Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Γιατί έχει χωριστεί στα δύο ο τραπεζικός κλάδος - Πού αποδίδεται το μεγάλο discount σε Alpha bank και Πειραιώς

Γιατί έχει χωριστεί στα δύο ο τραπεζικός κλάδος - Πού αποδίδεται το μεγάλο discount σε Alpha bank και Πειραιώς
Τράπεζα Πειραιώς και Alpha Bank διαπραγματεύονται με μεγάλο discount τόσο έναντι των ελληνικών ομοειδών όσο και της ευρωπαϊκής περιφέρειας
Σχετικά Άρθρα
Η διόρθωση της αγοράς το προηγούμενο διάστημα και η καλύτερη συγκριτικά πορεία κάποιων μετοχών έναντι άλλων φαίνεται πως άνοιξε την ψαλίδα της σύγκρισης μεταξύ ομοειδών εταιρειών.
Η πρόσφατη αναβάθμιση της Alpha Bank από τη Moody’s έδωσε μία ισχυρή ανοδική κίνηση στη μετοχή στις τελευταίες συνεδριάσεις, αλλά και πάλι το discount είναι μεγάλο, καθώς πριν την άνοδο είχε προηγηθεί ένα μεγάλο πτωτικό σερί 6 συνεδριάσεων.
Από την άλλη, η Τράπεζα Πειραιώς για διάφορους λόγους έχει βρεθεί να υποχωρεί σημαντικά έναντι των άλλων συστημικών και ειδικά έναντι της Εθνικής και της Eurobank.
Ένας από τους λόγους αναδείχθηκε το Σάββατο από τη στήλη και είχε να κάνει με αναγκαστικές πωλήσεις από δύο αμερικανικά funds.
Ωστόσο, με βάση και την πρόσφατη έκθεση της NBG Securities, αλλά και της Eurobank Equities φαίνεται πως η Alpha Bank έχει το χαμηλότερο δείκτη P/TBV για το 2024 έναντι όλων των συστημικών, παρά την πρόσφατη ανοδική αντίδραση.
Θα μπορούσε αυτό από μόνο του να δικαιολογεί μία μεγάλη ανοδική κίνηση;
Η απάντηση είναι πως όχι, καθώς η Τράπεζα Πειραιώς έχει ελαφρώς υψηλότερο δείκτη, αλλά υπάρχει τεράστια διαφορά μεταξύ των δύο σε όρους απόδοσης ενσώματων ιδίων κεφαλαίων (RoTE) ένα δείκτη που επίσης παρακολουθούν οι αναλυτές.
Ας τα δούμε με τη σειρά.
Στην έκθεση της NBG αναφέρεται ο εκτιμώμενος για το 2024 δείκτης P/TBV (αποτίμηση πως ενσώματα ίδια κεφάλαια) της Alpha Bank είναι 0,55 φορές με σημερινές τιμές και για την Πειραιώς 0,61 φορές.
Με βάση τα παραπάνω νούμερα η Alpha Bank είναι φθηνότερη από την Πειραιώς, αλλά αναλυτές σχολιάζουν πως σε επίπεδο απόδοσης των ενσώματων ιδίων κεφαλαίων, η Πειραιώς έχει μεγαλύτερη αποδοτικότητα.
Με την εκτίμηση της NBG η Πειραιώς για το 2024 αναμένεται να έχει 16,1 φορές και για το 2025 13,1 φορές, ενώ η Alpha Bank είναι αρκετά πιο κάτω και συγκεκριμένα στις 11,2 και 11,6 φορές.
Η Πειραιώς έχει την υψηλότερη απόδοση και έναντι των άλλων δύο συστημικών αλλά και έναντι των τραπεζών της ευρωπαϊκής περιφέρειας, τουλάχιστον για το 2024, ενώ η Alpha Bank έχει τη χαμηλότερη. Άρα δικαιολογεί ένα χαμηλότερο δείκτη P/TBV, αλλά ίσως όχι τόσο χαμηλό.
Όμως η Πειραιώς δεν δικαιολογεί τόσο χαμηλό δείκτη.
Η Εθνική Τράπεζα έχει εκτιμώμενο δείκτη P/TBV για το 2024 0,90 φορές και η Eurobank 0,91 φορές όταν ο μέσος όρων όλων των ευρωπαϊκών (Stoxx600/Banks) είναι στις 0,98 φορές.
Το discount της Πειραιώς είναι επομένως σημαντικά χαμηλότερο έναντι των ευρωπαϊκών όπως βέβαια και της Alpha Bank, ενώ μικρότερο είναι το discount για Εθνική και Eurobank.
Και σε όρους p/e όμως η Πειραιώς έχει σημαντικά χαμηλότερο για το 2024 έναντι όλων των συστημικών και έναντι όλων των ευρωπαϊκών τραπεζών.
Η μετοχή διαπραγματεύεται τα εκτιμώμενα κέρδη για το 2024 3,9 φορές έναντι 4,7 φορών της Alpha Bank και 7,3x των ευρωπαϊκών τραπεζών.
Σημειώνεται πως η τελευταία ανάλυση της Eurobank Equities έδινε στόχο για το δείκτη P/TBV της Alpha Bank τις 0,84 φορές, τις 1,02 φορές για την Πειραιώς και τις 1,24 φορές για την Εθνική Τράπεζα.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης