Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Οι διαθέσεις μετοχών στην Prodea, το θέμα της διασποράς και το premium της μετοχής έναντι του discount 30% του κλάδου

Οι διαθέσεις μετοχών στην Prodea, το θέμα της διασποράς και το premium της μετοχής έναντι του discount 30% του κλάδου
Η εσωτερική λογιστική αξία είναι στα 5,89 ευρώ και η μετοχή είναι στα 7,15 ευρώ, δηλαδή διαπραγματεύεται με premium την ώρα που οι ΑΕΕΑΠ διαπραγματεύονται με discount
Σχετικά Άρθρα
Μπαράζ διαθέσεων μετοχών έχει κάνει η Invel τους τελευταίους έξι μήνες, αλλά δεν μπορεί κάποιος να υποθέσει ότι βελτιώνεται η διασπορά στην Prodea, αφού οι περισσότερες μετοχές έχουν πάει σε στελέχη.
Ωστόσο, υπάρχει ενδιαφέρον στις τελευταίες πωλήσεις μικρού αριθμού μετοχών, μέσα στην αγορά και όχι εξωχρηματιστηριακά που θα μπορούσε να είναι σήμα πωλήσεων για βελτίωση διασποράς, αλλά θα πρέπει να συνεχιστούν σε μεγαλύτερο βαθμό, με το βασικό ερώτημα να είναι ποιος θα αγοράσει με premium μετοχές μίας ΑΕΕΑΠ, όταν διαπραγματεύονται άλλες με discount 30%.
Ας τα δούμε από την αρχή τα ποσοστό.
Βάσει μετοχολογίου η Invel RE Holdings (Cyprous) LTD κατέχει το 81,79% και η Ascetico LTD το 5,22%.
Η αποτίμηση της εισηγμένης είναι πάνω από 1,8 δισ. ευρώ, επομένως και σύμφωνα με τον νέο κανονισμό του Χ.Α. η ελεύθερη διασπορά πρέπει να είναι τουλάχιστον 15%.
Το άθροισμα των συμμετοχών των βασικών μετόχων είναι 87,01%, άρα θα πρέπει να πουληθεί το 2,01% τουλάχιστον για να πληρούνται οι όροι που έχει θέσει ο Γιάννος Κοντόπουλος και που θα ισχύσουν από τον Ιούλιου του 2025.

Εταιρικές πράξεις μέσα στο 2024

Μέσα στο 2024 έχουν γίνει πολλές εταιρικές πράξεις στη μετοχή, αλλά η διασπορά δε φαίνεται να αυξάνεται.
Πιο συγκριμένα και μετά τη δημόσια πρόταση η οποία ολοκληρώθηκε στα τέλη του Δεκέμβρη του 2023 η Invel κατείχε το 87,01% του συνόλου των μετοχών.
Η δημόσια πρόταση είχε γίνει στα 7,50 ευρώ ανά μετοχή.
Στις αρχές του 2024 και συγκεκριμένα στα τέλη Ιανουαρίου η Invel έδωσε το 5,22% στην Ascetico του Ιωάννη Παπαλέκα.
Ωστόσο βάσει κανονισμού του Χ.Α. η κίνηση αυτή δεν βελτιώνει τη διασπορά.
Το ποσοστό που θα πρέπει να δοθεί σε άλλους μετόχους παραμένει στο 2,01% τουλάχιστον.
Στις 21 Φεβρουαρίου η εταιρεία ανακοινώνει πως η Invel διέθεσε 474 χιλ. μετοχές που αντιστοιχούν στο 0,18%.
Την ίδια μέρα ανακοινώθηκε πως στελέχη της εταιρείας απέκτησαν μετοχές, προφανώς από την Invel άρα πάλι δεν αυξάνεται η διασπορά.
Στις 22 Φεβρουαρίου άλλη ανακοίνωση αναφέρει πως διέθεσε 105 χιλ. μετοχές περίπου τις οποίες απέκτησε ο πρόεδρος της εταιρείας Χριστόφορος Παπαχριστοφόρου και συνδεόμενο νομικό πρόσωπο με την Invel, άρα πάλι δε βελτιώνεται η διασπορά .
Τον Μάρτιο η Invel ανακοινώνει και πάλι διάθεση 205 χιλ. μετοχών και επίσης ανακοινώνεται πως άλλο στέλεχος της εταιρείας απέκτησε 74.510 μετοχές με τιμή 5,10 ευρώ ανά μετοχή.
Φτάνουμε στο Μάιο όπου άλλο ένα στέλεχος της εταιρείας ανακοινώνει πως απέκτησε 8 χιλ. μετοχές στα 5,10 ευρώ ανά μετοχή.
Τον Ιούνιο η Invel διέθεσε 139 χιλ. μετοχές στα 5,10 ευρώ ανά μετοχή και παράλληλα ανακοινώνονται και αποκτήσεις μετοχών από στελέχη και πάλι της εταιρείας.
Φτάνουμε πλέον 18 Ιουνίου που η Invel πουλάει μέσα στην αγορά 1.700 μετοχές στα 7,80 ευρώ.
Ο όγκος εκείνης της ημέρας ήταν ακριβώς όσο η πώληση της Invel.
Δεν υπάρχει ανακοίνωση αγοράς από insider, άρα είναι και οι πρώτες μετοχές που προφανώς βελτιώνουν τη διασπορά.
Στις 28 Ιουνίου πουλάει 5.883 μετοχές με 5,10 ευρώ ανά μετοχή, στην τιμή δηλαδή που πολλά στελέχη πήραν μετοχές και στις 4 Ιουλίου διέθεσε 5.555 μετοχές προς 7,20 ευρώ ανά μετοχή.
Σημειώνεται πως καμία από τις δύο παραπάνω πωλήσεις δεν έγινε μέσω του Χ.Α., αφού ο όγκος των ημερών εκείνων ήταν μικρότερος.
Άρα έγιναν εξωχρηματιστηριακά, κάτι που δεν ανέφερε η εταιρεία.
Η πρώτη διάθεση μέσα από το Χ.Α. έγινε στις 10 Ιουλίου με 2 τεμάχια, ενώ στις 10 Ιουλίου πάλι μέσω του Χ.Α. πούλησε άλλες 567 μετοχές.
Ωστόσο, για να πετύχει την απαιτούμενη διασπορά θα πρέπει να διαθέσει 5,365 εκατ. μετοχές.
Τροχοπέδη σίγουρα θα είναι η τιμή, αφού η εσωτερική λογιστική αξία είναι στα 5,89 ευρώ με τα στοιχεία του ισολογισμού 2023 και η μετοχή είναι στα 7,15 ευρώ, δηλαδή διαπραγματεύεται με σημαντικό premium την ώρα που οι ΑΕΕΑΠ διαπραγματεύονται με discount άνω του 30%.
Αυτό σημαίνει πως η μετοχή θα έπρεπε να ήταν στα 4,1 ευρώ και είναι 3 ευρώ υψηλότερα.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης