκτιμήσεις της και υψηλό δυνητική ανάπτυξη από την υψηλή ρευστότητα που θα αποκτήσει μετά την πώληση της Τέρνα Ενεργειακής. Σημειώνεται πως υπάρχει τηλεδιάσκεψη σήμερα για ενημέρωση των αναλυτών. Οριακά υψηλότερα άνοιξε η μετοχή.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Ξεκίνησαν με άνοδο και στήριξη πρόσφερε στην αγορά η Εθνική, η οποία έχει μαζί με τη Eurobank καλύτερη συμπεριφορά έναντι των άλλων συστημικών. Συνολικά στα πρώτα λεπτά όλες είχαν ήπια άνοδο, αλλά μετά βγήκαν πωλήσεις. Η Alpha Bank είναι πάλι κάπως αδύναμη. Η Optima Bank υποχωρεί οριακά, αλλά χθες βρέθηκε σε ένα ακόμη ιστορικό υψηλό.

ΔΙΛΥΛΙΣΤΗΡΙΑ: Μόνο μία φορά είχε πει η Κυβέρνηση και φέτος έβαλε έκτακτη φορολογία για δεύτερη χρονιά. Άρα αυτά τα «διαψεύδουν» οι πηγές για άλλες έκτακτες, όπως καταλαβαίνετε οι ξένοι δεν τα προσμετρούν. Με άνοδο 0,57% η Motor Oil και με άνοδο 0,44% τα ΕΛΠΕ. Δεν είναι τόσο το έξοδο για τις εταιρείες, αλλά η νοοτροπία, ειδικά όπως αναφέρει και το ρεπορτάζ του ΒΝ, ότι έγινε μετά τις γενικές συνελεύσεις και αφού πάρθηκε απόφαση για το μέρισμα.

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Πιέζεται λίγο στο ξεκίνημα.

QUEST: Δείχνει διάθεση για υψηλότερα, λες και θέλει να φύγει με το κεφάλι ψηλά από την υψηλή κεφαλαιοποίηση. Στο +1,32% και στα 5,36 ευρώ.

ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ: Θετική έκβαση είχαν οι 5 από τις 10 υποθέσεις που εκκρεμούσαν αναφορικά με τον καταλογισμό από την ΑΑΔΕ ΦΠΑ αρκετών χρήσεων συνολικού ποσού 155,1 εκατ. ευρώ. Δεν δίνει άλλες λεπτομέρειες η εταιρεία, καθώς δεν είναι διαθέσιμο το κείμενο, προκειμένου να δούμε αν θα υπάρξει κάποιο όφελος. Ωστόσο, για το μεγαλύτερο μέρος του ποσού έχει δικαιωθεί. Στα 8 ευρώ και με άνοδο άνω του 1% η μετοχή.

FOURLIS: Με άνοδο 2,37% και με καλό όγκο ξεκίνησε η μετοχή.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης